Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan perustettiin varainhankintayksikkö – ”Varainhankinta on viisautta”, perustelee kirkkoherra
Varainhankintayksikkö vastaa seurakunnan turistityöstä, mutta järjestää myös testamentti-iltoja.
Monilla hyväntekeväisyysjärjestöillä on erillinen varainhankintayksikkönsä, mutta nyt sellainen on perustettu myös Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan. Onko seurakunnalta siis rahat loppu? Ei ihan niinkään, mutta tiukassa taloustilanteessa jotkut seurakunnat ovat alkaneet miettiä myös uusia ansaintakeinoja.
Kirkkoherra Marja Heltelän mukaan varainhankintayksikön perustaminen tuomiokirkkoseurakuntaan oli osa tämän vuoden toimintasuunnitelmaa. Nyt turistityö ja muut varainhankinnan muodot ovat samaa kokonaisuutta, jota vetää yksi työntekijä.
Tuomiokirkkoseurakunta on saanut tuloja esimerkiksi kirkkojen pääsymaksuista kesäkaudella, kirkkokonserttien tilavuokrista sekä testamenttilahjoituksista. Kaikenlaiset tulot kirkollisverovarojen ohella ovat tarpeen, sillä kovat ovat seurakunnan kulutkin.
– Sisäiset tilavuokrat ovat tänä vuonna meidän osaltamme melkein 1,9 miljoonaa euroa. Meillä on vanhat kirkot, ja niiden ylläpito ja korjaaminen maksavat. Vanhakirkko maalattiin, ja Tuomiokirkkoa kunnostetaan parhaillaan. Suomenlinnan kirkon katto uusittiin, ja sen piha-aluetta korjattiin, Heltelä luettelee.
– Jotta meillä jäisi rahaa tärkeimpään eli seurakunnan perustyöhön, kuten diakoniaan ja lapsi- ja nuorisotyöhön, varainhankinta on viisautta. Tällä taataan myös se, että turistityö kattaa itse itsensä eikä siihen käytetä verovaroja, hän jatkaa.
Yksi varainhankintayksikön tehtävistä on järjestää testamentti-iltoja. Niitä on järjestetty Tuomiokirkkoseurakunnassa ennenkin, ja ne ovat Heltelän mukaan olleet vastaus seurakuntalaisten toiveeseen. Erityisesti yksin elävät seurakuntalaiset miettivät testamenttiasioita, joten seurakunta on kutsunut lakimiehiä puhumaan aiheesta Tuomiokirkon kryptaan.
– Seurakunta koetaan turvalliseksi ja puolueettomaksi tilaksi keskustella testamenteista. Osa on kokenut esimerkiksi järjestöjen testamentti-illat sellaisiksi, että siellä tulee olo, että pitäisi sitten antaa juuri tälle taholle, Marja Heltelä kertoo.
Testamentti-illoissa on huomattu, että seurakunnan työntekijöiden on tärkeää olla paikalla, vaikka he eivät voikaan neuvoa juridisissa kysymyksissä. Kun testamenttiasioita mietitään, monella on tarve puhua paljon muustakin, ehkä jakaa elämäntarinaansa.
– On seurakunnan ydintyötä kulkea ihmisten rinnalla ja voida neuvoa. Mitä seurakuntalaiset tarvitsevat, sitä palvelua pyritään antamaan, Heltelä kiteyttää.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Neljä kirkkoa ja Kampin kappeli ottivat käyttöön pääsymaksut – näin paljon seurakunnat saivat lipputuloja
AjankohtaistaKulunut kesä oli ensimmäinen, jolloin yhteensä neljään keskustan kirkkoon sekä Kampin kappeliin oli pakollinen pääsymaksu. Myös Kallion kirkon torniin pääsi kiipeämään maksusta.