null Mielipide: Nuorten pakkopalautukset seis

Puheenvuorot

Mielipide: Nuorten pakkopalautukset seis

Olemme alaikäisinä yksin Suomesta turvaa hakeneiden nuorten kummivanhempia. Omien kumminuortemme ja heidän ystäviensä kautta olemme nähneet, kuinka Suomen turvapaikkaprosessissa on epäonnistuttu täysin turvan tarvetta selvitettäessä.

Nuorten turvapaikkaprosessia kuvaa parhaiten sana arpapeli. Osa sai asianmukaisen oleskeluluvan, toisille osui kohdalle huono tulkki, välinpitämätön asianajaja ja hutaisemalla oikeusasteisiin tehty valitus. Afgaanitaustaisten nuorten kohdalla on uhkana palautus väkivaltaiseen ja levottomaan maahan, jossa osa heistä ei ole koskaan käynyt – koska he ovat syntyneet pakolaisina Afganistanin ulkopuolella.

Näiden nuorten palauttaminen konfliktien keskelle on eettisesti ja oikeudellisesti väärin.

Virheitä ei korjata. Uusintahakemuksia ei käsitellä, vaikka ne ovat usein ainoa keino korjata virheellisesti tehtyjä, jo oikeusasteissa käsiteltyjä päätöksiä. Tuskallisin tilanne on niillä, joita uhkaa pakkopalautus, vaikka he ovat jo kotoutuneet hyvin Suomeen ja löytäneet täältä läheisiä ihmisiä sekä työ- tai opiskelupaikan.

Meillä Suomessa on tilaa täältä turvaa hakeneille. He ovat valmiita olemaan osallisina yhteiskunnassamme, jos vain annamme heille mahdollisuuden. Heillä on Suomessa ihmisiä, joille he ovat tärkeitä ja rakkaita.

Näiden nuorten palauttaminen konfliktien keskelle on eettisesti ja oikeudellisesti väärin. Syntyvyyden laskiessa ja työvoimapulan uhatessa se on myös taloudellisesti järjetöntä toimintaa. Miten kauan tämä edellisen hallituksen aloittama nuorten ihmisten epäinhimillinen kohtelu saa jatkua?
 

Anssi Rantanen

Sanna Syri

Anna Sahinoja

Helsinki/Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.