null Neljä kirkkoa ja Kampin kappeli ottivat käyttöön pääsymaksut – näin paljon seurakunnat saivat lipputuloja

Kesällä Temppeliaukion kirkossa kävi runsaat 183 000 vierailijaa.

Kesällä Temppeliaukion kirkossa kävi runsaat 183 000 vierailijaa.

Ajankohtaista

Neljä kirkkoa ja Kampin kappeli ottivat käyttöön pääsymaksut – näin paljon seurakunnat saivat lipputuloja

Kulunut kesä oli ensimmäinen, jolloin yhteensä neljään keskustan kirkkoon sekä Kampin kappeliin oli pakollinen pääsymaksu. Myös Kallion kirkon torniin pääsi kiipeämään maksusta.

Neljään kirkkoon ja Kampin kappeliin oli kesällä 2024 pääsymaksu. Kirkko ja kaupunki selvitti, miten pääsymaksu on vaikuttanut kävijämääriin ja kuinka paljon pääsylipputuloja seurakunnat näistä kohteista saavat.

1. Temppeliaukion kirkko

Matkailijoiden kestosuosikki, Temppeliaukion kirkko, otti vierailumaksun käyttöön vuonna 2017, ensimmäisenä Helsingin kirkoista. Silloin kirkossa kävi jopa 700 000 ihmistä vuodessa. Kesä-elokuussa 2024 pääsylippumyynnin nettotulot olivat 742 250 euroa. Bruttotuotosta on vähennetty muun muassa henkilöstökulut, arvonlisäverot ja wc-kontin vuokra.

Vilkkain vierailukuukausi tänä vuonna oli heinäkuu, 67 601 kävijää, joista vierailumaksun maksaneita noin 50 000. Kesäkuussa kävijöitä oli 51 486 ja elokuussa 64 536, ja koko joukosta vierailumaksun maksoi vajaat 90 000 henkilöä. Kaikkiaan kesällä Temppeliaukion kirkossa kävi runsaat 183 000 vierailijaa, ja lisäksi konsertteihin, messuihin, kirkollisiin toimituksiin ja muihin tapahtumiin osallistui noin 8 500 ihmistä.

– Kesän kävijämäärä oli samaa luokkaa kuin kesällä 2023, mutta lipun maksaneita oli enemmän. Lisäksi lipunhintaa nostettiin viidestä kahdeksaan euroon, sanoo Töölön seurakunnan kirkkoherra Hilkka Niemistö.

Maksua peritään ympäri vuoden, mutta vain täysi-ikäisiltä – näin esimerkiksi kevään luokkaretkeläiset vierailevat kirkossa maksutta. Oman seurakunnan jäsenet eivät maksa mitään. Myös esimerkiksi Museokortilla ja Helsinki Cardilla pääsee sisään.

Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema Temppeliaukion kirkko on rakennustaiteellinen nähtävyys.

Timo ja Tuomo Suomalaisen suunnittelema Temppeliaukion kirkko on rakennustaiteellinen nähtävyys.

Niemistön mukaan pääsylipputulot mahdollistavat Töölön seurakunnan nykyisen kaltaisen toiminnan, sillä verotuloista koostuva seurakunnan kehysmääräraha kattaa vain noin 64 prosenttia budjetista. Ilman lipputuloja ei olisi mahdollista pitää suosittua Fokus-toimitilaa Triplan kauppakeskuksessa. Myös tulevien kirkkoremonttien kustannuksiin on varauduttava.

Turismin ehtymisen vuoksi koronavuosina seurakunnalle syntyi lisäksi alijäämävelkaa, jota nyt maksetaan pois.

2. Tuomiokirkko, Suomenlinnan kirkko ja Johanneksenkirkko

Tuomiokirkkoseurakunta sai lipputuloja kesäkaudella 257 798 euroa. Tuomiokirkossa vieraili 104 645 henkilöä vierailuaikoihin, ja iltaisin noin 29 000. Ilta-aukiolosta vastasivat vapaaehtoiset, eikä maksuja silloin peritty.

Vuonna 2023, vapaaehtoisen pääsymaksun aikaan, kävijöitä oli tuplasti enemmän, runsaat 222 000, ja iltakävijöitä oli lähemmäs 17 000. Moni kirkkovieras näyttää siirtäneen käyntinsä maksuttomaan ilta-aikaan.

Tuomiokirkon kahdeksan euron pääsymaksut tuottivat 190 567 euroa.

Rannekkeella sisään Tuomiokirkkoon. Kuva: Antti Rintala

Rannekkeella sisään Tuomiokirkkoon. Kuva: Antti Rintala

Suomenlinnan kirkossa kirjattiin kesäkaudella 11 739 kävijää, ja viiden euron pääsymaksun tuotot olivat runsaat 14 000 euroa. Kävijöitä oli enemmän kuin vuonna 2023 (silloin reilut 10 000), jolloin pakollinen pääsymaksu oli jo käytössä. Vuonna 2022 kävijöitä oli huimasti enemmän, yli 71 000.

