null Mielipide: Tupakointikielto kerrostaloihin

Puheenvuorot

Mielipide: Tupakointikielto kerrostaloihin

Tupakkalain (2016) ja Terveydensuojelulain (1994) perusteella ”asunnon ja muun sisätilan puhtauden, lämpötilan, kosteuden, melun, ilmanvaihdon, valon, säteilyn ja muiden olosuhteiden tulee olla sellaiset, ettei niistä aiheudu (--) terveyshaittaa”.

Asunto-osakeyhtiölaki puolestaan määrää kohtelemaan asukkaita yhdenvertaisesti. Ei voida sallia jonkun yksilön tupakointia parvekkeilla tai asunnossa tasa-arvoisuuden nimissä.

Talojen pienet parvekkeet on tarkoitettu kodin tuuletukseen, ilman vaihtumiseen käytävissä ja yleensä tekstiileiden tuulettamiseen, siis puhtauden ja raikkauden vaalimiseen kodissa. Miksi siis sallitaan tupakointi parvekkeilla? Epämiellyttävä savuhan tunkeutuu joka paikkaan. Et voi pitää ikkunaasi auki, jos parvekkeella tupakoidaan.  Ei ole mukava näky, kun savuttelijat valloittavat parvekkeen useasti vuorokaudessa, jopa öiseen aikaan.

Parveketupakointi on myös palovaarallista terveyshaittojen ohella.

Meidän kaikkien on vaalittava terveyttämme etenkin näin ­korona-aikana, kun joudumme entistä enemmän oleskelemaan kotona ja tuulettamaan kotejamme.

Oikeudenmukaista ja tasapuolista kansalaisia kohtaan ­olisi myös, etteivät savuttomat henkilöt ja yhteiskunta joutuisi korvaamaan tupakoitsijoiden itselleen aiheuttamia sairauksia, vaan tupakoitsija hoitaisi itse nämä sairauskulunsa.

Marja-Liisa Susi
Helsinki  

Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.