null Mörköbileissä Malmin kirkolla lapset voivat hassutella, hiljentyä ja kertoa huolistaan Karkkipiispalle

Karkkipiispa tuo lasten selattavaksi ja tutkittavaksi myös kirjoja.

Karkkipiispa tuo lasten selattavaksi ja tutkittavaksi myös kirjoja.

Ajankohtaista

Mörköbileissä Malmin kirkolla lapset voivat hassutella, hiljentyä ja kertoa huolistaan Karkkipiispalle

Viime vuonna Mörköbileissä kävi jopa 300 ihmistä. Perjantaina 1.11. Mörköbileet saavat jatkoa, ja kävijöitä odotetaan vähintään saman verran.

Vaikka kyseessä eivät olekaan varsinaiset halloween-juhlat, ovat karkit, kepposet ja hurjat asut tärkeä osa Mörköbileitä.

– Möröt ja kummitukset ovat ok, kun tiedämme, että niitä käsitellään turvallisesti. Itse ajattelen, että seurakunta on paikka, jossa ei tarvitse pelätä asioita, sanoo kasvatuksen pappi Päivi Pulakka Malmin seurakunnasta.

Malmin kirkossa pidettävät Mörköbileet on suunnattu kouluikäisille lapsille.

On osallistujien oma valinta, minkä verran he tuovat mukanaan halloween-henkeä. Tärkeää on, että kaikki tietävät olevansa mukana leikissä. Juhlassa pidetään yllä myös pyhäinpäivän rauhan tunnelmaa.

”Karkkipiispana” menossa on mukana Lasten kirkko -median päätoimittaja ja pappi Anita Ahtiainen Nuori kirkko ry:stä.

– Mörköbileissä ollaan syksyn hämärissä lasten rinnalla kohtaamassa heitä ehkä pelottavia asioita, Ahtiainen kertoo.

Mörköbileissä on mahdollisuus ottaa nauramisen ja karkkien lomassa keskusteluun pelottavia ja vakaviakin asioita lasten niin toivoessa.

– pappi Anita Ahtiainen

Karkkipiispa päivystää kirkkosalissa, jossa on tila hiljentymiseen ja keskusteluun. Kirkkosalissa on iso paperi, johon lapset saavat piirtää omia pelkojaan ja jonka lähellä Karkkipiispa pysyttelee. Hän on lasten käytettävissä ja kuulolla, jos jonkun juhlijan mieltä painaa ja hän haluaa jutella.

Karkkipiispa tuo tarjolle, lasten selattavaksi ja tutkittavaksi kirjoja, joissa käsitellään muun muassa kuolemaa, avioeroja ja kaverijuttuja – kaikki asioita, jotka saattavat aiheuttaa lapselle pelkoja.

– Muuten olen jakamassa hauskaa mieltä, mutta Mörköbileissä on mahdollisuus ottaa nauramisen ja karkkien lomassa keskusteluun pelottavia ja vakaviakin asioita lasten niin toivoessa, Ahtiainen sanoo.

Viime vuodelta Ahtiaisen mieleen jäi, että lasten piirtämät pelon aiheet olivat lapsen kokoisesta maailmasta.

– Mitkään globaalit ongelmat eivät piirustuksissa painottuneet, vaan niissä lapsi oli esimerkiksi kaatunut ja häneen sattui tai hän oli yksin ja pahalla mielellä.

Yllättävää Ahtiaisen mielestä oli se, että joku lapsista oli kokenut koko kirkkorakennuksen niin pelottavaksi, että jo sinne sisään tuleminen vaati suurta uskallusta. Mörköbileissä omaan lähikirkkoon pääsee turvallisesti tutustumaan.

Juhliin on tulossa myös juustonsa Malmin kirkkoon kadottanut kirkonrotta-hahmo, joka tutustuttaa lapsia muun muassa hämärään kirkon kellariin. Juhlaa tekemässä on iso joukko kirkon työntekijöitä, kuten nuorisotyönohjaajia, lastenohjaajia ja vapaaehtoisia. Suntiot vastaavat Mörköbileiden tarjoiluista, ja kanttori on luvannut loihtia kirkkotilaan ajankohtaan sopivaa musiikkia. Loppusiivous hoidetaan yhdessä isolla porukalla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.