null Mielipide: Kenestä Päivi Nerg on eniten huolissaan?

Puheenvuorot

Mielipide: Kenestä Päivi Nerg on eniten huolissaan?

Sisäministeriön entinen kansliapäällikkö Päivi Nerg oli Kirkko ja kaupungin haastattelussa yllättäen huolissaan siitä, että seurakuntalaiset olivat kuulleet luettavan aitoja kielteisiä turvapaikkapäätöksiä jumalanpalveluksissa syksyllä 2017.

Eikö Nerg olekaan huolissaan lähtömaissaan surmatuista Suomen viranomaisten käännyttämistä ihmisistä? Eikö hän halunnut, että kansalaiset saavat kuulla Migrin välillä käsittämättömiäkin perusteluja päätöksilleen? Perusteluja, joille ei Turun yliopiston ja Åbo Akademin empiirisen tutkimuksen (22.3.2018) mukaan löydy selityksiä?

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) antoi Suomelle langettavan tuomion 14.11.2019 siksi, että Suomi oli käännyttänyt irakilaisen turvapaikanhakija Alin Bagdadiin, jossa hänet surmattiin.

Suomen kokenein ja asiantuntevin taho pakolaisoikeudessa, Pakolaisneuvonta, toteaa lausunnossaan: ”Suomi on syyllistynyt vakavimpaan mahdolliseen ihmisoikeusloukkaukseen. Näin ei saa käydä enää koskaan.” Ja:  ”se, että EIT toteaa Suomen loukanneen ehdotonta palautuskieltoa ja oikeutta elämään, on erittäin poikkeuksellista.”

Pakolaisneuvonta on toistuvasti onnistunut estämään lainvoimaisen kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden ihmisten käännyttämisen viemällä jutut ylikansallisiin elimiin, jonka jälkeen hakijoille onkin myönnetty kansainvälistä suojelua. Muun muassa Iltalehti (16.6.2019) ja Kaleva (10.12.2019) ovat raportoineet käännytettyjen turvapaikanhakijoiden surmista.

Haluankin kiittää seurakuntia siitä, että ne ovat jakaneet tietoa näistä lukuisista ihmiskohtaloista. Nyt seurakuntalaisetkin voivat vahvistaa Pakolaisneuvonnan johtavan lakimiehen sanat surmatun Alin kohtalosta: ”Tapaus on vain jäävuoren huippu.”

 

Ambrosius Wollsten

We see you -kampanja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.