null Espoon ruotsinkielinen seurakunta avaa ovensa sateenkaariparien vihkimiselle

Ajankohtaista

Espoon ruotsinkielinen seurakunta avaa ovensa sateenkaariparien vihkimiselle

Tähän mennessä kolme espoolaista luterilaista seurakuntaa on päättänyt, että niiden tiloissa voidaan vihkiä sateenkaaripareja avioliittoon.

Espoon ruotsinkielinen seurakunta avaa tilansa sateenkaariväen vihkimiselle avioliittoon. Asiasta äänestettiin eilen Espoon ruotsinkielisen seurakunnan seurakuntaneuvostossa äänin 12–3. Kaksi henkilöä jätti eriävän mielipiteen.

– Keskustelu oli kunnioittavaa ja monipuolista. Seurakuntaneuvostossa haluttiin käsitellä asia perinpohjaisesti ja yrittää ymmärtää kokonaisuutta, mihin se liittyy, kertoo kirkkoherra Kira Ertman Espoon ruotsinkielisen seurakunnan tiedotteessa.

– Tarjoamme tilat kaikille pariskunnille, jotka haluavat vihkimisen kirkossa. Myös meidän seurakunnastamme pitäisi löytyä pappi, vaikka en kirkkoherrana voi tai halua pakottaa ketään papeistani vihkimään avioliittoon samaa sukupuolta olevia pareja, sillä kirkkoneuvosto ei ole ottanut selkeää kantaa asiaan. Henkilökohtaisesti olen valmis vihkimään kaikki parit, jotka haluavat mennä naimisiin kirkossa, Ertman sanoo.

Porvoon hiippakunnassa Espoon ruotsinkielinen seurakunta on ensimmäinen, joka on avannut ovensa sateenkaariparien vihkimiselle.

Seurakuntaneuvoston päätös astuu voimaan 1. heinäkuuta. Tähän mennessä Espoon suomenkielisistä seurakunnista Tuomiokirkkoseurakunta ja Tapiolan seurakunta ovat avanneet ovensa sateenkaariparien vihkimiselle. Espoon ruotsinkielinen seurakunta kuuluu Espoon seurakuntayhtymään, mutta ruotsinkielisenä se kuuluu Porvoon hiippakuntaan.

Porvoon  hiippakunnassa Espoon ruotsinkielinen seurakunta on tiettävästi kolmas, joka on avannut ovensa sateenkaariparien vihkimiselle. Tätä ennen ennen sateenkaaripareille tilat ovat avanneet Vanda svenska församling sekä Helsingissä Matteus församling.

Sateenkaariparien vihkimisestä äänestettiin tiistaina 7. kesäkuuta myös Espoonlahden seurakunnan seurakuntaneuvostossa. Äänestys koski yhdeksän luottamushenkilön tekemää aloitetta samaa sukupuolta olevien parien vihkimisestä. Aloite raukesi äänin 7–7. Kaksi äänesti tyhjää, joten tasatuloksessa neuvoston puheenjohtajan, kirkkoherra Jouni Turtiaisen ääni ratkaisi. Päätöksestä jätettiin neljä eriävää mielipidettä.

Turtiaisen mukaan asia liittyy vahvasti kirkon avioliittokäsitykseen.

– Asiassa voidaan perustellusti päätyä erilaisiin johtopäätöksiin. Helppoa, kaikkia tyydyttävää ratkaisua ei ole tarjolla. Näen, että tässä tilanteessa seurakunnissa on toimittava kirkolliskokouksen päätösten mukaisesti, Jouni Turtiainen sanoo Espoon seurakuntayhtymän tiedotteessa.

 


Juttua on muokattu 9.6. kello 11 korjaamalla tieto Porvoon hiippakunnan seurakunnista, jotka ovat avanneet tilansa sateenkaariparien vihkimiselle. Aiemmin jutussa kerrottiin virheellisesti, että Espoon ruotsinkielinen seurakunta olisi Porvoon hiippakunnassa ensimmäinen.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.