null Mielipide: Kela vastaa pääkirjoitukseen "Digiaika syrjäyttää heikoimmassa asemassa olevia"

Mielipide: Kela vastaa pääkirjoitukseen "Digiaika syrjäyttää heikoimmassa asemassa olevia"

Kirkko ja kaupunki -lehden pääkirjoituksessa 19.7. Pauli Juusela kirjoittaa digiajan vaikutuksista palvelujen saatavuuteen ja Kelan päätöksestä sulkea kolme palvelupistettä pääkaupunkiseudulta. Erityisesti hän ilmaisee huolensa Hakunilan palvelupisteen kohtalosta.

Lähin Hakunilan korvaava palvelupiste sijaitsee 5 kilometrin päässä Tikkurilassa ja seuraava 11 kilometrin päässä Malmilla. Liikenneyhteydet Kelan molempiin palvelupisteisiin ovat hyvät.

Kela ei valitettavasti voi tarjota kaikille asiakkailleen palvelupistettä kävelymatkan päästä. Siksi palvelemme myös puhelimessa, verkossa, lähiasiointi- ja pop up -pisteissä.

Tavoitteemme onkin jatkaa syksyllä pop up -toimintaa Koivukylän palvelutorilla, 5 kilometrin päässä Hakunilasta. Vanhustyön keskusliiton SeniorSurf-toiminta puolestaan opastaa ikäihmisiä sähköisten palveluiden käytössä mm. Hakunilan kirjastossa.

Tehtävämme on varmistaa, että myös ne, jotka eivät jatkossakaan halua tai pysty asioimaan verkossa, saavat henkilökohtaista palvelua palvelupisteissä tai puhelinpalvelussa. Puhelinpalveluun voi myös varata ajan. Tällöin Kela soittaa asiakkaalle sovittuna ajankohtana.

Kela tekee myös aktiivisesti yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa ja tarjoaa asiakkaille joustavia tapoja asioida. Tavoitteena on myös, että asiakas voi hoitaa useampien virastojen asioita samassa paikassa. Kiertävissä pop up -pisteissä Kela tulee asiakkaan luokse esimerkiksi Ohjaamoihin, sosiaalitoimistoon tai palvelutorille. Lähiasiointipisteessä voidaan ottaa käyttöön etäpalvelu, jolloin asiakas voi hoitaa asiansa Kelan kanssa kuvayhteyden avulla.

Palvelupisteiden tilannetta seurataan Kelassa tiiviisti ja niiden määrää lisätään tai vähennetään kysynnän mukaan. Siksi palvelukapasiteettia lisätään syyskuussa Itäkeskuksessa ja Kalasatamassa.

Haluamme auttaa asiakkaitamme asioimaan mahdollisimman helposti ja itsenäisesti sekä välttämään turhaa jonottamista. Verkkoasioinnin suosio on kasvanut useita vuosia. Vuonna 2017 lähes kaksi kolmesta Kelaan tulleesta etuushakemuksesta jätettiin verkossa.

Erityistä tukea asioinnissaan tarvitsevat asiakkaat saavat apua Kela-asioiden hoitamiseen myös esimerkiksi sosiaalitoimistossa, missä työntekijä auttaa asiakasta tarvittaessa mm. sähköisessä asioinnissa tai ajanvarauksen tekemisessä.

 

Petteri Taponen

Keskisen asiakaspalveluyksikön johtaja, Kela

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi