null Mielipide: Vapaaehtoistyö on arvokas osa saattohoitoa

Puheenvuorot

Mielipide: Vapaaehtoistyö on arvokas osa saattohoitoa

Kirjoitus vapaaehtoisten saattohoitotyöstä ja seurakunnan järjestämästä koulutuksesta (K&k 13.9.) vapaaehtoistyöhön oli ilahduttava. Ihmisten huoli hoidon laadusta ja yksin jäämisestä elämän viimeisillä hetkillä on kasvanut. Vapaaehtoisten työ lähimmäisten auttamiseksi ja laadukkaan saattohoidon sekä hyvän kuoleman mahdollistamiseksi on arvokasta.

Eduskunta on linjannut, että saattohoito pitää toteuttaa koko maassa laadukkaasti. Yhdenvertaisen saattohoidon turvaamiseksi tarvitaan sitova lainsäädäntö.

Hoitajien ja lääkärien tiedoissa on todettu puutteita erityisesti kuolevan potilaan kohtaamisessa sekä kivun ja muiden oireiden hoidossa.

Viime vuonna valmistuivat uudet saattohoidon suositukset. Tämän vuoden valtion budjettiin lisäsimme määrärahoja hoitosuositusten toimeenpanoon ja koulutuksen kehittämiseen. Suomeen luodaan valtakunnalliset opetusohjelmat. Mukana ovat kaikki hoitajakoulutusta järjestävät ammattikorkeakoulut ja lääketieteen koulutusta järjestävät yliopistot.

Saattohoidon kehittämisessä on nähtävä Terhokodin ja muiden saattohoitokotien merkitys edelläkävijöinä. Vuosien varrella vapaaehtoiset ovat olleet arvokas voimavara ja edellytys toiminnan jatkuvuudelle. Saattohoitokotien perhekeskeinen toimintakulttuuri ja vapaaehtoiset ovat osa vaativaa saattohoitoa nyt ja tulevaisuudessa.

Sari Sarkomaa

kansanedustaja (kok)

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.