Mielipide: Katolta putoamisia, skuuttionnettomuuksia, hukkumisia – miksi hengissä pysymisestä tuli lapsille vaikeaa?
Vanhan sanonnan mukaan nuorissa on tulevaisuus. Kun seuraa näinä päivinä uutisointia, herää kysymys, millainen se tulevaisuus on. Kuinka moni lapsi elää aikuiseksi asti, saati terveeksi aikuiseksi?
Uutisotsikot huutavat hukkuvista lapsista, skuutilla auton alle ajavista lapsista, katolta hyppivistä lapsista ja muista kauheuksista.
Miksi asiat lähtivät käsistä, ja hengissä pysymisestä tuli lapsille ja nuorille niin vaikeaa? Olisiko kodeissa aika alkaa jälleen kasvattaa lapsia ja pitää heistä enemmän huolta?
Tarvitaan sosiaalisen median käyttörajoituksia, kotiintuloaikoja, yhteisiä ruoka-aikoja ja kiinnostumista siitä, kenen kanssa jälkikasvu viettää aikaansa. Oireilevaa jälkikasvua pitää käyttää tarvittaessa lääkärissä, ja mielenterveysongelmiin tarvitaan terapiaa.
Päiväkotien ja koulujen koot ja ryhmäkoot on saatava pienemmiksi. Erityisopetusta vaativat on siirrettävä omille luokille, oppimisrauha kaikille. Oppimistulokset on saatava nousemaan.
Kännykät pois lapsilta päiväkodeissa ja kouluissa. Kiusaamiseen on puututtava tiukasti. Poliisit kouluun luennoimaan säännöllisesti. Koulukuraattorit ja vuosittaiset terveystarkastukset takaisin.
Kaikki ”aatteellinen” tyrkytys ja katastrofipelottelu pois päiväkodeista ja kouluista. Annetaan lasten olla lapsia, tyttöjen tyttöjä ja poikien poikia.
Leikki on lasten työtä. Rajat ovat rakkautta ja turvaa.
Tiina Arlin
Vantaa
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

”Toivoisin, että aikuiset muistaisivat, millaista on olla lapsi tai nuori” – Viisi pääkaupunkiseudulla asuvaa lasta kertoo, millaista heidän elämänsä on
Hyvä elämäTilastojen mukaan suurin osa lapsista on tyytyväisiä elämäänsä. Oliver, Hilda, Jenna, Pinja ja Elias kertovat kaikkein tärkeimmistä asioistaan ja siitä, mistä he unelmoivat.