null Mielipide: Montako ihmistä mahtuu tuhannen hengen kirkkoon?

Puheenvuorot

Mielipide: Montako ihmistä mahtuu tuhannen hengen kirkkoon?

Helsingin tuomiokapituli on antanut hiippakunnan seurakunnille ohjeet, joilla rajoitetaan kirkkotilojen käyttöä 28.12.–17.1. Ohjeet on annettu Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätösten johdosta.

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia turvaa kirkon edellytykset toimia väestön henkisen tasapainon ja hyvinvoinnin vahvistajana. Kirkkolain mukaan jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten jatkuminen on turvattava kaikissa olosuhteissa. Seurakunnilla on erityinen tehtävä luoda ihmisille toivoa  ja estää yksinäisyyttä.

Näiden hyvien periaatteiden toteuttamisen kannalta on jokseenkin omituista, miten nyt aiotaan käytännössä toimia.

On vielä ymmärrettävää, että jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin voi ottaa enintään 1/5 tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Sen sijaan on käsittämätöntä, että yksittäisessä tilaisuudessa voi kuitenkin olla enintään 30 henkeä tilan koosta riippumatta. Eli 100 hengen kirkkotilassa voi olla läsnä 20 henkilöä, 150 hengen ja sitä suuremmassa (esimerkiksi 1 000 hengen) kirkkotilassa kuitenkin enintään 30 henkilöä. Kirkollisten toimitusten osalta tosin kehotetaan käyttämään niin sanottua pastoraalista harkintaa.

Olisikohan seurakuntalaistenkin aika alkaa käyttää omaa harkintaansa ja ilmaista ääneen mielipiteitään vain 30 hengen päästämisestä alueemme kirkkoihin, joista useaan mahtuu yli 1 000 henkeä? Tällainen päätös ei osoita minkäänlaista suhteellisuudentajua eikä tarkoituksenmukaisuutta.

Mielenosoituksia tuskin tarvitaan, mutta ehkä meidän on mentävä kirkon ovelle jonottamaan paikkaamme.

Marja Kantanen

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.