null Kari Kuulan K&k-kolumnin kanteluista ei seuraa jatkotoimia Espoon tuomiokapitulissa

Ajankohtaista

Kari Kuulan K&k-kolumnin kanteluista ei seuraa jatkotoimia Espoon tuomiokapitulissa

Tuomiokapitulin päätöksessä todetaan, että kirkon eläinteologiset linjaukset hakevat vielä muotoaan.

Espoon hiippakunnan tuomiokapituli päätti istunnossaan 15.6., että kantelut seurakuntapastori Kari Kuulan lihan ja maidon tehotuotannon eettisiä ongelmia käsittelevästä kolumnista eivät anna aihetta jatkotoimiin.

Kanteluita oli kaksi. Toisen niistä oli tehnyt Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila omasta ja liiton puolesta tammikuussa 2021. Samasta asiasta oli tehty myös yhdeksän maataloustuottajan kantelu.

Kantelut ja päätös liittyvät Kirkko ja kaupunki -mediassa julkaistuun ja sittemmin lehden sivuilta poistettuun verkkokolumniin. Tuomiokapituli toteaa päätöksessään, että kirjoittaja pahoitteli kirjoitustaan ja korosti kirjoituksen globaalia näkökulmaa heti kolumnin julkaisua seuraavana päivänä. 

Päätöksen mukaan pastori Kari Kuulan kolumni voidaan nähdä osana tätä keskustelua, vaikka sen ilmaisut eivät kaikilta osin olleet onnistuneita.

Päätöksessä todetaan, että kirkon eläinteologiset linjaukset hakevat vielä muotoaan ja että niihin liittyvä keskustelu on toistaiseksi ollut vähäistä. Päätöksen mukaan pastori Kari Kuulan kolumni voidaan nähdä osana tätä keskustelua, vaikka sen ilmaisut eivät kaikilta osin olleet onnistuneita.

Päätöksessä korostettiin myös, että papilla on kirkon edustajana erityinen vastuu sananvapauttaan käyttäessään arvioida, miten hänen ilmaisunsa voidaan tulkita ja minkälaisia seuraamuksia niillä voi olla. Vaikka kolumnin tyylilaji voi olla liioitteleva, kärjistävä tai provosoiva, pidettiin tärkeänä, että myös tässä tyylilajin sisällössä ja sanamuodoissa vältetään loukkaamasta tai aiheuttamasta tarpeettomia väärinymmärryksiä.

Päätös kokonaisuudessaan Espoon hiippakunnan verkkosivulla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.