Mielipide: Varjellaan luontoa viljelyn ohella
Ilmastomuutos tuo lähes päivittäin uusia ja ikäviä yllätyksiä. Viime viikkojen uutisvirrassa puhutaan pahimmasta kuivuudesta Euroopassa 500 vuoteen ja siitä, että Pohjois-Euroopassa ilmasto lämpeneekin kaksi kertaa luultua nopeammin. Moni miettii, voisinko minä tehdä jotakin.
Raamattu antaa hyvän lähtökohdan jo luomiskertomuksessa. Jumala asetti ihmisen viljelemään ja varjelemaan maata. Olemme kyllä käyttäneet luontoa hyväksi, mutta varjelu on pitkälti unohtunut.
Nyt on aika ottaa vastuuta varjelusta. Emme voi enää itsekkäästi hyödyntää luonnonvaroja, vaan niiden käyttö tulee saattaa kestävälle uralle ajatellen tuleviakin sukupolvia. Varjellaan viljelyn ohella. Espoon seurakuntien yhteisen ympäristöohjelman tavoitteena on esimerkiksi muuttaa kiinteistöt hiilineutraaleiksi ja saada ruokahävikki minimiin. Seurakunnat tekevät parhaillaan omia ympäristökasvatussuunnitelmiaan.
Pienistä puroista kasvaa iso virta, myös ympäristökriisin hallinnassa. Kun jokainen tekee omassa arjessaan positiivisia muutoksia, yhdessä saamme aikaan ison vaikutuksen. Aikaa ei ole hukattavaksi, vaan toimeen on ryhdyttävä heti. Käännetään ympäristöahdistus konkreettiseksi tekemiseksi ja sitä kautta toivoksi.
Kari Larjava
tekniikan tohtori, toimitusjohtaja, Espoonlahti
Outi Krause
professori emerita, Tapiola
Espoo
Ota kantaa! Voit jättää oman mielipidekirjoituksesi täällä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Viljelijä Melina Heimsch, 27, vaalii espoolaisella maatilalla monimuotoisuutta entisaikojen tapaan – ”Tässä työssä ovat läsnä syntymä ja kuolema”
Hyvä elämäPieniKylä-tilalla Espoon Takkulassa kasvatetaan noin 250 kasvia, minkä lisäksi tilalla elää joukko eläimiä. Monimuotoisuus tuo turvaa, kun ilmasto muuttuu.