null Kommentti: Koronan aiheuttamassa kriisissä pitää unohtaa politikointi

Puheenvuorot

Kommentti: Koronan aiheuttamassa kriisissä pitää unohtaa politikointi

Kun yhteiskunta kohtaa yhtä aikaa pandemian ja talouskriisin, on syytä unohtaa puoluepolitikointi ja suoristaa rivit. Riitely vain pahentaa tilannetta.

Maailman terveysjärjestö WHO julisti keskiviikkona korona-viruksen pandemiaksi. Tänään aamuyöstä Suomen aikaa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti kieltävänsä matkustamisen Yhdysvalloista Eurooppaan ja Euroopasta Yhdysvaltoihin. Kielto koskee Schengen-maita, joten esimerkiksi Iso-Britannia ei ole mukana.

Euroopan maista virus riivaa tällä hetkellä pahiten Italiaa. Tauti leviää useimmissa muissakin Euroopan maissa ja eri puolilla maailmaa. Vauhti on sellainen, että Suomen ulkoministeriö ilmoitti tänään, että nyt ei ole syytä matkustaa ulkomaille.

Suomessa saadaan joka päivä uusia uutisia koronatartunnoista. Viimeksi tänään HUS ilmoitti, että sen sydänkirurgilta on löydetty tartunta. Yhteensä tartuntoja on nyt 109.

Tähän asti Suomessa on korostettu käsien pesua ja pyritty katkaisemaan yksittäisiä tartuntaketjuja. Nyt tämä ei yksin riitä. Vaikka sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekosen mukaan epidemiaa ei voida enää pysäyttää, sitä voidaan ja pitää hidastaa. Pekonen ennakoi, että jopa 35 prosenttia suomalaisista voi sairastua ensiaallossa.

Pääministeri Sanna Marin ilmoitti hallituksen tiedotustilaisuudessa hetki sitten huomattavasti aiempaa tiukemmista toimista. Niihin kuuluu se, että yli 500 henkeä kokoavat yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun asti. Valtio myös varautuu koronaviruksen aiheuttamiin taloudellisiin riskeihin lisätalousarviolla, joka voidaan säätää nopeasti.

Myös erityisen pahoja kriisitilanteita varten säädetty valmiuslaki voi tulla käyttöön, jos tilanne vaikeutuu. Sitä varten illaksi kutsuttiin koolle kaikki puoluejohtajat ja eduskuntaryhmien puheenjohtajat.

Isoimmat otsikot ja hurjimmat skenaariot kannattaa yleensä unohtaa, vaikka ottaakin tilanteen vakavasti.

Paitsi että korona uhkaa ihmisten terveyttä, erityisesti vanhusten ja sairaiden, se lamauttaa pahasti maailman ja Suomen taloutta. Se, kuinka vaikea ja pitkäkestoinen lamasta tulee, riippuu siitä, miten nopeasti sairaus saadaan kuriin.

Vaikka rokotetta kehitetään, se ei synny käden käänteessä. Yleisötilaisuuksien rajoittamisella ja muilla vastaavilla toimilla pyritään hidastamaan sairauden etenemistä, pitämään terveydenhuoltojärjestelmä kunnossa, minimoimaan uhrit ja pelaamaan aikaa.

Paniikkia ei edelleenkään ole syytä lietsoa eikä hakea viisautta sosiaalisesta mediasta. Parasta virallista tietoa löytyy Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Tämän lisäksi kannattaa seurata arvostettuja uutismedioita niin Suomessa kuin maailmalla.

Isoimmat otsikot ja hurjimmat skenaariot kannattaa yleensä unohtaa, vaikka ottaakin tilanteen vakavasti. Oikeat tiedot vahvistuvat ajan kanssa.

Tähän asti koronalla on voitu tehdä hallitus–oppositio politiikkaa ja nostaa omaa poliittista profiilia. Nyt tämä on aika unohtaa. Kriisitilanteessa ei ole puoluepolitikoinnin aika, vaan silloin tarvitaan sitä, että kaikki puhaltavat yhteen hiileen. Myös sosiaalisessa mediassa olisi hyvä hillitä riitelyä ja pyrkiä tarjoamaan rohkaisua.

Tuota yhteen hiileen puhaltamista tarvitaan myös Euroopan unionissa, josta sitä on viime aikoina saanut hakemalla hakea. Kun uhka on globaali, sitä pitää torjua yhdessä.

Uhan torjuminen koskee myös kirkkoa, jossa joudutaan miettimään omaa toimintaa ja kokoontumisia pääsiäisaikana, jolloin kirkkokansaa yleensä on koolla tavallista runsaammin.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupunki -median uutispäällikkö.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.