null Vuosaaren seurakunta luopuu Merirasti-kappelistaan – taustalla seurakuntien leikkaukset ja kappelin kunto

Vuosaaren seurakunta on luopumassa Merirasti-kappelistaan ensi vuoden alussa.

Vuosaaren seurakunta on luopumassa Merirasti-kappelistaan ensi vuoden alussa.

Ajankohtaista

Vuosaaren seurakunta luopuu Merirasti-kappelistaan – taustalla seurakuntien leikkaukset ja kappelin kunto

Vuosaaren kirkkoherra Jussi Mäkelää tilanne harmittaa. Seurakunnalle jää vuoden 2023 alusta enää kolme tilaa.

Helsingin seurakuntien Rohkeasti yhdessä -ohjelmaan liittyvät leikkaukset alkavat näkyä käytännössä. Ohjelman tavoitteena on turvata seurakuntien toimintaedellytykset, kun jäsenmäärä vähenee ja tulot pienenevät. Käytännössä tämä tarkoittaa henkilöstömäärän mittavaa vähentämistä ja monista tiloista luopumista.

Kuten edellisessä säästöohjelmassa, myös tässä Vuosaaren seurakunta toimii tiloista luopumisissa etunojassa. Vuosaaren seurakuntaneuvosta päätti 14.2. kokouksessaan, että seurakunta luopuu Meri-Rastilassa sijaitsevasta Merirasti-kappelistaan 31.12.

– Vielä viime syksynä ajattelin, ettemme joutuisi tätä päätöstä tekemään. Olemme katsoneet muut vaihtoehdot läpi ja tämä päätös oli nyt pakko tehdä, kirkkoherra Jussi Mäkelä harmittelee.

Helsingin seurakuntien taloustilanteesta johtuvat leikkaukset iskevät Vuosaareen niin, että Mäkelä arvioi seurakunnalla olevan vuonna 2023 satojatuhansia euroja vähemmän rahaa käytössä kuin tänä vuonna. Pelkästään seurakuntayhtymän sisäisten vuokrien uudistus nostaa seurakunnan kuluja yli 130 000 euroa.

– Kappelista luopuminen laskee 2023 kustannustasoamme hieman yli 100 000 euroa. Yksittäisenä lukuna se kuulostaa pieneltä, mutta kappelin remontoiminen hyväkuntoiseksi tarkoittaisi varovaisesti arvioidenkin 7-numeroista lukua. Siihen seurakuntayhtymällä ei ole mahdollisuuksia, sanoo Mäkelä.

Isot korjaustarpeet ovatkin toinen syy, miksi seurakunta luopuu Merirastista. Vuonna 2017 tehty sisäilma- ja kosteustekninen kuntotutkimus osoitti, että vuonna 1993 rakennettu kappeli on isojen korjausten tarpeessa.

Merirasti-kappeli on rakennettu vuonna 1993. Sen tilat vaatisivat perusteellisen remontin.

Merirasti-kappeli on rakennettu vuonna 1993. Sen tilat vaatisivat perusteellisen remontin.

Koko alue kappelin ympärillä muuttuu

Merirasti-kappeli on arkkitehti Kaarlo Leppäsen suunnittelema. Se on osa niin sanottua korttelitaloa, johon kuuluvat myös koulu, päiväkoti sekä nuorisotalo. Kappeli on oma rakennuksensa, muut toiminnot ovat yhteisessä rakennuksessa.  

Kolmas luopumispäätökseen vaikuttava syy on, että koko alue kappelin ympärillä tulee muuttumaan. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi helmikuussa 2021 Meri-Rastilan länsiosan asemakaavan ja asemakaavan muutoksen. Meri-Rastilan torin ilme muuttuu täysin, sillä suurin osa nykyisistä rakennuksista puretaan.  

Asemakaava on valitusten vuoksi Helsingin hallinto-oikeuden käsittelyssä ja rakentamisen odotetaan alkavan mahdollisesti vuonna 2025. Kappelista luopuminen antaa kaupungille mahdollisuuden liittää kappelin tontin mukaan alueen arkkitehtikilpailuun. Seurakuntayhtymä on vuokrannut tontin, kappeli on yhtymän omistama.

Seurakunta on vähentänyt jo viisi tilaa

Huonokuntoisesta tilasta luopuminen on Jussi Mäkelän mukaan seurakunnalle pienempi haitta kuin henkilöstön vähentäminen. Vuosaaren seurakunta on viimeisen runsaan kymmenen vuoden aikana vähentänyt jo viisi tilaa, muun muassa Merihiekan seurakuntakeskuksen vuonna 2016. Lisäksi on vähennetty viisitoista työntekijää.

– Taloustilanteeseemme vaikuttaa Vuosaaren seurakunnan kirkkoon kuulumisprosentti, 43,7, mikä on maan alhaisimpia. Muuttotappio on suurin seurakunnan jäsenmäärään vaikuttava tekijä, Mäkelä kertoo.

Vuosaaren seurakunnalle jää vuoden 2023 alusta enää kolme tilaa: Vuosaaren kirkko Satamasaarentiellä, Katukappeli kauppakeskus Columbuksessa ja Valon seurakuntakeskus Palvelukeskus Albatrossin pohjakerroksessa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.