Mielipide: Koronarajoitusten vähättely on pahinta, mitä nyt voidaan tehdä
Olemme kaikki kyllästyneitä koronarajoituksiin. Uuden vuoden kynnyksellä suomalaisessa valtamediassa julkaistiin kirjoituksia, joissa uskoteltiin silmien ummistamisen poistavan akuutin uhan.
Ikään kuin suurimmat koronaepidemian vaarat liittyisivät kansalaisten pelkotiloihin tai rajoitteisiin. Ikään kuin ihmiset palaisivat normaaliin, jos eivät turhaan pelkäisi koronaviruksen aiheuttamaa tautia. Dataa tai tutkimusta tämän ajatuksen tueksi ei tarjottu, vaikka epidemian torjuntaan sitä vaaditaan.
Tällaisen ajattelun taustalla on niin sanottu normaalisuusharha, joka saa osan ihmisistä vähättelemään katastrofia ja uskottelemaan itselleen, että kaikki on epidemiasta huolimatta edelleen normaalia. Ihmiset tuppaavat myös jättämään huomiotta sen, mitä tulevaisuudessa voi tapahtua. Tämä johtaa toimimattomuuteen ja fatalismiin.
Suomi on ehkä ainoana maana ensin onnistunut tukahduttamaan alkuperäiset virusmuunnokset – joskin puolivahingossa – ja sen jälkeen nostanut kädet täysin pystyyn julistaen tukahdutuksen mahdottomaksi.
Maailma ei palaudu normaaliksi niin kauan kuin koronaviruksen ja sen aiheuttaman uhan vakavuutta ei ymmärretä. Päinvastoin: mitä kauemmin vähättelemme uhkaa ja varovaisuusperiaatteen noudattajia kutsutaan ”pelokkaiksi” tai ”panikoijiksi”, sitä pidempään meillä on vieraanamme virus, joka pysäyttää sekä talouden että terveyden.
Ainoa varteenotettava keino estää yhteiskuntamme kuristuminen on ottaa mallia niistä, jotka ovat onnistuneet pysäyttämään virustaudin ja palaamaan normaaliin. Suomalaiset virkamiehet ja asiantuntijat ovat kuitenkin vähätelleet näiden maiden oppeja. Benchmarking eli vertailuoppiminen näyttää täysin unohtuneen.
Suomi on ehkä ainoana maana ensin onnistunut tukahduttamaan alkuperäiset virusmuunnokset – joskin puolivahingossa – ja sen jälkeen nostanut kädet täysin pystyyn julistaen tukahdutuksen mahdottomaksi. Lopputulos ei ole kovin mairitteleva.
Samalla pieni vähemmistö jatkoi bilettämistä, vähättelyä ja muiden terveydellä uhkapelaamista.
Uusiseelantilaiset epidemiologit kirjoittivat hiljattain kansainvälisesti arvostetussa BMJ-lääkärilehdessä, että eliminaatio on paras strategia. Suomen tartuntatautilaki on selkeä: yleisvaarallisen tartuntataudin leviäminen tulee ehkäistä. Tämä on linjassa eliminaatiostrategian, mutta ei epämääräisen nykystrategian kanssa.
Monet suomalaiset elivät viime vuoden kuin munkkiluostarissa, yhteisen hyvän nimissä, viruksen leviämisen pysäyttämiseksi. Samalla pieni vähemmistö jatkoi bilettämistä, vähättelyä ja muiden terveydellä uhkapelaamista. Tällainen on omiaan vähentämään yhtenäisyyttä ja on loukkaavaa niitä kohtaan, jotka ovat menettäneet omaisiaan, menettäneet toimintakykynsä tai viettäneet viimeiset hetkensä yksin koronaviruksen takia.
Nyt rokotusten alettua ja uusien virusmutaatioiden levitessä on huonoin mahdollinen hetki antaa periksi.
Henri Lampikoski
LL, korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri
Esa-Pekka Pälvimäki
LT, neurokirurgian erikoislääkäri
Thomas Brand
valtiotieteiden maisteri
Helsinki
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Raha ja menestyksen tavoittelu työssä ovat tipahtaneet kauas entisiltä paikoiltaan” – Näin lukijat vastasivat kyselyymme korona-ajan arvomuutoksista
Hyvä elämäKirkko ja kaupunki kysyi helmikuussa lukijoilta, onko koronapandemia muuttanut heidän arvojaan. Osalle pandemialla on ollut mullistava vaikutus.