null Mielipide: Kirkko ei vedä väkeä, ja siihen on syynsä

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkko ei vedä väkeä, ja siihen on syynsä

Kirkko ei vedä enää puoleensa. Ja se hakee syytä tälle muista kuin itsestään. Mietin, miltä kuulostaa yksitoikkoinen vuorolaulu ”Herra armahda” harvoin kirkossa käyvien mielestä. Syyllisyydeltä, jollei syyllistämiseltä?

Alkuperäinen teksti (Matt. 9:27; 15:22), muun muassa ”anna voimasi”, kuulostaisi jo paljon paremmalta, voimauttavalta suorastaan.

Kirkosta on voinut erota vasta vuodesta 1923 alkaen. Välillä tuntuu, että kirkko elää menneessä – ajassa, jolloin ei tarvinnut miettiä, koetaanko jumalanpalveluskaavat ja sisällöt innostavina ja halutaanko niitä tulla kuulemaan.

Miten särähtääkään vuonna 2022 naisihmisen korvaan ”Isä, Poika ja Pyhä Henki” kaiken keskiössä.

En tiedä, onko asialle tehtävissä mitään, onhan näkemys pyhästä Kolminaisuudesta kristillisyyden kulmakivi. Ehkäpä katolisessa ja ortodoksisessa kirkossa on vierelle nostettu Maria ja muita pyhimyksiä iskua lieventämään. Muualla puhutaan Jumalasta, ei Herrasta tai Isästä, sekaannusten välttämiseksi.

Kirkon tulisi kyetä uusiutumaan myös sisäisesti ja miettiä, miltä jumalanpalveluselämä voisi näyttää, jotta ihmiset kokevat saavansa siitä uusia näkökulmia, lohtua, inspiraatiota ja käyttökelpoisia elämänohjeita itselleen.

Leea Halmetoja
Haagan seurakuntaneuvoston jäsen
Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.