null Espoon tuomiokirkkoseurakunta avaa ovensa sateenkaariparien vihkimisille

Espoon tuomiokirkkoseurakunnalle jätetyssä aloitteessa todettiin, että aiempi käytäntö on ollut myös maantieteellisesti syrjivää, koska niin monissa kirkoissa muualla Suomessa sateenkaariparit voivat mennä naimisiin.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnalle jätetyssä aloitteessa todettiin, että aiempi käytäntö on ollut myös maantieteellisesti syrjivää, koska niin monissa kirkoissa muualla Suomessa sateenkaariparit voivat mennä naimisiin.

Ajankohtaista

Espoon tuomiokirkkoseurakunta avaa ovensa sateenkaariparien vihkimisille

Seurakuntaneuvoston päätös syntyi äänin 9–7. Espoon tuomiokirkkoseurakunta on Espoon seurakunnista ensimmäinen, joka avaa ovensa sateenkaariparien häille.

Espoon tuomiokirkko ja muut tuomiokirkkoseurakunnan tilat ovat nyt käytettävissä sateenkaariparien hääjuhliin. Tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto äänesti asiasta tiistaina 3. toukokuuta.

Päätös syntyi äänin 9–7, yksi seurakuntaneuvoston jäsenistä äänesti tyhjää.

Espoon tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto keskusteli jo huhtikuussa pidetyssä kokouksessaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä Espoon tuomiokirkossa. Ennen varsinaista käsittelyä 3.5. seurakuntaneuvosto sai seurakunnan jäseniltä myös aloitteen tilojen avaamisen puolesta.

Espoon seurakunnissa on lukuisia pappeja, jotka käyvät vihkimässä espoolaisia pareja muualla pääkaupunkiseudun seurakunnissa.
 

Aloitteen jättivät Johanna Tilus, Jaana Leppäkorpi, Antti Pohjolan-Pirhonen, Mia Stenius ja Nina Lehto. Heistä neljä jälkimmäistä on myös seurakuntaneuvoston jäseniä.

Aloitteessa todetaan, että seurakunnan jäsenet eivät ole yhdenvertaisessa asemassa, kun toiset kihlaparit saavat varata kirkon vihkimistä varten ja toiset eivät. Samoin esille nostetaan se, että parit ovat eriarvoisessa asemassa myös maantieteellisesti, kun niin monessa muussa seurakunnassa ympäri maata kirkkotilat ovat avoimia kaikille pareille.

Ari Paavilainen

Ari Paavilainen

– Samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä on tullut suuri ja periaatteellinen tasa-arvon mittari, sanoo Espoon tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Ari Paavilainen Espoon seurakuntien tiedotteessa.

– Espoon seurakunnissa on lukuisia pappeja, jotka käyvät vihkimässä espoolaisia pareja muualla pääkaupunkiseudun seurakunnissa. Tässä valossa Espoon seurakuntien aikaisempi linjaus näyttäytyy ongelmallisena tasa-arvon kannalta, hän toteaa.

Hän korostaa, että joidenkin seurakuntalaisten yhdenlainen käsitys kristillisyydestä ei saa tarkoittaa toisenlaisten tapojen kieltämistä.

Tuomiokirkkoseurakunta on ensimmäinen Espoon seurakunnista, joka avaa tilat sateenkaariparien vihkimisille. Aiemmin Espoossa tilat ovat olleet käytettävissä vihkimiseen liittyvään rukoushetkeen. Leppävaaran seurakunta käsittelee kysymystä kirkkojen avaamista sateenkaariparien vihkimiselle kesäkuussa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.