null Lähetysjuhlilla kootaan varoja järjestölle, jonka johtokunnan jäsenillä on ollut yhteyksiä terroristijärjestö PFLP:hen – Lähetysseura aikoo selvittää asiaa

Terroristijärjestö PFLP kutsui vuonna 2014 kuollutta Defence for Children International – Palestine -järjestön työntekijää Hashem Abu Mariaa

Terroristijärjestö PFLP kutsui vuonna 2014 kuollutta Defence for Children International – Palestine -järjestön työntekijää Hashem Abu Mariaa "esikuvaksi". Kuva: Kuvakaappaus PFLP:n kotisivulta.

Ajankohtaista

Lähetysjuhlilla kootaan varoja järjestölle, jonka johtokunnan jäsenillä on ollut yhteyksiä terroristijärjestö PFLP:hen – Lähetysseura aikoo selvittää asiaa

Väitettyjä yhteyksiä on ollut 2000–2010-luvuilla. Toiminnanjohtaja Rolf Steffansson korostaa, että Suomen Lähetysseura on sitoutunut väkivallattomuuteen.

Kuopiossa pidettävien Valtakunnallisten lähetysjuhlien ohjelmaan kuuluu lauantaina 26.5. hyväntekeväisyysjuoksutapahtuma, jonka lipputulot lahjoitetaan lasten oikeuksia tarkkailevalle Defence for Children International – Palestine (DCI-P) -järjestölle.

Lähetysjuhlat on Suomen Lähetysseuran jokavuotinen kesätapahtuma, joka järjestetään touko-kesäkuussa.

DCI-P on Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani palestiinalaisalueilla. Oikeus liikkua vapaasti -juoksutapahtumaan osallistuminen maksaa 10 euroa. Nämä tulot lahjoitetaan DCI-P:lle.

DCI-P:n emojärjestö Defence for Children International on kansainvälinen, vuonna 1979 perustettu lastensuojelujärjestö. Se toimii 45 maassa, kuten Kolumbiassa, Meksikossa ja Kongossa, mutta myös Euroopan maissa, kuten Hollannissa. Järjestön päämaja on Genevessä.

Järjestön palestiinalaishaara perustettiin 1991. Alun perin se rekisteröitiin Israelissa, mutta vuonna 2003 siitä tuli Palestiinan itsehallinnon lainsäädännön alainen järjestö. DCI-P:n tehtävänä on tarkkailla lapsiin kohdistuvaa väkivaltaa palestiinalaisalueilla ja raportoida siitä. Järjestö sanoo sitoutuvansa YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.

Lähetysjuhlien kolehtipäätöksissä DCI-P:stä todetaan, että se on ”palestiinalaisalueilla ainoa lastensuojeluun ja lasten oikeuksien puolustamiseen erikoistunut järjestö”. Esittelyssä todetaan: ”Järjestö tarjoaa välittömässä tarpeessa oleville lapsille ilmaisia oikeuspalveluja, tutkii ja dokumentoi kansainvälistä lakia vastaan tehtyjä lasten oikeuksiin liittyviä rikkomuksia /loukkauksia sekä tekee vaikuttamistyötä kohdistuen Israelin viranomaisiin lastensuojelun vahvistamiseksi.”

DCI-P:n toiminta on jakautunut kahteen ohjelmaan. Lähetysjuhlien kolehtiesittelyn mukaan ensimmäinen ohjelma on keskittynyt lastensuojeluun Palestiinan lainsäädännön ja yhteiskunnan sisällä. ”Toinen ohjelma on vahvemmin vaikuttamistyön ohjelma, mikä on kohdistunut Israelin sotilas- ja lainsäädäntöjärjestelmien muuttamiseksi huomioimaan vahvemmin lasten oikeuksiin liittyviä kysymyksiä”, esittelytekstissä sanotaan.

DCI-P:n yhdeksänjäseninen johtokunta valitaan järjestön yleiskokouksessa kahden vuoden välein.

PFLP on lukuisten tuhoisien iskujen takana

DCI-P:n johtokunnassa on 2000- ja 2010-luvuilla ollut useita jäseniä, joilla on ollut yhteyksiä Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP) -järjestöön. EU, Yhdysvallat, Israel, Australia ja Kanada luokittelevat PFLP:n terroristijärjestöksi.

PFLP eli Palestiinan Vapautuksen Kansanrintama on marxistis-leninistinen äärijärjestö, jonka perusti vuonna 1967 kristitty kemisti George Habash. Alkuvuosina PFLP tuli kuuluisaksi useista lentokonekaappauksista.

EU, Yhdysvallat, Israel, Australia ja Kanada luokittelevat PFLP:n terroristijärjestöksi.

