null Jopa 5000 ihmistä tarvitsisi perheneuvonnan apua – Helsingin seurakunnat vastaa tähän ja lisää ruoka-apua ja tukea sairaille

Sairaalapastori Tuula Pasuri ja apulaisosastonhoitaja Marja-Leena Pihlajamaa keskustelevat Töölön sairaalan teho-osastolla.

Sairaalapastori Tuula Pasuri ja apulaisosastonhoitaja Marja-Leena Pihlajamaa keskustelevat Töölön sairaalan teho-osastolla.

Ajankohtaista

Jopa 5000 ihmistä tarvitsisi perheneuvonnan apua – Helsingin seurakunnat vastaa tähän ja lisää ruoka-apua ja tukea sairaille

Helsingin seurakuntayhtymä aikoo käyttää ylijäämäänsä helsinkiläisten auttamiseen. Perheneuvontaan, diakoniaan ja sairaalasielunhoitoon esitetään käytettäväksi 2,5 miljoonaa euroa lisää rahaa.

Perheneuvonta, diakoniatyö ja sairaalasielunhoito, niihin Helsingin seurakuntayhtymä käyttää tämän ja kahden seuraavan vuoden aikana ison kasan lisää rahaa.

Yhteinen kirkkoneuvosto hyväksyi torstaina 22.3. suunnitelman, jolla viime vuoden budjettiylijäämästä ohjattaisiin 2,5 miljoonaa euroa ”diakonisen vaikuttavuuden vahvistamiseen” vuosina 2018–2020. Esitys menee yhteisen kirkkovaltuuston päätettäväksi huhtikuussa.

Perheneuvonnassa esitys tarkoittaa käytännössä nykyisten resurssien huomattavaa lisäämistä ja sitä, että entistä useampi helsinkiläisperhe saa apua ongelmiinsa.

18 uutta koko- tai osa-aikaista perheneuvojaa

Johtava perheneuvoja Martti Ajo kertoo, että seurakuntien perheneuvonnassa työskenteli viime vuonna 13 perheneuvojaa, joilla oli yhteensä 7840 tapaamista. Apua annettiin vähintään 1700 ihmiselle lapset mukaan lukien. Tulijoita olisi Ajon mukaan paljon enemmän.

– Kaikkia ei pystytä auttamaan, vaikka kuinka haluaisimme. Perheneuvonnan palvelujen ulkopuolelle jää jonottamaan arviolta 5000 ihmistä. Akuuttitapaukset arvioidaan ja priorisoidaan yhteisessä viikkopalaverissa ja pikkulapsiperheet ovat etusijalla. Asiakkaille luvataan soittaa kuukauden sisällä, kun paikka avautuu. Heitä ohjataan myös eteenpäin muun muassa kaupungin perheneuvontaan ja yksityispuolelle, kertoo Ajo.

Helsingin seurakuntien perheneuvojat auttoivat viime vuonna 1700 ihmistä.

Helsingin seurakuntien perheneuvojat auttoivat viime vuonna 1700 ihmistä.

Mikäli kirkkoneuvoston esitys menee läpi, on jonoihin tulossa helpotusta. Tarkoitus on täyttää kuusi kahden vuoden määräaikaista perheneuvojan paikkaa. Lisäksi Töölön seurakuntaan on tulossa kaksi perheneuvojaa, jotka on tarkoitus sijoittaa ensin Länsi-Pasilan seurakuntakodille ja sitten valmistuvaan kauppakeskus Triplaan. Tämän kevään aikana on tarkoitus avata haettavaksi kymmenen määräaikaista perheneuvojan tehtävää siihen soveltuville seurakuntapastoreille. He saavat tehtävään lisäkoulutusta.

Rahaa yhteisöruokailujen kehittämiseen

Diakoniassa lisärahaa suunnataan yhteisöruokailujen ja elintarvikeavun kehittämiseen. Diakoniapäällikkö Kirsi Rantalan mukaan Helsingin seurakunnissa on jo nyt lähes 30 yhteisöruokailua, joiden toimintaa voitaisiin laajentaa ja kehittää logistiikkaa parantamalla ja yhteisöllisiä työtapoja vahvistamalla.

– Lisäraha mahdollistaisi uudenlaiset kokeilut. Niiden avulla voidaan uudistaa koko Helsingin elintarvikeapua. Kehitämme elintarvikeapua sitä jakavien toimijoiden kanssa. Näin saadaan kuuluviin myös niiden ihmisten ääniä, joita avun jakajat joka päivä tapaavat ruokajonoissa. On totta, että yhteisölliset ruokailut eivät palvele kaikkien tarpeita. Siksi kehitämme erilaisia malleja auttaa, korostaa Rantala.

Hävikkiruokaravintola Waste & Feastin salityöntekijä Johanna Sademaa ja Sini Rajala työn touhussa.

Hävikkiruokaravintola Waste & Feastin salityöntekijä Johanna Sademaa ja Sini Rajala työn touhussa.

Yhteistyötä sairaalan kanssa

Kolmas seurakuntien iso hanke on sairaalasielunhoidon kehittäminen yhteistyössä Meilahden sairaalan Vatsakeskuksen kanssa. Tavoitteena on organisoida moniammatillinen työryhmä, johon kuuluvat sairaalapappi, seurakuntapappi tai diakoniatyöntekijä, perheneuvoja ja nuorisotyönohjaaja tai lastenohjaaja. Tiimi toimisi sekä hoitohenkilökunnan että potilaiden ja heidän omaistensa tukena.

– Tämä tukisi vakavan sairauden keskellä paitsi sairasta myös hänen läheisiään. Sairaalasta kotiutetaan nykyisin usein nopeasti. Kehitämme toimintaa niin, että apua voisi saada kotiin omasta seurakunnasta, sanoo seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Tällainen mittava lisäraha auttamistyöhön on nyt saatavilla, koska Helsingin seurakuntayhtymän tilinpäätös oli viime vuonna 16,4 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Osa ylijäämästä, 3,4 miljoonaa, jaetaan seurakunnille käytettäväksi tämän ja ensi vuoden aikana. Osa ylijäämästä perustui satunnaisiin tuloihin ja on tarkoitus säästää, sillä tulevina vuosina talous tiukkenee.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.