null Muslimivaikuttaja: ”Olisi parempi, että kirkko pysyisi erossa poliittisista konflikteista”

Rami Adham (vas.) ja Antti Pentikäinen tapasivat Qatarissa toukokuussa 2017. Kuva: Kuvakaappaus Rami Adhamin julkisesta Facebook-profiilista.

Rami Adham (vas.) ja Antti Pentikäinen tapasivat Qatarissa toukokuussa 2017. Kuva: Kuvakaappaus Rami Adhamin julkisesta Facebook-profiilista.

Ajankohtaista

Muslimivaikuttaja: ”Olisi parempi, että kirkko pysyisi erossa poliittisista konflikteista”

Shiialaisen Resalat-yhdyskunnan kulttuurisihteeri Madjid Bahmanpourin mielestä on uskontojen välisen vuoropuhelun kannalta ongelmallista, että Kirkon Ulkomaanavun Antti Pentikäinen pitää yhteyttä kiisteltyyn ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamiin. Pentikäinen sanoo yrittävänsä estää asioiden kärjistymisen.

Shiialaisen Resalat-yhdyskunnan kulttuurisihteeri Madjid Bahmanpour on huolissaan uskontojen välisen vuoropuhelun tilanteesta Suomessa. Epäluottamusta herättävänä tekijänä on se, että Kirkon Ulkomaanavun yhteydessä toimivan uskonnollisten ja perinteisten toimijoiden rauhanverkoston johtaja Antti Pentikäinen on pidemmän aikaa antanut avoimesti tukensa lelusalakuljettajana tunnetulle Rami Adhamille.

Adham on sunnimuslimi, jonka esittämät näkemykset ovat loukanneet shiiamuslimeja. Lisäksi Adhamilla tiedetään olleen kytkentöjä Syyriassa toimiviin sunnalaisiin jihadistiryhmiin, joiden piirissä esiintyy vihaa shiialaisia kohtaan.

– Olemme hämmästyneitä tästä tilanteesta. Olemme myös puhuneet Pentikäisen kanssa tästä, ja hän on kertonut meille oman näkökulmansa, Bahmanpour sanoo.

– Meidän näkökulmastamme olisi parempi, että uskontojen väliseen vuoropuheluun osallistuvat toimijat eivät pitäisi yhteyttä ääriliikkeisiin sekaantuneiden henkilöiden kanssa. Olisi tärkeää, että tällaisiin toimijoihin pidettäisiin etäisyyttä, Bahmanpour sanoo.

Hän korostaa, että shiialaiset ovat aina valmiita yhteistyöhön Pentikäisen kanssa. Bahmanpour pitää kuitenkin valitettavana sitä, että Adhamin tapauksen vuoksi uskontojen välinen vuoropuhelu Suomessakin uhkaa politisoitua.

– Olisi paljon parempi, että kirkko pysyisi erossa poliittisista konflikteista, Bahmanpour sanoo.

Meistä on loukkaavaa ja huolestuttavaa, että Adham on toistuvasti Facebookissa vaatinut shiialaisten kansanmurhaa. – Madjid Bahmanpour

Syyriassa Adham liikkuu jihadistipiireissä

Helsingin Sanomat kertoi jo huhtikuussa 2014, että Rami Adhamilla on yhteyksiä Aleppossa toimivaan sunnalaiseen jihadistiryhmään Liwa al-Tawhidiin.

Adhamin kytkökset ääriliikkeisiin nousivat varsinaiseksi puheenaiheeksi kuitenkin vasta kurdiaktivisti Anter Yaşan Facebook-kirjoitusten myötä vuonna 2016. Tuolloin esille nousi Adhamin omassa julkisessa Facebook-profiilissaan julkaistu kuva, jossa Adham aterioi al-Qaidaan yhdistetyn Islamic Front -jihadistiliittouman kanssa.

Adham on kiistänyt kaikki väitteet hänen yhteyksistään ääriliikkeisiin.

