null Mielipide: Rakkauden laki on korkeampi kuin ihmisten lait

Puheenvuorot

Mielipide: Rakkauden laki on korkeampi kuin ihmisten lait

Kirkko ei ole mikä tahansa työpaikka. Siellä seurataan Kristusta Jeesusta ja hänen visioitaan kristittyjen yhteisöistä, joissa kaikki ovat tasavertaisia, riippumatta sukupuolesta, sosioekonomisesta statuksesta tai rodusta. Tästä kirjoitetaan Uudessa testamentissa Paavalin sanoittamana.

Tämä ylittää kaiken farisealaismielisen nipotuksen, jota toki löytyy Paavalin kirjoituksista ja nykyhetken vihkimisriidoista. Mutta kun tämä apostoli viestii Kristuksesta ja rakkaudesta, hänen ajatteluunsa tulee toisenlainen raikas vire: aitoa rakkaudellista julistusta.

Myös reformaattorimme Martin Luther vastusti oman kirkkonsa pikkumaisuutta 500 vuotta sitten. Kirkot kautta maailman ovat juhlistaneet reformaatiota tänä vuonna. Kuitenkin ne ovat unohtaneet, että Suomen kirkon papit, jotka ovat valmiit vihkimään avioliittoon rakkauden lain mukaan – sukupuolesta huolimatta – kävelevät oman perinteensä ytimessä ja huostassa.

Tämä on todellakin meidän luterilaisuutemme ydin: protestanttisuus. Se, että rakkauden laki on korkeampi ja pysyvämpi kuin ihmisten lait, jotka muuttuvat vuosisadalta toiseen. Juuri tämän vuoksi voimme nousta vastarintaan elämäniloa tappavia jumaloppeja ja ihmisnäkemyksiä uhmaten.

Sillä rakkauden laki ei katso sukupuoleen. Jumala on isompi. Todellakin on. Ja uusi luominen Kristuksessa on totisesti jotain uutta eikä vanhan toistamista. Siksi tasavertaisen rakkausavioliiton ymmärtäminen on kirkolle elinehto, koska se peilaa Kristus-yhteyttä. Ilman tätä ymmärrystä ja sen toteuttamista tasavertaisen avioliittokäsityksen kautta olemme vain helisevä symbaali ja kuollut oksa Elämän puussa, risukasakirkko.

Monika Pensar

RegnbågsMissionen

 

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirkolliskokous pompotteli taas avioliittokysymystä

Ajankohtaista

Suomen luterilaisen kirkon kirkolliskokous kokoontuu tällä viikolla Turussa. Kirkolliskokous ei tälläkään kertaa kokoonnu puimatta kirkon suhdetta samaa sukupuolta olevien parien avioliittoon.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.