null Mielipide: Kirkkojen ovet lukossa, väki ulkona

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkkojen ovet lukossa, väki ulkona

Miksi kirkko ei vedä väkeä, mietti Leea Halmetoja (K&k 24.3.). Todennäköisesti ihmiset etsivät kirkosta eri asioita.

Kirkkorakennuksista on tehty kauniita niin ulkoisesti kuin sisältäkin. Niihin on rakennettu rauhaa, pyhyyttä ja suojaa maailman hälinältä. Pyhän läsnäoloa pitäisi pystyä myös tuntemaan. Seurakuntatilat ja -tilaisuudet ovat muita tarkoituksia varten.

Ihmiselle on välillä hyväksi tiedostaa oma pienuutensa ja epätäydellisyytensä. Siksi on hyvä nöyrtyä kuulemaan Herra armahda -vuorolaulua. Samoin kuin kuulla sanomaa armosta ja suojelusta.

Se, ettei ihmisellä ole rikosrekisteriä, ei tee hänestä synnitöntä. Uskontoon ei pidä myöskään suhtautua sukupuolittuneesti. On aivan sama, millaisia nimityksiä ihminen sille antaa. Kyse on kuitenkin samasta voimasta, joka ei ole ihmisen selitettävissä.

Miksi sitten ihmiset ovat vieraantuneet kirkosta? Minun näkemykseni mukaan siksi, että ne eivät ole auki. Niihin ei voi pistäytyä arjen lomassa. Siellä ei voi käydä sytyttämässä kynttilää läheiselleen. Ei voi käydä rauhoittumassa ja kuuntelemassa sisintään, joten kirkot eivät yksinkertaisesti tule tutuksi. Viralliset jumalanpalvelusajat ovat liian kaavamaisia.

Kirkon ovet ovat kiinni, ja kansa on oppinut pysyttelemään ulkopuolella.


Ritva Sjölund
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.