null Mielipide: Pyhäinpäivästä hyvien muistojen juhla

Puheenvuorot

Mielipide: Pyhäinpäivästä hyvien muistojen juhla

Maarit Rajamäki kirjoitti hyvin halloweenista. Olen samoilla linjoilla ja jäin pohtimaan, miten pyhäinpäivää voisi viettää kauniisti? Voisiko sen ympärille rakentaa uuden suomalaisen tavan? Voisiko se olla edesmenneiden ihmisten kanssa koettujen hyvien muistojen esiintuomista?

Se olisi kiitollisuutta siitä, että olemme saaneet viettää aikaa heidän kanssaan ja kiitollisuutta myös läsnä olevista läheisistä, perheestä, sukulaisista ja ystävistä.

Lapset voisivat askarrella kuvia hyvistä hetkistä, kauniita viestejä edesmenneille sekä olemassa oleville läheisille ja tehdä vaikka unelmakartan – taivaasta, paratiisista tai vaikka omasta tulevaisuudesta. Lopuksi voisi viettää pienen juhlan elämän kunniaksi ja iloita kaikesta siitä, mikä on hyvää juuri nyt.

Samalla päästäisiin lempeästi käsittelemään elämän kulkua, johon kuolemakin lopulta kuuluu. Tätä aihetta ei juuri varhaiskasvatuksessa eikä edes koulussa käsitellä. Varmasti se nostattaisi monenlaisia tunteita, mutta monelle se olisi tarpeen, kunhan mukana kulkisivat myös kiitollisuus ja toiveikkuus.

Marita Waronen

kahden kouluikäisen äiti

 

Jaa tämä artikkeli: