null Mielipide: Vanhat tv-messut eivät innosta

Puheenvuorot

Mielipide: Vanhat tv-messut eivät innosta

Mihin kirkko on hävinnyt televisiosta? ­Telkkarista tulee vanhoja nauhoituksia jumalanpalveluksista. Edes kirkkovuotta ei seurata, vaan kuvassa lehdet liehuvat puissa ikkunan takana.

Kun korona alkoi, ”kaikissa” ­seurakunnissa opeteltiin nopeasti striimaamaan. Tästä ei ole enää mitään jäljellä.

Edes uutenavuotena ei yksikään piispa ilmeisesti tuntenut tarvetta vetää vuoden tapahtumia yhteen ja lohduttaa ihmisiä. Silloin televisiosta ­tuli nauhoitus vuodelta 2006!

Anitta Tuomitie
Helsinki

Ohjelmapäällikkö vastaa:

Koronapandemian alussa Yle ja Kirkon viestintä päättivät lisätä jumalanpalveluslähetysten määrää. Kun aikaisemmin lähetyksiä oli 34–37 vuodessa, viime vuonna niitä oli 61. Nyt tv-jumalanpalvelus tulee kaikkina kristillisinä juhlapäivinä sekä joka sunnuntai. ­Lisäksi jumalanpalvelus uusitaan maanantaisin kello 11.05.

Moni tv-jumalanpalvelusten ystävä on kokenut hyväksi, että ei ole tarpeen erikseen tarkistaa, onko tv:ssä jumalanpalvelusta. Ohjelman löydettävyys on siis parantunut. Tv-jumalanpalvelusten katsojamäärät ovat myös kasvaneet jatkuvasti.

Koska Ylellä ja Kirkon viestinnällä on rajalliset resurssit ja tv-jumalanpalvelukset ovat kalliita toteuttaa, osa lähetyspaikoista joudutaan kattamaan uusinnoilla. Arkistolähetyksissä ei aina voida taata kirkkovuoden mukaista tekstiosuutta. Tällöin pyritään etsimään lähetys, joka temaattisesti liittyy kyseiseen pyhään tai ajankohtaiseen ­asiaan.

Hartausohjelmilla on Ylessä lähes 1 300 ohjelmapaikkaa. Esimerkiksi 120 radiojumalanpalveluksessa ei ole uusintoja.

Uudenvuoden lähetys oli uusinta vuodelta 2006, mutta sen alussa oli aivan tuore arkkipiispan puheenvuoro uudelle vuodelle 2022.

Toivomme edelleen hyviä hetkiä tv-jumalanpalvelusten sekä kaikkien muiden radion ja tv:n hartausohjelmien parissa.

Kimmo Saares
ohjelmapäällikkö, Kirkon viestintä
hartausohjelmien vastaava toimittaja

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.