null Espoolaisperhe ystävystyi Afganistanista tulleen Mohammadin kanssa – Diakonissalaitos etsii kummiperheitä maahanmuuttajataustaisille nuorille

Sanna Syriä naurattaa, kun Mohammad haluaa kokeilla 10-vuotiaan Tuulin voimistelurenkaita.

Sanna Syriä naurattaa, kun Mohammad haluaa kokeilla 10-vuotiaan Tuulin voimistelurenkaita.

Ajankohtaista

Espoolaisperhe ystävystyi Afganistanista tulleen Mohammadin kanssa – Diakonissalaitos etsii kummiperheitä maahanmuuttajataustaisille nuorille

Afganistanista 15-vuotiaana yksin Suomeen tullut Mohammad on tutustunut suomalaiseen elämänmenoon kummiperheen opastuksella. Pääkaupunkiseudulla yli 20 alaikäisenä maahan tullutta nuorta turvapaikanhakijaa odottaa kummiperhettä.

Espoolainen Sanna Syri kiinnostui Diakonissalaitoksen kummiperhetoiminnasta nähtyään lehti-ilmoituksen, jossa etsittiin kummiperheitä yksin alaikäisenä turvapaikanhakijana Suomeen saapuneille nuorille.

– Aloin miettiä, että perheemme viikonlopuissa olisi tilaa tällaiselle nuorelle. Voisimme viedä hänet retkeilemään ja tutustuttaa moniin muihin kivoihin asioihin Suomessa.

Nyt kaksi ja puoli vuotta myöhemmin Syrin viisihenkinen perhe toimii kummiperheenä kahdelle Afganistanista tulleelle nuorelle. Toinen heistä on 19-vuotias Mohammad, joka joutui vuonna 2015 pakenemaan kotimaastaan Suomeen.

Mohammad sai monen vuoden odottelun jälkeen pitkäaikaisen oleskeluluvan toukokuussa. Hän käy peruskoulua ja asuu Espoossa omassa vuokra-asunnossa.

Mohammad puhuu jo hyvin suomea, vaikka pitääkin kieltä vaikeana. Hän on pärjännyt mainiosti omillaan, ja tarpeen tullen hän on voinut pyytää Sanna Syriltä apua asioiden hoitamisessa.

– Esimerkiksi vakuutusyhtiöstä tuli vaikeaselkoinen kirje, joka koski kotivakuutusta. Selitin Mohammadille, mitä kirjeen teksti tarkalleen ottaen tarkoitti, Syri kertoo.

Hiihtäminen tuntui kivalta

Mohammadista on tuntunut hyvältä saada suomalainen ystäväperhe. Hän on touhunnut perheen kanssa kaikkea mahdollista. Mieluisimmaksi liikunnallinen Mohammad on kokenut yhteiset liikuntahetket.

– Hiihtäminen viime talvena oli tosi kivaa, en ollut koskaan aiemmin hiihtänyt. Pidin myös kiipeilystä sisäkiipeilyhallissa.

Sanna Syrin mukaan heistä on tullut hyviä ystäviä, ja ystävien tavoin he ovat myös auttaneet toisiaan monissa asioissa.

– Olen auttanut Mohammadia matematiikan läksyissä, ja hän on tehnyt meillä puutarhatöitä. Hän myös hoiti kesälomalla marsuamme.

Olen auttanut Mohammadia matematiikan läksyissä, ja hän on tehnyt meillä puutarhatöitä. - Sanna Syri

Syri on nähnyt, miten hurjasti Mohammad tekee töitä kotiutuakseen Suomeen. Sen vuoksi hän toivoo, että muutkin maahanmuuttajataustaiset nuoret saisivat tuekseen kummiperheen. Suomalaiset ystävät vähentävät nuorten yksinäisyyden ja irrallisuuden tunnetta.

– Olemme saaneet Diakonissalaitokselta aina tarvittaessa tukea kummiperheenä toimimisessa. Olemme myös osallistuneet sen järjestämiin keskustelupiireihin. Niissä päällimmäiseksi on noussut kummiperheiden huoli Maahanmuuttoviraston lupakäytännöistä. Moni nuori saa vain vuoden kestävän oleskeluluvan, jolloin tulevaisuus tuntuu hyvin epävarmalta.

Sanna Syri auttaa välillä Mohammadia matematiikan läksyissä. Tuuli-tytär tekee omia läksyjään.

Sanna Syri auttaa välillä Mohammadia matematiikan läksyissä. Tuuli-tytär tekee omia läksyjään.

Nuoret haluavat oppia kieltä

Diakonissalaitos etsii vapaaehtoisia kummiperheitä Suomeen alaikäisinä tulleille nuorille, jotka ovat nyt 16–20-vuotiaita. Omaa kummia tai kummiperhettä odottaa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla yhteensä 21 nuorta. Toiminnasta kiinnostuneille järjestetään infotilaisuudet Helsingissä 29.8. ja Espoossa 5.9.

Kummiperheiksi haetaan tavallisia perheitä, pariskuntia tai yksittäisiä ihmisiä. Perheet tapaavat nuorten kanssa omien aikataulujensa mukaan noin 1–4 kertaa kuukaudessa. Ohjelmassa voi olla ruoanlaittoa, ulkoilua, pelien pelaamista tai mitä tahansa, mikä tuntuu luontevalta kummankin arjessa.

Diakonissalaitoksen kummiperhetoiminnan projektipäällikön Kaisa Eichhornin mukaan etenkin nuoret, jotka täyttävät 18 vuotta ja muuttavat omilleen, tarvitsevat tukea.

– Usein nuoret sanovat, että he eivät ole moneen vuoteen saaneet viettää aikaa minkään perheen kanssa ja kaipaavat sitä.

– Moni kertoo, ettei juuri tunne suomalaisia. Nuoret haluavat nimenomaan tutustua suomalaisiin ja oppia kieltä. Se olisi myös kotoutumisen kannalta tärkeää.

Diakonissalaitoksella on tällä hetkellä noin sata kummiperhettä ympäri pääkaupunkiseutua. Kummiperheille tarjotaan tukea ja valmennusta ennen toimintaan ryhtymistä ja sen aikana.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.