null Pitkäaikaissairas tai omainen, lähde tuulettamaan tuntojasi

Elina Pöysti toimii projektipappina kauppakeskus Redissä, jossa seurakuntien ja Jouluradion tila Silta on avoinna joka päivä. Sillalla on mahdollista saada ”pop-up-sielunhoitoa” eli kävelee vain Sillalle juttelemaan.

Elina Pöysti toimii projektipappina kauppakeskus Redissä, jossa seurakuntien ja Jouluradion tila Silta on avoinna joka päivä. Sillalla on mahdollista saada ”pop-up-sielunhoitoa” eli kävelee vain Sillalle juttelemaan.

Ajankohtaista

Pitkäaikaissairas tai omainen, lähde tuulettamaan tuntojasi

Paavalin seurakunnassa alkaa kokoontua tukiryhmä pitkäaikaissairaille ja heidän omaisilleen.

Paavalin seurakunnan pastori Elina Pöysti, perustamasi tukiryhmä pitkäaikaissairaille ja heidän omaisilleen aloittaa 12.9. Miten Turvasatama-ryhmä toimii?

– Kokoonnumme joka toinen torstai kello 15–16. Ensimmäisellä kerralla mukaan kutsutaan sairastuneita, toisella kerralla 26.9. omaisia ja muita läheisiä. Näin jatketaan vuorotellen. Ryhmä on tarkoitettu niille, jotka äkillinen fyysinen sairaus, kuten syöpä, reuma tai MS-tauti, on yllättänyt.

Mitä ryhmä voi antaa osallistujilleen?

– Siellä voi jakaa tunteita, joita kokee sairauden eri vaiheissa. Omaiset saavat purkaa omia tuntemuksiaan. On asioita, joita voi tietää vain se, joka elää sairastuneen arkea.

– Ideana on pitää positiivinen henki yllä. Tämä on sielunhoidollinen hyvän mielen ryhmä, jossa saa myös nauraa. Myös yhteinen rukous on mahdollista, jos sitä toivotaan.

– Varmasti esiin nousee kysymys masennuksesta. Että mistä sitä toivoa löytyy, kun tuntuu, että sairaus vie kaikki voimat.

Mikä pitkäaikaissairaudessa ahdistaa eniten potilasta ja hänen läheistään?

– Potilasta ahdistaa fyysisten kipujen lisäksi se, kun ei tiedä tulevasta. Sairastuneet pohtivat myös, miten omaiset jaksavat, kuinka pitkään sairastaminen kestää ja mistä löytää iloa arjen hetkiin.

– Omaisilla on huoli läheisestään ja siitä, miten jaksaa tukea häntä. Miten löytää hyvä balanssi omaisena toimiseen ja miten kestää niitä raskaita jaksoja? Sairastunut kun ei jaksa aina olla hyvällä päällä, iloinen ja reipas.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Jennin äiti teki itsemurhan, Janita menetti yllättäen isänsä – näin Suomessa autetaan, kun elämä romahtaa

Hyvä elämä

Nyt mielenterveyspalveluiden ongelmiin on havahduttu. Tavoitteena on, että psykoterapia kuuluisi kaikille ilman anelua.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.