Palestiinalaisten toisen intifadan eli kansannousun aikana 2000-luvun alussa PFLP toteutti Ison-Britannian yleisradioyhtiön BBC:n mukaan viisi itsemurhaiskua Israelia vastaan. Sen lisäksi järjestö on ampunut raketteja Gazan tukikohdistaan. Vuonna 2001 PFLP murhasi Israelin turistiministerin Rehavam Zeevin.

Marraskuussa 2014 kaksi miestä hyökkäsi kirvein ja veitsin aseistettuna synagogaan Jerusalemissa tappaen neljä juutalaista ja haavoittaen kuolettavasti poliisia. Tekijät olivat PFLP:n jäseniä, mutta Israelin viranomaisten mukaan oli epäselvää, oliko järjestön johto tietoinen tekijöiden suunnitelmista.

PFLP ei hyväksy kahden valtion eli Israelin ja Palestiinan valtioiden mallia konfliktin ratkaisuksi.

"Hän oli mallina järkkymättömälle taistelijalle"

Yksi PFLP:n jäseneksi epäilty DCI-P:n entinen työntekijä oli vuoden 2014 Gazan sodan aikana mielenosoituksessa Länsirannalla kuollut Hashem Abu Maria.

DCI-P:n silloinen toiminnanjohtaja, Kirkkojen Maailmanneuvoston Kairos-Palestine-ryhmän entinen koordinaattori Rifat Kassis esitti suruvalittelunsa toteamalla, että ”DCI-Palestinen perhe on järkyttynyt ja pöyristynyt ystävänsä ja kollegansa Hashemin menettämisestä”. DCI-P myös omisti vuoden 2014 vuosiraporttinsa Abu Marialle.

PFLP:n kotisivulla elokuussa 2014 julkaistussa muistokirjoituksessa Abu Mariaa kutsutaan ”toveriksi”. Muistokirjoitus toteaa: "Front (PFLP) ylisti tätä toveria johtajaksi huomauttaen, että hän kuului kansallisen vapautustaistelun joukkoihin ja PFLP:hen varhaisesta iästä lähtien, oli pidätettynä useita kertoja, ja oli järkkymättömän taistelijan malli ja kansamme oikeuksien puolestapuhuja työnsä kautta Defence for Children International -järjestössä."

Muistokirjoitus lainaa Hashem Abu Marian viimeiseksi jäänyttä Facebook-kirjoitusta, jossa hän PFLP:n siteeraamassa osassa toteaa, että "suvaitsevuuden ja normalisoimisen aatteet" suhteessa "vihollisvaltioon ja sen instituutioihin" voitetaan, ja että näiden ajatusten sijaan "Palestiinan kansan solidaarisuuden, yhteistyön ja keskinäisen tuen luominen edistävät [palestiinalaisten] ykseyden ja vastarinnan kulttuuria".

PFLP:n siteeraamassa tekstissä Abu Maria kirjoitti, että ”nuoriso kasvaa ja intifada järjestäytyy uudelleen". Intifadalla tarkoitetaan palestiinalaisten kansannousua Israelia vastaan.

Johtokunnan jäsenillä on kytköksiä moneen suuntaan

Vuosina 2007–2009 DCI-P:n johtokuntaan kuulunut Nassar Ibrahim oli 1990-luvulla PFLP:n viikoittaisen julkaisun El Hadafin päätoimittaja. Ranskalaisen aktivistisivuston Agence de Presse Associativen haastattelussa vuonna 1998 Ibrahimin kerrotaan olleen myös PFLP:n järjestelykomitean jäsen.

Yksi PFLP-kytkennöistä epäilty entinen DCI-P:n johtokunnan jäsen on Länsirannalta kotoisin oleva Shawan Jabarin, joka tunnetaan ihmisoikeusaktivistina. Jabarin nimettiin vuonna 2011 ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Lähi-itä-asioiden neuvottelukunnan jäseneksi. Hän johtaa myös ihmisoikeusjärjestö al-Haqia sekä sen kattojärjestöä, ranskalaista FIDH-organisaatiota.

Jabarinin epäillyt yhteydet PFLP:hen tulivat esille vuonna 2011, kun amerikkalainen verkkolehti The Daily Beast julkaisi artikkelin, jossa väitettiin, että Jabarin rekrytoi 1980-luvulla jäseniä PFLP:n terroristikoulutukseen. Human Rights Watchin johtaja Ken Roth kiisti asian, mutta saman järjestön perustaja Robert L. Bernstein sitä vastoin arvosteli Jabarinin valintaa.

