null Mielipide: Palautuskieltoa rikotaan jatkuvasti

Puheenvuorot

Mielipide: Palautuskieltoa rikotaan jatkuvasti

Turvapaikkayksikön johtaja Antti Lehtinen väittää Suomen noudattavan palautuskieltoa ja Migrin olevan tietämätön palautuskiellon rikkomuksista (www.kirkkojakaupunki.fi 30.8.). Maahanmuuttovirasto ei kuitenkaan ylijohtansa mukaan edes voi seurata sitä, mitä palautetuille tapahtuu kotimaassa. Miten virasto voisi saada tietoa palautuskiellon rikkomisesta?

Me käännytysuhan alla olevien kanssa työskentelevät aktivistit näemme liian usein tilanteita, joissa ihmiskaupan uhria tai turvapaikanhakijan haavoittuvuutta ei ole tunnistettu. Perkaamme turvapaikkaprosesseja, jotka vilisevät myös tutkijoiden monessa yhteydessä osoittamia virheitä. Pidämme yhteyttä palautettuihin aina kun se on mahdollista. Kokemuksemme osoittaa, että palautuskieltoa rikotaan jatkuvasti.

Palautettujen joukossa on mielenterveysongelmaisia hazaranuoria, toisen polven pakolaisia, jotka eivät ole koskaan käyneet Afganistanissa. Palautetut ovat paenneet salakuljettajien avulla uudelleen Iraniin ja päätyneet tekemään töitä majapaikkaa ja ruokaa vastaan hyväksikäytettyinä ja syrjittyinä. Eräs seuraamamme joutui pian palautuksensa jälkeen vangituksi Turkissa.

On todisteita palautettujen ajautumisesta uudelleen ihmiskaupan uhreiksi ja epäinhimillisesti kohdelluiksi.

Yksin maahantulleiden kohdalla turvapaikkapuhutteluja on viivytetty täysi-ikäistymisen hetkeen, jonka jälkeen puhuttelut on tehty ilman avustajia. Pahimmillaan 40-minuuttisesta puhuttelusta näkee, ettei nuori ole ymmärtänyt, mitä häneltä on kysytty. Puhuttelun perusteella on kuitenkin varmistuttu, ettei suojeluntarvetta ole.

Ihmiskaupan uhrien tilanne on kammottava, sillä ihmiskaupasta puhuminen on turvallisuusriski, eikä heille tarjottava apu ole riittävää. On todisteita palautettujen ajautumisesta uudelleen ihmiskaupan uhreiksi ja epäinhimillisesti kohdelluiksi. Vaara on jatkuvaa, eikä järjestelmämme takaa edes tunnistetuille uhreille suojelua.

Kristityt käännytetyt, joiden usko on Migrin mukaan ollut aitoa, joutuvat käännytettyinä piilottamaan uskonsa ja elämään tapamuslimeina. Tämä on Migrin päätöksiinsäkin kirjaama näkemys uskonnonvapaudesta.

Olemme Lehtisen kanssa yhtä mieltä siitä, että turvapaikkamenettely on olemassa, jotta vainon vaarassa oleva saisi suojelua. Tällä hetkellä menettely ei ole luotettava eikä perustuslaistakaan näytä olevan vainotuille suojaa.

Sanna Valtonen
Turvapaikanhakijoiden tuki ry, puheenjohtaja
aktivisti

Lena Pettersson
StopDeportations -verkosto
aktivisti

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.