null Mielipide: Kirkollisvaalien uutisointi on värittynyttä ja puolueellista

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkollisvaalien uutisointi on värittynyttä ja puolueellista

Kirkko ja kaupunki on ottanut tuleviin kirkollisvaaleihin hämmentävän tulokulman. Sen sijaan, että pääkaupunkiseudun yhteinen mediatoimitus ottaisi puolueettoman ja tutkivan asenteen vaaleihin, se antaa toimittaja Sirkku Nyströmin omasta puolueellisesta näkökulmastaan ottaa kantaa ja värittää eri listoja.

Nyströmin puolueellisuus tulee esille etenkin monista tavoista, joilla hän konservatiiveja määrittelee. Ne ovat ”taitavia taktikoimaan” ja ”laskevat tarkkaan”, että pääsevät torppaamaan kaikki epämieluisat uudistukset. Otsikkotasolla korostetaan konservatiivitiukkapipoänkyröiden joko–tai-ajattelua, ja sitä verrataan pipon löysyyteen. Ovatko asiat oikeasti näin mustavalkoisia?

Positiivista on, että Nyströmin oma tausta Tulkaa kaikki -liikkeen ja Viinipuun listojen aikaisempana ehdokkaana tuodaan selkeästi näkyviin. Tänä kirkollispoliittisesti tulehtuneena aikana olisi kuitenkin hyvä joko pyrkiä itse aitoon objektiivisuuteen tai antaa tilaa molemmilta äärilaidoilta tulevan konkarin analyysille.

Merkkiopillisesta näkökulmasta myös kyseisen uutisen ja naapurihiippakunnan listojen uutisoinnin kuvitus on mieleenpainuva. Ristillä uhataan, saarnastuolista pauhataan ja myrtsiä naamaa pidetään. Toisaalla linnut lentelevät ja aurinko paistaa pilven takaa.

Lukija toki tulkitsee omasta viitekehyksestään, mikä on se objekti, johon nämä ikoniset merkit viittaavat. Nyströmin kommentit onneksi auttavat hupitehtävässä!

Toivoisin Kirkko ja kaupungilta parempaa journalismia tässä suhteessa, niin että se voisi aidosti olla koko kirkon media.

Topias Tanskanen

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston ja Tikkurilan seurakuntaneuvoston jäsen, teologian tohtorikoulutettava

Vantaa

 

Vastaus Topias Tanskaselle

Edellisen johdosta: Kiitos palautteesta. Kirkollisten vaalien asetelma avautuu pienen sisäpiirin ulkopuolelle kovin vaivalloisesti. Kutsuimme Sirkku Nyströmin kommentoimaan vaaliasetelmia siksi, että hänellä on pitkä kokemus kirkollisista vaaleista ja kirkolliskokouksen työskentelystä. Hänet tunnetaan paitsi sanavalmiina myös selkeäsanaisena kirkollisena vaikuttajana, joka ei mahdu mustavalkoiseen liberaali/konservatiivi –muottiin. Hänen oma taustansa tehtiin lukijoille selväksi. Nyström ei ole kirkolliskokousvaalissa itse ehdolla eikä osallinen vaalikampanjoihin.

 

Jaakko Heinimäki

Kirkko ja kaupunki -median päätoimittaja

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.