null Nuoren miehen unelmasta tuli elämänmakuinen show – Juha Hurme toi näyttämölle vanhan Harhama-suurromaanin

Tomi Alatalon esittämän herra Harhaman suuri kirjaprojekti ja värikäs elämä johdattavat teatteriyleisön kiinnostavalle matkalle Espoon teatterin Harhama-näytelmässä.

Tomi Alatalon esittämän herra Harhaman suuri kirjaprojekti ja värikäs elämä johdattavat teatteriyleisön kiinnostavalle matkalle Espoon teatterin Harhama-näytelmässä.

Hyvä elämä

Nuoren miehen unelmasta tuli elämänmakuinen show – Juha Hurme toi näyttämölle vanhan Harhama-suurromaanin

Espoon teatterin Harhama kertoo unelmien toteuttamisen vaikeudesta.

Juha Hurmeen dramatisoima ja ohjaama esitys Harhama on mukaansa tempaava, hämmentävä ja oudon kiehtova tarina Harhama-nimisestä miehestä, jolla on suuri unelma. Hän päättää kirjoittaa suurteoksen, jossa selitetään elämän syvin merkitys ja osoitetaan ­Jumala harhaksi.

Kirjaansa varten hän heittäytyy innolla tutkimaan elämää ja innostuu erilaisista aatteista. Häntä askarruttavat kristinuskon Jumalan lisäksi Perkele, maailman kurjuus, prostituutio, sosialistiset teoriat, kapitalismin nousu sekä ihmiskunnan menneisyys, nykyisyys ja tulevaisuus.

Kirjallisista kyvyistään itsevarma kirjailija uskoo, että häntä odottaa loistava tulevaisuus. Ongelmana vain on, miten saisi ajatukset selviksi ja tekstiä paperille. Hän puhuu kirjoittamisesta enemmän kuin saa kirjoitetuksi.

Harhaman ympärillä pyörii monenlaisia hahmoja paholaisesta pappiin ja noitaan.

Kaaosmainen elämän melske uhkaa viedä miehen kokonaan sivuraiteelle.

Harhaman ympärillä pyörii monenlaisia hahmoja paholaisesta pappiin ja noitaan. Välillä lauletaan ja pannaan porukalla tanssiksi. Kuusi näyttelijää esittää reilusti yli kahtakymmentä hahmoa.

Suuret luulot omista kyvyistä karisevat hiljalleen Harhaman matkan jatkues­sa Pietarin loistosta Hämeeseen tutustumaan perunan viljelyyn. Nais­asiatkaan eivät suju ongelmitta. Lopulta Harhama jopa myy sielunsa Perkeleelle saadakseen kirjansa valmiiksi.

Espoon kaupunginteatterin esitys perustuu Irmari Rantamalan kirjoittamaan yli tuhatsivuiseen omaelämäkerralliseen Harhama-teokseen, joka ilmestyi vuonna 1909. Rantamala tunnetaan myös nimellä Algot Untola ja ­Maiju Lassila.

Miten Harhaman unelmalle lopulta kävi? Saiko hän himoitsemaansa mainetta ja kunniaa kaiken selittävällä suurteoksellaan? Vai jäikö koko kirja pelkäksi suunnitelmaksi? Ainakin Espoon kaupungiteatterissa kaikesta tuli viihdyttävä show, joka jättää katsojalle mietittävää.

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.