Shiiayhteisö Suomessa koki jo vuonna 2016 loukkaavana sen, missä sävyssä Adham kirjoitti heistä Facebookissa. Hän kuvasi shiialaiseen ashura-juhlaan osallistuvia muslimeja sanomalla, että ”he ovat säälittäviä ja tietämättömiä ääliöitä, jotka eivät edusta islamia”.

– Meistä on loukkaavaa ja huolestuttavaa, että Adham on toistuvasti Facebookissa vaatinut shiialaisten kansanmurhaa. Valitettavasti Adhamin asian on annettu mennä näin pitkälle, Madjid Bahmanpour sanoo.

Myöhemmin Adham on pyytänyt anteeksi Suomen shiialaisilta.

– Hän sanoi, ettei tarkoittanut suomalaisia shiialaisia vaan shiialaisia Syyriassa. Meidän kannaltamme on kuitenkin järkyttävää, että kannustetaan kansanmurhaan uskonnollisen tai etnisen syyn vuoksi, Bahmanpour sanoo.

– Tiedän itse avustustyötä johtaneena, että kaikkein vaikeimmista oloista raportoiminen on hyvin vaativaa ja toivoin, että hän on tehnyt raporttinsa kunnolla, Antti Pentikäinen perustelee avuntarjoustaan Rami Adhamille.

– Tiedän itse avustustyötä johtaneena, että kaikkein vaikeimmista oloista raportoiminen on hyvin vaativaa ja toivoin, että hän on tehnyt raporttinsa kunnolla, Antti Pentikäinen perustelee avuntarjoustaan Rami Adhamille.

Pentikäinen Adhamin apuna

Viime elokuussa Rami Adham tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa useista rikoksista ehdolliseen vankeuteen. Oikeuden mukaan Adham syyllistyi veropetokseen, kirjanpitorikokseen, dopingrikokseen, huumausainerikokseen, kiristyksen yritykseen ja kahteen pahoinpitelyyn.

Adham oli myös yrittänyt periä eräältä tutulta mieheltä 460 euroa velkaa. Oikeuden mukaan velkaa ei todellisuudessa ollut, mutta Adham oli mennyt miehen työpaikalle, ottanut tätä leuasta kiinni ja lyönyt kahdesti kasvoihin. Sen jälkeen ravintolaan oli tullut kolme muuta miestä, jotka uhkailivat uhria veitsellä ja nyrkkiraudalla.

Runsas kuukausi Helsingin käräjäoikeuden tuomion jälkeen, syyskuun 28. päivänä 2017, Adham julkaisi Facebookissa kuvan itsestään seuranaan Antti Pentikäinen.

Kuvan oheen Adham kirjoitti saatteeksi:

”Tapasin eilen ystäväni Antti Pentikainen ja hän rohkaisi minua vielä kerran varmistamaan, että tekemäni työhöni talous raportointini on oltava niin selkeää että siitä ymmärtää mitä missäkin on tehty UM:n raportointikriteerien mukaan.”

Hän lisäsi:

”Tarvitsen tähän hyvän raportoijan ja kontrollerin apua. Löytäisinkö tätä kautta ammattilaisen, joka minua voisi auttaa? Maksan työstä palkkaa ja kunnioitan raportoijan itsenäisyyttä ja integriteettiä kuvata asiat niinkuin ne ovat. Kokemus UM:lle raportoinnista on eduksi. Julkaisen raportin ja toivon, että se poistaa lopulta varjon työni päältä. Kiitos etukäteen.”

Pentikäinen osallistui keskusteluun kirjoittamalla kommenttiketjuun:

”Lupasin Ramille maksaa kahden päivän palkan (suoraan ja verokortilla/laskulla) tälle raportointiapua antavalle. Ramin työ ansaitsee tulla kuvatuksi tasolla jolla viranomaiset edellyttää - ja mies uuden mahdollisuuden. Haastan muut mukaan.”

