null Mielipide: Varjellaan luontoa viljelyn ohella

Puheenvuorot

Mielipide: Varjellaan luontoa viljelyn ohella

Ilmastomuutos tuo lähes päivittäin uusia ja ikäviä yllätyksiä. Viime viikkojen uutisvirrassa puhutaan pahimmasta kuivuudesta Euroopassa 500 vuoteen ja siitä, että Pohjois-Euroopassa ilmasto lämpeneekin kaksi kertaa luultua nopeammin. Moni miettii, voisinko minä tehdä jotakin.

Raamattu antaa hyvän lähtökohdan jo luomiskertomuksessa. Jumala asetti ihmisen viljelemään ja varjelemaan maata. Olemme kyllä käyttäneet luontoa hyväksi, mutta varjelu on pitkälti unohtunut.

Nyt on aika ottaa vastuuta varjelusta. Emme voi enää itsekkäästi hyödyntää luonnonvaroja, vaan niiden käyttö tulee saattaa kestävälle uralle ajatellen tuleviakin sukupolvia. Varjellaan viljelyn ohella. Espoon seurakuntien yhteisen ympäristöohjelman tavoitteena on esimerkiksi muuttaa kiinteistöt hiilineutraaleiksi ja saada ruokahävikki minimiin. Seurakunnat tekevät parhaillaan omia ympäristökasvatussuunnitelmiaan.

Pienistä puroista kasvaa iso virta, myös ympäristökriisin hallinnassa. Kun jokainen tekee omassa arjessaan positiivisia muutoksia, yhdessä saamme aikaan ison vaikutuksen. Aikaa ei ole hukattavaksi, vaan toimeen on ryhdyttävä heti. Käännetään ympäristöahdistus konkreettiseksi tekemiseksi ja sitä kautta toivoksi.

Kari Larjava

tekniikan tohtori, toimitusjohtaja, ­Espoonlahti

Outi Krause

professori emerita, Tapiola

Espoo

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.