null Mielipide: Kohtuus ei toteudu Lehtisaaressa

Mielipide: Kohtuus ei toteudu Lehtisaaressa

Helsingin Lehtisaaren kaupunginosan asukkailla on suuri hätä kotiensa tulevaisuudesta. Vantaan seurakuntayhtymä on päättänyt omistamiensa kerrostalotonttien erittäin suurista vuokrankorotuksista, joiden seurauksena osa perheistä joutuisi muuttamaan pitkäaikaisista kodeistaan.

Vantaan seurakuntayhtymän johtajat Anita Savioja ja Sari Turunen vastasivat lehtisaarelaisten huoleen (K&k 30.11.). Heidän mukaansa "nykyinen päätös on oikeudenmukainen vantaalaisten veronmaksajien näkökulmasta". Onko tosiaan niin, että kirkon päättäjien oikeudenmukaisuuden raja päättyy siinä, missä seurakuntayhtymän raja kulkee?

Saviojan ja Turusen mukaan "asukkaiden huoli on ymmärrettävä, ja se on päätöksenteossa kuultu". Me lehtisaarelaiset lähestyimme syksyllä vantaalaisia kirkkovaltuutettuja kirjeellä, jossa vetosimme heihin asian palauttamiseksi käsittelyyn. Yli viidestäkymmenestä valtuutetusta yksikään ei edes vastannut asukkaiden kirjeeseen.

Seurakuntayhtymä vetoaa siihen, että lehtisaarelaisten vuokrat ovat tähän mennessä olleet alhaisemmat kuin monessa muussa kaupunginosassa. Toisin kuin kirkko antaa ymmärtää, vuokrat Lehtisaaressa eivät ole olleet poskettoman alhaiset, vaan jo nyt osalla yhtiöistä korkeammat kuin muualla.

Moni taloyhtiö on myös maksanut aikanaan huomattavana könttäsummana kynnysrahan, eli osan vuokrasta ja vuokrankorotuksista jo etukäteen. Lehtisaarelaiset ovat myös maksaneet kaupunginosan infrastruktuurin rakentamisen, kuten väestösuojan.

Me asukkaat olemme koko ajan olleet valmiita hyväksymään vuokrien korottamisen siten, että taloyhtiöidemme tontinvuokrat vastaisivat muiden vastaavien kaupunginosien tasoa. On kuitenkin kohtuutonta, että Vantaan seurakuntayhtymä, toisin kuin kaupunki tai Helsingin seurakuntayhtymä, tavoittelee täysin riskittömästä sijoituksestaan niin korkeaa tuottoa.

Lehtisaarelaiset perheet ovat sitoutuneet koteihinsa ja suunnitelleet tulevaisuuttaan luottaen siihen, että kirkko – jos kukaan – toimisi omistajana vastuullisesti.

Me Lehtisaaren asukkaat vetoamme Vantaan seurakuntayhtymän päättäjiin: miettikää asiaa vielä uudelleen. Älkää ajako ihmisiä kestämättömään taloudelliseen ahdinkoon vain taloudellisen hyödyn vuoksi.

Lehtisaaren Asukkaat ry:n puolesta
Matti Sadeniemi

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää:

Kommentoi