Erikoista kuvassa on se, ettei sitä ole otettu Helsingissä vaan toukokuussa 2017 Qatarissa pidetyssä Doha Forumissa, johon Suomesta osallistuivat muun muassa pääministeri Juha Sipilä sekä Välimeren pakolaiskriisin hoidossa pääministerin erityisedustajana toimiva Pentikäinen. Tuolloin toukokuussa Adham oli jo julkaissut saman kuvan osana sarjaa, jossa hän poseerasi myös pääministeri Sipilän kanssa.

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan Kirkko ja kaupungille, ettei Adhamilla ollut mitään yhteyttä pääministerin valtuuskuntaan.

Rami Adham (vas.) tapasi Qatarissa pidetyssä Doha Forumissa toukokuussa 2017 myös pääministeri Juha Sipilän. Kuva: Kuvakaappaus Rami Adhamin julkisesta Facebook-profiilista.

Rami Adham (vas.) tapasi Qatarissa pidetyssä Doha Forumissa toukokuussa 2017 myös pääministeri Juha Sipilän. Kuva: Kuvakaappaus Rami Adhamin julkisesta Facebook-profiilista.

”Minun luonteelleni maassa makaavan lyöminen sopii huonosti”

Antti Pentikäinen vastasi Kirkko ja kaupungin kysymyksiin työmatkaltaan Yhdysvalloista sähköpostitse.

Suhteesi Rami Adhamiin on herättänyt hämmästystä uskontodialogikentällä. Mikä tämä suhteesi on häneen?

– Eiköhän kaikki minut tuntevat arvaa, että tässäkin on kyse yrityksestä estää asioiden kärjistyminen. Ramiin tutustuin, kun kyselin häneltä Syyrian tapahtumista. Minulle ei jäänyt kuvaa, että hän olisi tukenut terroristijärjestöjä tai niiden ideologiaa vaan päinvastoin oli huolissaan niiden vaikutusvallan kasvusta.

Mitä vastaat ihmisille, joita häiritsee Adhamin esittämä vihapuhe?

– Olen tietoinen siitä, mitä Rami on sosiaalisessa mediassa sanonut tai tukenut, ja olen pitänyt hänelle useita puhutteluja niistä. Osan postauksista Rami poisti ja pyysi puheitaan anteeksi. Tiedän, että Ramiin suhtaudutaan niiden vuoksi kuitenkin epäluuloisesti ja on tärkeää, että hän sanoutuu irti vihapuheesta.

– Minulta on vaadittu hänen julkista tuomitsemistaan. Voi olla, että olen väärässä, mutta minun luonteelleni maassa makaavan lyöminen sopii huonosti. Hän kuitenkin yritti auttaa ihmisiä, joita suurimmat avustusjärjestötkään eivät tavoittaneet. Vihapuheita ei silti pidä suvaita ja lain edessä asiat on korjattava, jos korjattavaa on.

Olet luvannut maksaa kahden päivän palkan henkilölle, joka auttaa Adhamia Suomi-Syyria Yhteisön talousraportoinnissa. Miksi halusit tukea, ja etenikö hanke mihinkään?

– Kyse on jokaisen oikeudesta kertoa tekemisensä niin kuin ne ovat – ei Adhamin tukemisesta henkilökohtaisesti. Tiedän itse avustustyötä johtaneena, että kaikkein vaikeimmista oloista raportoiminen on hyvin vaativaa ja toivoin, että hän on tehnyt raporttinsa kunnolla. Asiaan ei kuitenkaan ole palattu.

– Olen tietoinen poliisin tämän jälkeen esittämistä syytteistä, ja jos rahaa on mennyt vääriin taskuihin, ne pitää tietenkin palauttaa. Suomessa päätökset tästä tehdään kuitenkin viimekädessä oikeudessa.

Kuva, jonka Adham on julkaissut teistä kahdesta, ei ole Helsingistä, vaan se on otettu Qatarissa toukokuussa pidetyssä Doha Forumissa. Missä roolissa Adham oli mukana?

– Doha Forum on iso kansainvälinen tapahtuma, jossa vieraita on yleensä YK:n pääsihteeristä alkaen. Tapasimme tauolla käytävällä enkä osaa sanoa hänen roolistaan siellä muuta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.