null Mielipide: Tehotuotantoon valjastetut eläimet tarvitsevat puolustajikseen tuottajia ja kuluttajia

Puheenvuorot

Mielipide: Tehotuotantoon valjastetut eläimet tarvitsevat puolustajikseen tuottajia ja kuluttajia

Pastori Kari Kuula halusi avata keskustelun eläinten tehotuotannosta. Aihe meni vauhdilla tunteisiin, ja jälleen kerran kaivauduttiin vanhoihin tunkkaisiin poteroihin. Luonnehdinnat maalaisista ja kaupunkilaisista olivat tuttua loppuunkaluttua sanailua, hyödytöntä ja vahingollista.

Lukiessani ensi kertaa Kuulan kirjoitusta ilahduin. Juuri niin ajattelen minun kirkkoni toimivan. Se puolustaa niitä, joilla ei ole ääntä, ja tuo näkyviin viattomien kärsimyksen. Jatko olikin sitten pettymys monessa mielessä. 

Eläinten kärsimys kaikissa muodoissaan aiheuttaa monille suurta ahdistusta, myös minulle. Mutta kyllä maalainenkin voi elää ja voida hyvin käyttämättä lihaa tai maitoa, ystävinään maataloustuottajia ja vaikkapa vegaaneja. 

Vastakkainasettelu on tarpeetonta eikä kiistattomien tosiasioiden kieltäminen ei hyödytä ketään. Jos täällä vielä pystytään elämään, suuriin muutoksiin on varauduttava, myös ruokavalion merkittävään muuttamiseen.

Kohtuus on vaikea laji. Ehkä suomalainen tuottaja tarvitsee puolustajaa. Vastuksia on, ehkä myös vastustajia. Aivan varmasti puolustajaa tarvitsevat tehotuotantoon valjastetut eläimet kaikkialla maailmassa. Ne tarvitsevat puolustajikseen niin tuottajia kuin kuluttajia.


Anja Haataja
agronomi, Salo

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.