null Mielipide: Voisiko kirkko tarjota oman päiväkodin?

Mielipide: Voisiko kirkko tarjota oman päiväkodin?

Monilla paikkakunnilla päiväkodit ovat sulkeneet oviaan kirkolta uuden varhaiskasvatussuunnitelman myötä, uutisoi Helsingin Sanomat. K&k:ssa puolestaan oli artikkeli siitä, miten kirkko on joutunut karsimaan tilojaan Helsingissä merkittävästi (K&k 19.10.). Vieläpä niin, että tilaan on useissa tapauksissa tullut seuraavaksi päiväkoti.

Nämä artikkelit saivat minut pohtimaan hieman pidemmälle ystäväni Facebookissa esille nostamaa kysymystä siitä, miksi kirkko ei voisi itse ottaa aktiivisempaa roolia päiväkotipalveluiden tarjoajana?

Käsittääkseni ei ole olemassa mitään lakiin perustuvaa syytä sille, etteikö esimerkiksi Helsingin seurakuntayhtymä voisi omistaa yksityistä päiväkotipalveluita tarjoavaa yhtiötä. Tarvittavat tukipalvelut ovat jo olemassa, samoin kuin osaamista varhaiskasvatuksen alueelta. Uskon, että yhteistyö paikallisseurakunnan kanssa muodostuisi myös helpoksi.

Pääkaupunkiseudulta löytyisi todennäköisesti palvelun toteuttamiseen tarvittava joukko perheitä, jotka olisivat halukkaita hankkimaan päivähoidon seurakuntien yhtiöltä. Mahdollisesti maksuja voitaisiin subventoida varallisuusperusteisesti kuten muissakin seurakunnan toimintamuodoissa, jotta tämä ei muodostuisi ongelmaksi.

Tarjottava tila puolestaan jäisi seurakunnan käyttöön ilta-aikoina. Yksityisen päivähoidon alalla on useita kannattavia toimijoita, joten sikäli mallin toteuttamisen ei pitäisi olla mahdotonta.

Joni Penkari

Helsinki

 

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: