null Mielipide: Natsivitsien ytimessä on vieraan pelko – Suomessa tarvitaan parempaa juutalaisuuden tuntemusta

Puheenvuorot

Mielipide: Natsivitsien ytimessä on vieraan pelko – Suomessa tarvitaan parempaa juutalaisuuden tuntemusta

Media on seurannut ja kommentoinut tuoreen elinkeinoministeri Vilhelm Junnilan (ps) luottamusäänestystä ja äärioikeistoyhteyksiä poikkeuksellisen laajasti.

Asialla on merkitystä Suomen lisäksi kumppanimaissamme Israelissa ja Saksassa. Yksi asia on silti kokonaan unohtunut: juutalaiset. Syy siihen, ettei media kirjoita tässäkään yhteydessä juutalaisista ja ettei ministeri Junnila osaa pahoitellessaan kirjoittaa oikein ”the Holocaust”, vaan päätyy kirjoittamaan ”I condemn holocaust”, on siinä, ettei Suomessa tunneta juutalaisia.

Tämä ei ole ministerin tai median vika. Se on suomalaisten oma vika. Emme opeta juutalaisista kouluissamme. Historiantunneilla heillä on vain uhrin osa. Meidän pitäisi opettaa lapsillemme enemmän juutalaisista. On alustavia havaintoja, että holokaustista puhuminen vähentää oppitunnin jälkeen rasistista ja syrjivää käytöstä jopa viikoiksi ja lisää myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan.

Meillä on suuri juutalaisvähemmistö. Suomessa on 2 000 juutalaista, kun seitsemän kertaa Suomen kokoisessa Puolassa on virallisesti vain 4 000 juutalaista. Tätäkään ei opeteta kouluissamme. Sotahistorian faktojen rinnalla meiltä puuttuu tuntemus juutalaisten rikkaasta historiasta ja kulttuurista, jolla on merkittävä yhteys länsimaiseen historiaamme ja kulttuuriimme.

Juutalaisvihan ja antisemitismin ytimessä on aina pelko ja viha ”vieraita” kohtaan. Paras tapa taistella tätä vastaan on lisätä Suomessa juutalaisuuden tuntemusta, sillä se lisää myös ymmärrystä ja myötätuntoa heitä kohtaan. Tuttua ihmistä on vaikeampi vihata eikä hänestä viitsi heitellä asiattomia vitsejä.

Timo Suutarinen

kirjailija, Jyväskylä

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Israelia apartheid-valtioksi – tutkijoiden mielestä tällainen kielenkäyttö ilmentää juutalaisvihaa

Ajankohtaista

Israelin valtio on tietoisesti rakentanut rasistisen järjestelmän, väittää Amnesty Finlandin toiminnanjohtaja Frank Johansson. Tutkija Izabella Tabarovskyn mukaan Israelin vertaaminen Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmään juontaa juurensa Neuvostoliiton propagandaan.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.