null Dialyysipotilaat saavat tukea kirkon ja HUSin uudesta hyvinvointihankkeesta

Dialyysihoidolla hoidetaan munuaisten vajaatoimintaa sairastavia potilaita.

Dialyysihoidolla hoidetaan munuaisten vajaatoimintaa sairastavia potilaita.

Ajankohtaista

Dialyysipotilaat saavat tukea kirkon ja HUSin uudesta hyvinvointihankkeesta

Hyvinvoinnin tuki -hanke on Suomessa ainutlaatuisen laajaa kirkon ja terveydenhuollon yhteistyötä.

Kirkko ja HUS aloittivat vuoden 2018 lopulla Hyvinvoinnin tuki - hankkeen, joka auttaa ja tukee dialyysihoitoa saavia potilaita ja heidän läheisiään.

Dialyysihoidolla hoidetaan munuaisten vajaatoimintaa sairastavia potilaita. Hoitoa tarvitaan yleensä useita kertoja viikossa, ja se vie useita tunteja kerrallaan.

Hankkeessa työskentelee moniammatillinen tiimi, johon kuuluvat pappi Paula Enckell, diakoniatyöntekijä Kirsi Jaakonaho ja nuorisotyönohjaaja Tilda Tiljander. Moniammatillisuudesta on hyötyä, kun kohdataan eri-ikäisiä ja erilaisissa elämäntilanteissa olevia potilaita sekä heidän perheenjäseniään.

– Munuaissairauteen sairastuminen on aina kova paikka. Tuki lähtee potilaan tarpeista, ja tuen tarve riippuu hänen iästään ja elämäntilanteestaan. Nuoria potilaita askarruttaa esimerkiksi hoidon sitovuus, Tiljander sanoo.

HUSin mukaan dialyysipotilaat valikoituivat mukaan hankkeeseen siksi, että he ovat toivoneet kattavampaa tukea uuteen elämäntilanteeseensa. Lisäksi dialyysipotilaan perhe ja muu oma yhteisö kytkeytyvät tiiviisti hoitoon mukaan.

Tukea on tarjolla kaikille HUS-alueen dialyysipotilaille, mutta erityisesti sitä tarjotaan kotidialyysihoidossa oleville, koska he saattavat olla eniten yksin hoidon kanssa. Heidät myös tavoitetaan helpoimmin.

Pilottihanke on osa Helsingin seurakuntien toimintakulttuurin muutosta, samoin kuin perheneuvonnan resurssien vahvistaminen. Töölön seurakunnalla on hankkeessa iso rooli työn rahoittajana.

Kolmevuotisessa kumppanuushankkeessa ovat HUSin sekä Kirkkohallituksen, Helsingin seurakuntayhtymän ja Töölön seurakunnan lisäksi mukana Helsingin ortodoksinen seurakunta, potilasjärjestöt, HUS-vertaistuki ja järjestö- ja vapaaehtoistoiminta OLKA.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.