null Mielipide: Kirkon Vantaalla ei tule rahoittaa syrjiviä järjestöjä

Puheenvuorot

Mielipide: Kirkon Vantaalla ei tule rahoittaa syrjiviä järjestöjä

Vantaan yhteisen kirkkovaltuuston kokouksessa 3.12.2019 päätetään tuesta, joka jaetaan vuosittain kirkon kansainvälistä lähetystyötä tekeville järjestöille.

Me emme hyväksy lähetysmäärärahojen jakamista järjestöille, jotka toimivat Suomen tasa-arvolain vastaisesti.

Tasa-arvolain tarkoituksena on estää sukupuoleen perustuva syrjintä ja edistää naisten ja miesten välistä tasa-arvoa sekä parantaa naisten asemaa erityisesti työelämässä. Lain tarkoituksena on myös estää sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuva syrjintä. Tasa-arvolakia sovelletaan pääsääntöisesti kaikessa yhteiskunnallisessa toiminnassa ja kaikilla elämänalueilla, eli myös kirkossa.

Osa kirkon lähetysjärjestöistä rikkoo räikeästi tasa-arvolakia. Järjestöt ovat sitoutuneet Suomen evankelis-luterilaisen kirkon oppiin ja päätöksiin lähetystyössään sekä toiminnassaan, myös pappisvirkaan. Silti osa kirkon virallisista lähetysjärjestöistä – Kylväjä, Kansanlähetys, Sley ja Slef – eivät palkkaa naisia pappisvirkaan edes Suomessa tehtävään työhön.

Kuten alemmat oikeusasteet ovat jo todenneet, kirkko ei voi toimia tasa-arvolain vastaisesti. Siksi on käsittämätöntä, että nämä järjestöt voivat jatkaa avoimesti syrjiviä käytäntöjään ja kirkko jatkaa niiden rahoittamista.

Me seurakunnan valtuutetut toivomme, että seurakuntamme astuvat uudelle vuosikymmenelle tasa-arvoisesti ja yhdenvertaisesti arvostaen pappia pappina, ei sukupuolensa edustajana.

Päätöksentekijöinä ja seurakuntalaisten edustajina emme voi hyväksyä, että Vantaan seurakuntayhtymä tukee ja rahoittaa syrjiviä ja tasa-arvolain vastaisia päätöksiä Suomessa ja maailmalla.

Yhteisen kirkkovaltuuston valtuustoryhmien puheenjohtajat:

Jan-Erik Eklöf, Kyrkan mitt i byn

Laura Häggblom, Tulkaa kaikki

Konsta Lappalainen, Nuorten ääni

Tiina Vesa, Sosialidemokraattinen seurakuntaväki SDP

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.