null Mielipide: Kirkon omistajapolitiikan ohjeistus on sanahelinää

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkon omistajapolitiikan ohjeistus on sanahelinää

Lehtisaaren maanvuokrakorotuksia on viety eteenpäin ikävällä tavalla. Salaisena asiana esityslistalla, neuvottelematta asukkaiden kanssa ja taktikoiden, etteivät asukkaat pääsisi vaikuttamaan heitä kovakouraisesti koskettavaan asiaan.

Kerrostaloasukkaat tulevat maksamaan pelkkää maanvuokraa noin 500 euroa kuukaudessa asunnosta riip­puen. Osalla on jo nyt vaikeuksia selvitä hoitovastikkeesta ja asuntoon kohdistuvista lainoista. Haluaako kirkko todella tuottaa toimillaan lisää asiakkaita jo nyt resurssien yli läikkyvään diakoniatyöhön? Entä missä linjassa kirkon arvojen kanssa kulkee monesti kuultu kehotus muuttaa pois kodeistamme?

Kirkko on laatinut omistajapolitiikan ohjeistuksen. Sen mukaan talouselämä ja sijoitustoiminta ovat ihmisten välistä toimintaa, johon kirkko omistajapolitiikallaan ottaa kantaa ja pyrkii vaikuttamaan. Kultaisen säännön siirtäminen käytäntöön ei ole suoraviivaista, vaan sitä sovellettaessa asetutaan toisen ihmisen ja toisten ryhmien asemaan ja pyritään miettimään, mikä on näiden toisten todellista hyvää niiden omasta näkökulmasta. Omistajana ja sijoittajana kirkon pitää huomioida keskeiset sidosryhmänsä – eli ne, joihin harjoitettavalla politiikalla on vaikutuksia – ja miettiä niiden hyvän toteutumista.

Näiden lisäksi esimerkiksi Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto on tehnyt periaatepäätöksen tukea kohtuullista asuntopolitiikkaa. Millä tavoin Lehtisaaren maanvuokramenettely on linjassa näiden seikkojen kanssa?

Sinikka Kianto

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.