null Jumalanpalveluksia vietetään joulun jälkeen pääkaupunkiseudulla minimaalisella joukolla

Striimaaja Joonas Hiltunen Helsingin Paavalinkirkossa 15.12.2020. Taustalla muusikko Antti Lipponen ja pappi Kari Kanala.

Striimaaja Joonas Hiltunen Helsingin Paavalinkirkossa 15.12.2020. Taustalla muusikko Antti Lipponen ja pappi Kari Kanala.

Ajankohtaista

Jumalanpalveluksia vietetään joulun jälkeen pääkaupunkiseudulla minimaalisella joukolla

Vaikean koronatilanteen vuoksi Helsingin ja Espoon hiippakunnat päätyivät tiukkoihin rajoituksiin. Ne astuvat voimaan 28.12. Joulunpyhät mennään vielä aiemmilla rajoituksilla.

Voimakkaasti heikentyneen koronatilanteen ja nopeasti leviävän omikron-virusmuunnoksen vuoksi Etelä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään uusia rajoituspäätöksiä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueelle.

Uudellamaalla kielletään henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kolmeksi viikoksi ajalla 28.12.2021–17.1.2022. Lisäksi alueelle on annettu tartuntalain mukainen määräys monenlaisten asiakas- ja yleisötilojen sulkemisesta. Sulkupäätös on voimassa kaksi viikkoa ajalla 28.12.2021–10.1.2022. Koronapassia ei voi ottaa käyttöön rajoitusten vaihtoehtona.

Suljettavaksi määrättyjä tiloja voi Avin mukaan kuitenkin käyttää vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten ohjattuun harrastustoimintaan.

Helsingin ja Espoon hiippakunnat ilmoittivat pian Avin päätösten jälkeen seurakuntia koskevista samansuuntaisista ohjeistaan. Kun vielä tällä hetkellä esimerkiksi jumalanpalveluksiin voidaan ottaa kolmannes kirkkoon mahtuvasta väkimäärästä, joulunpyhien jälkeen tilanne muuttuu. Kapitulien ohjeet ovat voimassa 28.12.2021 – 17.1.2022.

Tuhannen hengen kirkkoonkin otetaan maksimissaan 30 henkeä

Hiippakunnat ohjeistavat, että sisätiloissa järjestettäviin jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin voi ottaa 28.12. alkaen ottaa enintään viidesosa tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Yksittäisessä tilaisuudessa voi kuitenkin olla läsnä enintään 30 henkeä tilan koosta riippumatta.

Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi 100 hengen kirkkotilassa voi olla läsnä 20 henkilöä, 150 hengen ja sitä suuremmassa (esimerkiksi 1000 hengen) kirkkotilassa kuitenkin enintään 30 henkilöä. Kirkollisten toimitusten, erityisesti hautaan siunaamisen, osalta osallistujamäärän suhteen pitää käyttää pastoraalista harkintaa.

Kuorolaulu jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa keskeytetään kokonaan.

Seurakuntien pitää myös huolehtia jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin osallistuvien sijoittumisesta tilaan siten, että osallistujien lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Osallistujille suositellaan voimakkaasti kasvomaskin käyttöä rokotussuojan tasosta riippumatta.

Ulkotiloissa järjestettävissä jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa seurakuntien tulee huomioida tartuntatautilain 58 pykälän mukainen vaatimus lähikontaktien aiheuttaman tartunnan riskin ehkäisemiseksi.

Yhteislaulua jumalanpalveluksissa vähennetään ja liikkuminen kirkkotilassa esimerkiksi ehtoolliselle pitää järjestää niin, ettei lähikontaktia synny. Kuorolaulu jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa keskeytetään kokonaan.

Kirkkoherra Kari Kanala Paavalinkirkon parvekkeella joulukuussa 2021. Myös ulkotiloissa järjestettävä toiminta pitää järjestää niin, että siinä ehkäistään lähikontaktien aiheuttama tartuntavaara.  Kuva: Sirpa Päivinen

Kirkkoherra Kari Kanala Paavalinkirkon parvekkeella joulukuussa 2021. Myös ulkotiloissa järjestettävä toiminta pitää järjestää niin, että siinä ehkäistään lähikontaktien aiheuttama tartuntavaara. Kuva: Sirpa Päivinen

Jumalanpalveluksia voi seurata netin kautta

Jumalanpalvelusten välittämistä seurakunnan omien sähköisten viestintäkanavien kautta suositellaan vahvasti. Jumalanpalvelusta ei hiippakuntien mukaan pidä nauhoittaa etukäteen, vaan se lähetetään suoratoistona.

Kun tilaan otetaan vain hyvin pieni määrä ihmisiä, niin käytännössä suurin osa seurakuntalaisista siis seuraa jumalanpalvelusta netin kautta.

Jumalanpalveluksia lukuun ottamatta kaikki muu seurakuntien kokoava toiminta, kuten konsertit, yhteislaulutilaisuudet ja pienryhmätoiminta sisätiloissa keskeytetään ajalla 28.12.2021–17.1.2022.

Lasten harrastustoiminta voi jatkua

Aluehallintoviraston antaman päätöksen mukaisesti seurakunnissa voidaan jatkaa vuonna 2004 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattua harrastustoimintaa. Toiminnassa pitää noudattaa tartuntatautilain mukaisia yleisiä hygieniavaatimuksia.

Koulujen joulutauon ajalle suunnitellut rippikoulut ja lasten ja nuorten leirit voidaan järjestää suunnitellusti. Mikäli seurakunnassa järjestetään leirejä, niiden järjestelyissä tulee noudattaa yleisiä hygieniavaatimuksia ja välttää esimerkiksi yhteislaulua.

Paikallisen päätöksen nuorten ja lasten harrastustoiminnan jatkamisesta tekee seurakunnan kirkkoherra.

Alakoululaisten iltapäiväkerhot jatkavat toimintaansa kaupunkien perusopetusta koskevien linjausten ja ohjeiden mukaisesti. Iltapäiväkerhojen lisäksi myös lasten päiväkerhot voivat jatkaa toimintaansa kaupunkien varhaiskasvatuksen kerhojen linjauksia vastaavasti.

Hiippakunnat muistuttavat, että voimakkaat rajoitustoimenpiteet vaikuttavat ihmisten henkiseen jaksamiseen. Seurakuntia kehotetaan siksi pitämään kirkkotiloja auki hiljentymistä, rukousta, pieniä ehtoollishetkiä ja keskusteluapua varten. Tällöin on noudatettava edellä mainittuja henkilörajoituksia ja muita viranomaissuosituksia.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkkojen tiukat koronarajoitukset lievenevät pääkaupunkiseudulla

Ajankohtaista

Kirkkoihin voidaan nyt ottaa 50 henkeä ja isoissa kirkoissa viidennes normaalista väkimäärästä. ”Ihmisiä on jouduttu käännyttämään kirkkojen ovilta”, kertoo Helsingin hiippakunnan valmiuspäällikkö Satu Huttunen.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.