null Ministeri Grahn-Laasonen harmittelee, että seurakuntien luottamushenkilöt ovat niin iäkkäitä

 – Kirkko on nuorille etäinen, mutta kirkon edustamat asiat ovat tärkeitä, sanoo Sanni Grahn-Laasonen.

– Kirkko on nuorille etäinen, mutta kirkon edustamat asiat ovat tärkeitä, sanoo Sanni Grahn-Laasonen.

Ajankohtaista

Ministeri Grahn-Laasonen harmittelee, että seurakuntien luottamushenkilöt ovat niin iäkkäitä

Ministeri vieraili kirkolliskokouksessa, jossa hän kehui kirkon ymmärrystä varhaislapsuuden merkityksestä myöhemmälle kehitykselle.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) nosti esiin ensi marraskuun seurakuntavaalit, joissa kirkolle valitaan yhteensä yli 8 500 luottamushenkilöä. Grahn-Laasonen oli huolissaan siitä, että kirkon päätöksenteossa nuorten arvomaailma jää vaille huomiota.

– Seurakuntavaaleissa äänioikeus on jo 16-vuotiailla. Samaan aikaan seurakuntavaaleissa valituista yli 40 prosenttia on täyttänyt 60 vuotta. Seurakuntien luottamushenkilöistä vain kuusi prosenttia on alle 30-vuotiaita, Grahn-Laasonen luetteli.

– Arvotutkimuksissa nuorten arvot ja asenteet ovat toisenlaisia kuin vanhemman väestön. Kirkko on nuorille etäinen, mutta kirkon edustamat asiat ovat tärkeitä. Apostoli Paavalin ohjeena oli olla ”juutalaisille juutalainen ja kreikkalaisille kreikkalainen”, jotta evankeliumin ilosanoma kuuluisi kaikille. Siksi tarvitaan tuota yhteistyön ja moniäänisyyden eetosta, jotta kirkko ei näyttäisi nuorille sukupolvillemme vieraita kasvoja, Grahn-Laasonen sanoi.

Puheessaan ministeri toi myös esiin meneillään olevan varhaiskasvatuslain uudistuksen. Lakiuudistuksen taustalla vaikuttaa Grahn-Laasosen mukaan lisääntynyt tieto varhaislapsuuden merkityksestä oppimiselle ja syrjäytymisen ehkäisemiselle. 

– Kirkossa nämä molemmat ajatukset on ymmärretty jo kauan – viittaan nyt lapsityöhön ja siihen monialaiseen ja moniammatilliseen, rajoja ylittävään yhteistyöhön, jota kirkon kasvatus- ja nuorisotyössä on tehty vuosikaudet, Grahn-Laasonen totesi.

Hänen mukaansa seurakunnilla on oma tärkeä roolinsa lasten, nuorten ja perheiden palvelujen järjestämisessä. 

– Helmikuussa valmistuneessa selvityksessä lapsi-, nuoriso- ja perhepalveluiden yhdyspinnoista löydettiin monia liittymäkohtia seurakuntien toiminnan ja muiden lapsi-, nuoriso- ja perhepalveluiden välillä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.