Israelin keskustiedustelupalvelun Shin Betin mukaan Jabarin on PFLP:n jäsen, minkä vuoksi vuonna 2006 Israelin viranomaisest asettivat Jabarinin matkustuskieltoon, joka estää häntä poistumasta Länsirannalta. Amnesty International, Human Rights Watch ja israelilainen B’Tselem-järjestö tuomitsivat matkustuskiellon. Jabarin oli DCI-P:n johtokunnan jäsen vuonna 2009.

Vielä vuonna 2016 DCI-P:n johtokunnassa istui palestiinalaisafrikkalainen Mahmoud Jiddah. Vuonna 1968 Jiddah oli serkkunsa Ali Jiddahin kanssa osallisena kranaatti-iskuihin Jerusalemissa. Seurauksena Israel tuomitsi molemmat 17 vuoden vankeuteen. Vuonna 1985 heidät vapautettiin vanginvaihto-operaatiossa. Nykyisin Jiddah toimii epävirallisena matkaoppaana Jerusalemin vanhassa kaupungissa.

DCI-P:n johtokunnan ja PFLP:n välisiä yhteyksiä dokumentoinut israelilainen NGO-Monitor-järjestö listaa eräitä muitakin henkilöitä. Yksi tällainen henkilö on vuonna 2009 johtokunnan jäsenenä toiminut Majed Nassar, jota englantilainen sanomalehti Independent kutsui vuonna 2002 PFLP-aktivistiksi.

Kirkko ja kaupungin tiedossa ei ole, että vuoden 2016 jälkeen DCI-P:n johtokunnan jäsenistä yhdelläkään olisi ollut mitään yhteyksiä PFLP:hen.

Lapset kärsivät konflikteista. Kuvan palestiinalaislapset leikkivät Jabalian pakolaisleirillä Pohjois-Gazassa. Kuva: Wissam Nassar / DPA / Lehtikuva

Lapset kärsivät konflikteista. Kuvan palestiinalaislapset leikkivät Jabalian pakolaisleirillä Pohjois-Gazassa. Kuva: Wissam Nassar / DPA / Lehtikuva

Lähetysseuran toiminnanjohtaja: "Luonnollisesti tutkimme asian"

Suomen Lähetysseuran toiminnanjohtaja Rolf Steffansson kertoo, että Lähetysseuran strategian keskiössä ovat syrjäytymisvaarassa olevat lapset ja nuoret. Tämä oli yksi syy siihen, että yhteistyö DCI-P:n kanssa aloitettiin.

Milloin ja miksi DCI-P:stä tuli Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani?

– DCI-P on ollut Suomen Lähetysseuran kumppani vuodesta 2015. Teimme kumppanuusarviointeja, ja tarvitsimme uusia kumppaneita nimenomaan lastensuojeluasioissa, Steffansson sanoo.

– DCI-P otettiin yhteiskumppaniksi siitä syystä, että heillä on kaksi ohjelmaa. Toisaalta he tekevät vaikuttamistyötä lastenoikeuksien edistämiseksi Palestiinan puolella. He ovat puuttuneet muun muassa perheväkivaltaan.

– Toiseksi he dokumentoivat lasten kohtelua Israelin ja Palestiinan välisessä konfliktissa. Näitä asioita olemme tukeneet heidän toiminnassaan.

Suomen Lähetysseura on sitoutunut väkivallattomuuteen, ja haemme ehdottomasti rauhanomaista ratkaisua konfliktiin. – toiminnanjohtaja Rolf Steffansson

Onko Suomen Lähetysseura ollut tietoinen siitä, että 1990-luvulta lähtien muutamilla DCI-P:n johtokunnan jäsenillä näyttäisi olleen yhteyksiä PFLP:hen?

– En voi sanoa, että olisimme käyneet läpi kaikkien hallituksen jäsenten kytkökset. DCI-P:n johtajana oli silloin Rifat Kassis, joka on tunnettu ja nauttii suurta luottamusta yhteistyökirkossamme Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisessa kirkossa.

– Suomen Lähetysseura on sitoutunut väkivallattomuuteen, ja haemme ehdottomasti rauhanomaista ratkaisua konfliktiin. Tottakai, jos tulee esiin väitteitä kumppanin luotettavuudesta, luonnollisesti tutkimme asian ja keskustelemme ensin kumppanimme kanssa. Työ tapahtuu aina vuorovaikutuksessa.

– Itse DCI-P on osa kansainvälistä DCI-järjestöä, jonka päämaja on Genevessä. Tämä järjestö tuottaa tutkimusmateriaalia ja tekee vaikuttamistyötä. Kun näitä kytköksiä tutkitaan, pitää tarkastella, miten järjestö toimii ja millä periaatteella. Näin olemme tehneet Lähetysseurassa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.