null Mielipide: Voiko uskonnollinen ihminen olla vapaaehtoisesti lapseton?

Puheenvuorot

Mielipide: Voiko uskonnollinen ihminen olla vapaaehtoisesti lapseton?

Uskonnon ja vapaaehtoisen lapsettomuuden suhteesta toisiinsa ei ole olemassa kovinkaan paljoa tutkimusta eikä siitä myöskään juuri kirjoiteta. Ajattelin, että kirjoitanpahan sitten itse.

Raamatussa sanotaan jokseenkin niin, että lisääntykää ja täyttäkää maa. Mutta tämä maapallo alkaa olla jo täynnä. Lieneeköhän vapaaehtoinen lapsettomuus sitten suurikin synti teologisessa mielessä tarkasteltuna? 

Uskonnollisesti suuntautuneiden yhteisöjen virallisista kannoista vapaaehtoiseen lapsettomuuteen ei juurikaan löydy materiaalia, mikä on sääli. Toivottavaa olisi, että uskonnolliset yhteisötkin heräisivät joskus siihen, että ihmiset eivät välttämättä enää halua lapsia. Ne samat ihmiset, joista osa on erilaisten uskonnollisten yhteisöjen jäseniä.

Vapaaehtoinen lapsettomuus on epäilemättä osalle uskonnollisista yhteisöistä ongelmallinen aihe. Se on kuitenkin yksi ihmisyyden luonnollinen piirre, ja siksi uskonnollisten yhteisöjen edustajienkin pitäisi uskaltaa keskustella siitä ääneen.

Maria Ronkainen

Vantaa

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Raamatusta löytyy äitejä, jotka käyvät valtapelejä, suosivat yhtä lapsistaan ja kokevat riittämättömyyttä

Hengellisyys

Raamatussa kuvataan sellaisia äitiyden piirteitä, joita ei mielellään näkisi, ja syyllisyydentunteet ovat aina olleet äideille tuttuja, sanoo raamatuntutkija Outi Lehtipuu.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.