null Mielipide: Perustiko Espoon Tuomiokirkkoseurakunta uuden kirkkokunnan päätöksellään sallia sateenkaariparien vihkimisen tiloissaan?

Puheenvuorot

Mielipide: Perustiko Espoon Tuomiokirkkoseurakunta uuden kirkkokunnan päätöksellään sallia sateenkaariparien vihkimisen tiloissaan?

En tunne kirkkojuridiikkaa. Siksi meinaa pää mennä pyörälle, kun seuraa viimeaikaisia tapahtumia. Kevennän hiukan mieltäni.

Kuulun Suomen evankelisluterilaiseen kirkkoon. Sillä on tunnetusti kirkolliskokous Turussa. Suomen evankelisluterilaisessa kirkossa vain kirkolliskokous voi muuttaa kirkon virallista oppia.

Äskettäin kuulin Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvoston päättäneen, että seurakunnassa aletaan vihkiä samaa sukupuolta olevia pareja kristilliseen avioliittoon. Turun kirkolliskokous ei ole sellaista päätöstä tehnyt.

Tuli tuntu, että seurakuntaneuvosto samalla perusti Espooseen uuden kirkkokunnan, Espoon tuomiokirkkoseurakuntakirkon. Se julistautui alueellaan korkeimman kirkollisen vallan haltijaksi, sen päätös menee yli Turussa tehdyn linjanvedon. Espoon tuomiokirkkoseurakunnan asiat päätetään siis lopullisesti sen seurakuntaneuvostossa. Myöhemmin monet muutkin Espoon seurakunnat ovat seuranneet tuomiokirkkoseurakunnan perässä.

Kirkon konservatiiveja on Lähetyshiippakunnan perustamisen jälkeen syytetty kirkon rikki repimisestä. Nyt kirkon liberaalit ovat yhtyneet talkoisiin, vaikka toiseen suuntaan.

Esko Miettinen
Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon ruotsinkielinen seurakunta avaa ovensa sateenkaariparien vihkimiselle

Ajankohtaista

Tähän mennessä kolme espoolaista luterilaista seurakuntaa on päättänyt, että niiden tiloissa voidaan vihkiä sateenkaaripareja avioliittoon.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.