Tuomiokirkkoon, Suomenlinnan kirkkoon ja Johanneksenkirkkoon myytiin myös 10 euron yhteislippuja. Lipputulot, 83 000 euroa, jaettiin puoliksi Tuomiokirkkoseurakunnan ja Johanneksenkirkkoa käyttävän ruotsinkielisen seurakunnan Johannes församlingin kesken. Lisäksi pelkästään Johanneksenkirkkoon myytiin viitosen pääsylippuja vajaan 10 000 euron edestä.

Tuomiokirkkoseurakunnan lipputulot, noin 258 000 euroa, ovat bruttotuloja, joista vähennetään muun muassa turistityön henkilöstökulut. Esimerkiksi Tuomiokirkon Tapulissa toimineeseen lippumyymälään palkattiin useita kesätyöntekijöitä.

Kesällä 2023 Tuomiokirkossa kävi yli 222 000 vierailijaa, siis keskimäärin yli 2400 vierailijaa joka päivä. Pakollisen pääsymaksun myötä kesän 2024 kävijämäärä laski alle puoleen. Palvelupäällikkö Anni Roiha sanoo, että seurakunta on tyytyväinen sekä kirkkojen kävijämääriin että pääsylippujen tuottoon.

– Tämä oli kesäajan kokeilu. Kävijämäärä on edelleen suuri, mutta meille sopivampi. Se takaa ihmisille rauhallisemman vierailun kirkossa. Viime vuoden kävijämäärät olivat meidän kannaltamme yliturismia.

Seurakuntaneuvosto päättikin syyskuussa jatkaa pääsymaksullisuutta myös kesällä 2025.

– Tuomiokirkko on hiippakunnan pääkirkko pääkaupungin keskustassa. Kirkollinen toiminta on kirkossa ykkönen. Meillä ei missään vaiheessa tule olemaan suurta kassavirtaa, sanoo kirkkoherra Marja Heltelä.

– Tänä ensimmäisenä kesänä investoimme paljon palveluihin, joista turistit maksavat. Jatkossa toivomme, että turistityössä päästään plussalle. Kehitämme myös muilla tavoin seurakuntamme varainhankintaa, sanoo Heltelä.

3. Kallion kirkon torni

Torni avattiin yleisölle ensimmäistä kertaa toukokuussa 2024, ja tornivierailuja organisoimaan palkattiin myös torniopas. Uusi kohde kiinnosti ihmisiä kovasti. Elokuun loppuun mennessä torniin oli kiivennyt 3 500 ihmistä, ja lipputuloja kertyi lähes 20 000 euroa. Kirkkoherra Riikka Reinan mukaan ensimmäisen vuoden tulot käytetään tornin avaamisesta aiheutuviin kustannuksiin.

Tornikierroksen peruslippu maksoi kesä–elokuussa kympin, alennuspäivinä kuten helatorstaina ja Helsinki-päivänä viitosen ja sesongin ulkopuolella, touko- ja syyskuussa, 14 euroa. Vierailijat saavat opastusta sekä oppaalta että monikielisestä kännykkäsovelluksesta, jota myös Tuomiokirkkoseurakunta käyttää.

Portaisiin on rakennettu kaiteita vierailijoita varten. Ensimmäisellä välitasanteella on historiaa kirkon rakennusvaiheista. Kuva: Jussi Helttunen

Portaisiin on rakennettu kaiteita vierailijoita varten. Ensimmäisellä välitasanteella on historiaa kirkon rakennusvaiheista. Kuva: Jussi Helttunen

4. Kampin kappeli

Kampin kappeli oli kesä–elokuussa avoinna arkipäivisin kello 10–17. Siellä kävi päivittäin keskimäärin 320 henkilöä. Kävijöitä oli 20 802, kun viime vuonna vastaavana ajankohtana kävijöitä oli runsaat 42 000. Pääsylippu maksoi viisi euroa, ja lipputuloja kertyi noin 80 000 euroa. Helsinkiläiset pääsivät kirkkopassilla ilmaiseksi.

–  Kesäkuun kolme iltakonserttia ja Taiteiden yön ilta-aukiolo toivat noin 700 vierailijaa kappeliin. Kun vertaillaan molempien kesien pääsymaksullista kautta heinäkuun alusta elokuun loppuun, kävijöitä oli vuonna 2024 reilut 40 prosenttia enemmän, sanoo tuottaja Paula Susitaival

Tämän ja viime vuoden luvut eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia, koska tänä kesänä kappeli on ollut auki vain arkipäivisin, mutta viime kesänä joka päivä. Lisäksi edellisenä vuonna lipunmyynti käynnistyi vasta heinäkuussa.

Kampin kappeli – hiljaisuutta ja puuarkkitehtuuria Helsingin ydinkeskustassa. Kappeli on avoinna joka arkipäivä talvikaudellakin. Kuva: Esko Jämsä

Kampin kappeli – hiljaisuutta ja puuarkkitehtuuria Helsingin ydinkeskustassa. Kappeli on avoinna joka arkipäivä talvikaudellakin. Kuva: Esko Jämsä

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.