null Mielipide: Kirkkoherraa ei valita huutoäänestyksellä

Mielipide: Kirkkoherraa ei valita huutoäänestyksellä

Jukka Tuominen vaati mielipidekirjoituksessaan 3.7., että kirkkoherran virka tulisi täyttää seurakuntalaisten suoralla vaalilla eikä valintaa tulisi antaa seurakuntaneuvostoille. Perusteluna oli maallikoiden vastuun lisääminen seurakuntien toiminnassa.

Kuitenkin seurakuntaneuvosto edustaa juuri sitä tahoa, jonka vaikutusmahdollisuuksia Tuominen perää. Seurakuntalaiset ovat seurakuntavaaleissa valinneet neuvoston jäsenet edustajikseen päättämään asioista. Yhdessä kirkkoherran kanssa seurakuntaneuvosto johtaa seurakuntaa. Neuvosto päättää muun muassa rahojen ja tilojen käytöstä, toiminnan painotuksista ja työntekijävalinnoista.

Vuonna 2015 meillä Paavalin seurakunnassa kirkkoherran valitsi 14-jäseninen seurakuntaneuvosto kaikkien seurakuntalaisten sijaan. Vaalitavan valinnasta päättäessään neuvostomme katsoi, että kirkkoherran viran täytössä kyse on erittäin vaativasta rekrytoinnista, jonka onnistuminen on seurakunnan kannalta äärettömän tärkeä.

Perinteinen vaalitapa ei anna mahdollisuuksia punnita virassa vaadittavaa moninaista osaamista. Riviseurakuntalaisen on vaikea arvioida, kenellä hakijoista on taitoa esimerkiksi henkilöstö- ja talousjohtamiseen.  

Kansanvaalissa valintakriteerit ovat toiset, kun ehdokkaat tekevät itseään tutuiksi vaalisaarnoilla, erilaisissa kahvitilaisuuksissa ja vaalipaneeleissa sekä some- ja verkkokampanjoin. 

En voi kuin ihmetellä, että kirkkoherran rekrytointia lähinnä huutoäänestykseksi tulkittavalla tavalla puolustetaan. Saati että se rohjetaan vielä jossakin näin toteuttaa.

 

Eeva Vallisaari

Paavalin seurakuntaneuvoston jäsen vuodesta 2015

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: