null Muraalipyhiinvaellusreitti kiertää Myyrmäen keskustassa: ”Kyse on matkasta eteenpäin ja syvemmälle”

Iiro Salmisen ääni kuuluu puhelimen muraalipyhiinvaellusreitin rukoushenkisten tekstien lukijana.

Iiro Salmisen ääni kuuluu puhelimen muraalipyhiinvaellusreitin rukoushenkisten tekstien lukijana.

Hengellisyys

Muraalipyhiinvaellusreitti kiertää Myyrmäen keskustassa: ”Kyse on matkasta eteenpäin ja syvemmälle”

Pyhiinvaellus ei ole vain kehollista. Se on yksi rukouksen muoto, sanoo pappi Iiro Salminen.

Pyhiinvaellus yhdistetään yleensä luonnon keskelle, mutta Myyrmäessä pääsee lyhyelle pyhiinvaellukselle katutaideympäristössä.

Vantaankosken seurakunnan työntekijät keksivät ottaa muraalit, eli isot ulkoseinämaalaukset, kaupunkipyhiinvaelluksen pysähdyskohteiksi.

– Myyrmäen urbaani ympäristö voi ruokkia hengellisyyttä, sillä taide tulee aika lähelle uskon kieltä ja hengellistä maisemaa, sanoo pappi Iiro Salminen.

Muraalipyhiinvaellusreittiä voi kulkea itsenäisesti puhelimen kanssa Citynomadin ohjaamana. Matkan varrella on kymmenen pysähdyspaikkaa, joista kuhunkin löytyy puhelimesta rukoushenkinen teksti. Sen voi lukea tai kuunnella ja aistia, minkälaisia tuntoja tai ajatuksia itsessä nousee.

– Citynomadissa on myös kuvat muraaleista. Kuvissa muraali ei näy kokonaan, vaan siinä on yksityiskohta kokonaisuudesta, Salminen kertoo.

Myyrmäen muraalipyhiinvaellus on 2,3 kilometriä. Reitti kiertää Myyrmäen keskustassa. Citynomadi-sovelluksen voi asentaa puhelimeen tai sitä voi käyttää selaimella. Citynomadissa käyttäjä pystyy paikantamaan sijaintinsa kartalla.

Citynomadi ohjaa itsenäistä muraalipyhiinvaeltajaa.

Citynomadi ohjaa itsenäistä muraalipyhiinvaeltajaa.

Matka omaan sisimpään

Iiro Salmisen mukaan pyhiinvaellus kuuluu kristilliseen perinteeseen. Ihmiset ovat kaikkina aikoina pyhiinvaeltaneet. Pyhiinvaelluskohteita ovat olleet esimerkiksi Jerusalem, Rooma ja Santiago de Compostela.

– Aikoinaan pyhiinvaellusmatka Jerusalemiin ei ollut sitä, että sinne lähdettiin viikonlopuksi ja käytiin katsomassa Jeesuksen hauta. Silloin jätettiin koko elämä. Pyhiinvaellus oli täydellinen irtiotto kaikesta, kertoo Salminen.

Pyhiinvaelluksessa ikiaikainen yhdistyy tähän päivään. Samaan aikaan, kun yhä lähdetään vaikka Santiago de Compostelaan vaeltamaan kymmeniä kilometrejä päivässä, kotimaasta löytyy lyhyempiä vaelluksia.

– Pyhiinvaellus kutsuu ketä vain, ja sen pointtina on liike. Kyse on matkasta eteenpäin ja syvemmälle. Pyhiinvaellus on fyysinen matka ja matka omaan sisimpään, sanoo Salminen.

Nykyaika on monelle stressaavaa, kun koko ajan ”pitää olla” tavoitettavissa. Iiro Salmisen mielestä parhaimmillaan pyhiinvaelluksella voi päästä tunnelmaan ja tuntuun siitä, että juuri sillä hetkellä on täysin vapaa kaikesta arkisesta.

– Vaeltajaa ei sido ympäristö, eivätkä omat ajatukset. Ajatukset voivat lipua ohi samalla tavalla kuin maisema jää taakse. Edestä löytyy koko ajan jotain uutta ja mielenkiintoista ja myös rukoilemisen arvoista.

Pyhiinvaelluksella koko keho rauhoittuu askel askeleelta.

Pyhiinvaelluksella koko keho rauhoittuu askel askeleelta.

Salminen sanoo, että nykyään pyhiinvaelluksessa kutsuvaa on myös sen kehollisuus. Askel askeleelta koko keho rauhoittuu. Tavallisesta kävelylenkistä pyhiinvaelluksen erottaa Salmisen sanoin state of mind eli mielentila: on kaipaus päästä syvemmälle.

– Pyhiinvaellus ei ole vain kehollista, vaan se on ennen kaikkea mielen ja sydämen liikettä. Pyhiinvaellus on yksi rukouksen muoto.

– Tosin, joskus voi käydä niin, että tavallinen kävelylenkki muuttuukin pyhiinvaellukseksi. Pyhä voi pirskahdella yllättäen esiin arkisellakin lenkillä, Salminen sanoo.

Pyhiinvaelluksen ei kuulu olla suoritus, joka pitää tehdä. Pyhiinvaeltaessa voi kävellä hitaasti ja voi pysähdellä ja ihmetellä. Liike tapahtuu kehossa ja mielessä.

– Tietenkin joillekin juokseminen tai hölkkääminen voi olla rukouksenomainen juttu, niin myös itselleni. Kyllä pyhiinvaelluksen voi tehdä juostenkin, mutta silloin ei mitata, eikä kokeilla omia rajoja, vaan juostaan eteenpäin silmät ja sydän auki, Salminen sanoo.

Lyhytkin pyhiinvaellus rauhoittaa

Ihmisen elämässä ei ole Iiro Salmisen mielestä tiettyä aikaa tai vaihetta, johon pyhiinvaellus erityisesti sopii. Se sopii aina sille, joka kaipaa ja tarvitsee omaa hengellistä harjoitusta tai rukousta.

– Lyhytkin pyhiinvaellus rauhoittaa. Pyhiinvaellus sopii myös henkiselle ja hengelliselle etsijälle. Pyhiinvaeltaessa kukaan ei ole kertomassa, mitä mielessä pitää liikkua tai mikä on oikea pyhiinvaeltamisen tapa. Liike tapahtuu suhteessa ympäristöön, omaan mieleen ja Jumalaan.

Pyhiinvaelluksessa määränpää ei ole tärkein, vaan itse matka on sitä. Salminen sanoo virren sanoin, että ”kaipauksesta lähdemme liikkeelle”.

– Ihmisellä on kaipaus pyhän äärelle. On erilaisia tapoja löytää sinne. Jokainen voi löytää itselleen sopivimman tavan. Pyhiinvaellus on niistä yksi.

Muraalipyhiinvaelluksella voi pysähtyä seinämaalauksen kohdalla ja aistia omia tuntemuksiaan.

Muraalipyhiinvaelluksella voi pysähtyä seinämaalauksen kohdalla ja aistia omia tuntemuksiaan.

Pyhiinvaellus on sisäänpäin kääntyvää, mutta sitä voi tehdä myös muiden kanssa yhdessä. Kesällä pitkäaikainen pyhiinvaeltaja ja retriitinohjaaja Kari Koivula vetää Vantaankosken seurakunnassa muraalipyhiinvaelluksien lisäksi myös muunlaisia pyhiinvaelluksia.

– Jos kaipaa yhteisöllistä rukouksen muotoa, voi osallistua ohjatuille pyhiinvaelluksille. Pyhiinvaellus palvelee henkilökohtaisen rukouksen ja sielunelämän hoitamista, mutta matkakumppanin kanssa vaeltaminen voi antaa vaellukselle uusia virikkeitä ja merkityksiä, sanoo Salminen.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Tutustu urbaaniin katutaiteeseen Myyrmäessä – pyhiinvaellus kulkee muraalilta toiselle Why So Myrtsi -tapahtumassa

Ajankohtaista

Myyrmäki on Helsingin seudun ensimmäinen katutaidekaupunginosa, josta löytyy kymmenittäin isoja seinämaalauksia.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.