null Mielipide: Menneisyydelle raivoaminen ei auta

Puheenvuorot

Mielipide: Menneisyydelle raivoaminen ei auta

Elämme paitsi suuren yleisen epävarmuuden myös armottomuuden ja suoranaisen kostonhalun leimaamaa aikaa.

Koska eräänä kiukun kohteena on menneisyys, vastapainoksi kaikkien olisi suotavaa tiedostaa, että myös kaikki kullakin nykyhetkellä olemassa oleva hyvä on perittyä. Elämäkin on lahjaksi saatu ja armosta ylläpidetty.  

Jokainen sukupolvi tekee toki paljon virheitä. Menneiden sukupolvien tekemien virheiden seurauksista irti pääseminen on eräs edellytys sovulle tulevaisuudessa. Edesmenneiden sukupolvien mahdollinen tuomitseminen on kuitenkin yksin Korkeimman kädessä.  

Koska ihminen ei saa tuomiolle edesmenneitä sukupolvia eivätkä he voi pyytää eläviltä anteeksi, heille raivoaminen ei auta. Se ei vapauta vanhojen virheiden henkisistä kahleista, vaan tekee niistä entistäkin vahvemmat.

Ainoaksi mahdollisuudeksi jää anteeksianto. Anteeksi antamista helpottaa ihmistuntemuksen tuoma ymmärrys siitä, miksi ihmiset ovat toimineet niin kuin ovat. 

Mikko Heikkilä

filosofian tohtori, Tampere

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Anteeksi antamisen voima yllättää – Toimi näin, jos menneisyyden asiat vaivaavat sinua

Hyvä elämä

Kun ihmistä kohdellaan kaltoin, teon antaminen anteeksi voi tuntua mahdottomalta. Kirkko ja kaupunki kysyi lukijoilta, miten sovinnon tekeminen onnistui ja mitä sen jälkeen tapahtui.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.