null Mielipide: Lastenhoitajilla on tärkeä tehtävä varhaiskasvatuksessa – siksi ammattiryhmää ei saa kutistaa

Puheenvuorot

Mielipide: Lastenhoitajilla on tärkeä tehtävä varhaiskasvatuksessa – siksi ammattiryhmää ei saa kutistaa

Lastenhoitajat ovat niitä, joihin lapsi kiintyy, jotka ottavat syliin, lohduttavat, pukevat, ruokailuttavat ja rauhoittavat.

Heidän työnsä on jatkuvaa läsnäoloa ja havainnointia, jonka merkitys on emotionaalisesti ja kehityksellisesti elintärkeä. Laadukkaassa varhaiskasvatuksessa puhutaan sensitiivisyydestä ja herkkyydestä kohdata lapsen yksilölliset tarpeet – ja juuri nämä ovat lastenhoitajien ammatillista ydintä.

Silti lastenhoitajien rooli on vaarassa jäädä näkymättömäksi. Varhaiskasvatuslain uudistuksen myötä vuoteen 2030 mennessä kahdella kolmasosalla henkilöstöstä tulisi olla korkeakoulu­tutkinto.

Tämä tarkoittaa lastenhoitajien määrän vähentämistä ja varhaiskasvatuksen opettajien määrän kasvattamista. Lastenhoitajien asema tulisi turvata, ei purkaa.

Laadun mittaaminen pelkällä tutkintonimikkeellä on vaarallista. Pedagoginen osaaminen on tärkeää. Alle 3-vuotiaat lapset tarvitsevat erityisesti hoivaa, turvaa ja jatkuvaa läsnäoloa. Tähän rooliin lastenhoitajat ovat vahvasti koulutettuja.

Opettajat, lastenhoitajat ja sosionomit tuovat kaikki oman näkökulmansa ja osaamisensa lapsen arkeen. Kun yhtä ryhmää vähennetään, heikennetään koko työyhteisön dynamiikkaa ja monipuolisuutta.

Monet lastenhoitajat kokevat, että heidän työnsä arvoa mitätöidään. Heitä rohkaistaan kouluttautumaan opettajiksi, ikään kuin nykyinen ammatti ei olisi riittävän hyvä tai tärkeä.

Tämä ei ole reilua. Se ei ole myöskään viisasta. Varhaiskasvatuksen tärkein mittari on se, miten hyvin lapset voivat.

Atte Tynys

varhaiskasvatuksen puolestapuhuja

Kouvola

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.