null Nettirippikoulu antaa tilaa omille aikatauluille ja pohdinnoille

Rippikoulu netissä oli kätevä vaihtoehto Merilyn Lillelehtille. Tehtäviä pystyi tekemään silloin, kun sille oli aikaa. Kuva: Sirpa Päivinen

Rippikoulu netissä oli kätevä vaihtoehto Merilyn Lillelehtille. Tehtäviä pystyi tekemään silloin, kun sille oli aikaa. Kuva: Sirpa Päivinen

Hyvä elämä

Nettirippikoulu antaa tilaa omille aikatauluille ja pohdinnoille

Tradenomiopiskelija Merilyn Lilleleht aloitti rippikoulun kun häntä pyydettiin kummiksi.

Tikkurilan seurakunnan Olotila on muuntautunut kastekappeliksi. Alttaripöydällä on krusifiksi ja kaksi kynttilää. Lasikulhossa on vettä. Pöydällä on liina kasteveden kuivaamista varten. Kastekynttilä odottaa sytyttämistään toimituksen edetessä.

Pappi Satu Huttusella on jo alba päällään. Hän neuvoo ja auttaa myös aikuisrippikoulun käyneen Merilyn Lillelehtin pukeutumaan albaan.

– Alba kertoo siitä, että Jumalan armo peittää ihmisen kokonaan, päästä varpaisiin. Viesti on ehkä vielä selvempi pienen vauvan kastepuvussa, joka on pitempi ja peittää jalat kokonaan, pappi juttelee hiljaa ja opastaa kastehetken alkua.

Merilyn Lilleleht sanoo, että tilaisuus jännittää häntä.

Toimitus alkaa siunauksilla ja toivotuksilla. Pappi lukee raamatuntekstejä ja kertoo, että kastetusta tulee maailmanlaajuisen kirkon ja Tikkurilan seurakunnan jäsen. Hän puhuu kasteeseen liittyvistä lupauksista.

– Voit luottaa siihen, että et ole koskaan yksin. Jeesus sanoo, että minä olen sinut nimeltä kutsunut, sinä olet minun. Sinun ei tarvitse koskaan pelätä. Sinut on kutsuttu kristittyjen perheeseen, johon olet lämpimästi tervetullut.

Kun on aika lausua uskontunnustus yhteen ääneen, pappi antaa Lillelehtin käteen virsikirjan. Sen taka-aukeamalta löytyvät yhteiset sanat.

– Tahdotko, että sinut kastetaan tähän uskoon ja sen lupausten omistamiseen? pappi kysyy.

– Tahdon, vastaa Lilleleht ja kumartuu kohti kastemaljaa.

Merilyn Lilleleht pukeutui kastetilaisuudessaan albaan. Pappi Satu Huttunen kertoi, että alba symboloi sitä, että armo peittää ihmisen kokonaan. Kuva: Sirpa Päivinen

Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole

Tieto siitä, että useimmat suomalaiset käyvät rippikoulunsa kahdeksannen koululuokan jälkeen, ei ehtinyt Merilyn Lillelehtin korviin siinä vaiheessa, kun hän muutti perheensä kanssa Suomeen seitsemän vuotta sitten.

– Kävin ensin virolais-suomalaista koulua Latokartanossa. Samalla luokalla oli vain virolaisia oppilaita, eikä rippikoulu tullut mitenkään esille, toteaa Lilleleht.

Myöhemmin hän kertoo suunnitelleensa, että hänet kastettaisiin joskus. Silloin mielessä pyörivät lähinnä kirkkohäät. Nyt se ajatus ei ollut päällimmäisenä.

– Virolainen ystäväni odottaa toista lastaan. Perheen lapset kastetaan isänsä mukaan luterilaisen kirkon jäseniksi, ja minut on pyydetty kummiksi. Olen aina pitänyt lapsista, Lilleleht kertoo.
 

Olen jäänyt miettimään pitempään joitakin asioita, kuten rukousta ja armoa ja Jumalaa ja universumin voimia."
– Merilyn Lilleleht
 

Aluksi Merilyn Lilleleht otti yhteyttä Kallion seurakuntaan. Siellä hän tiesi joidenkin virolaisten liittyneen luterilaiseen kirkkoon. Kalliosta hänelle kerrottiin kuitenkin, että oikea osoite hänelle olisi Tikkurilan seurakunta Vantaalla.

Kun hän soitti Tikkurilan kirkkoherranvirastoon, sieltä luvattiin, että pappi ottaisi yhteyttä. Niin ottikin, ja Satu Huttunen tarjosi mahdollisuutta käydä aikuisrippikoulu netissä.

– Nettirippikoulu on kätevä. Sitä voi käydä omaan tahtiinsa ja mihin aikaan vaan, silloin kun ehtii opiskeluilta, töiltä tai muilta asioilta, kiittelee Lilleleht.

Kuka tahansa pääsee vilkaisemaan sivustoa osoitteessa www.aikuisrippikoulu.fi. Pintaa syvemmälle ja sivuston kanssa työskentelemään pääsevät vain rippikoululaiset tunnuksillaan.
 

Nettirippikoulun sivuilla kysytään esimerkiksi, oletko koskaan saanut jotain, mitä et ole ansainnut."
– Pappi Satu Huttunen
 

– Rippikoulussa katsotaan YouTube-videoita, on kysymyksiä Jumalasta ja luetaan Raamattua. Nettiraamatun sijasta luin mieluummin kirja-Raamattua, koska tykkään käyttää käsiä. Raamatun sain papilta rippikoulun alussa. Messuun osallistuin Virossa käydessäni, ja kirjoitin siitä kokemuksesta, Lilleleht kertoo.

– Minulle sanottiin, että tärkeintä on oma pohdinta ja että voi kirjoittaa avoimesti. Oikeita ja vääriä vastauksia ei ole. Olen jäänyt miettimään pitempään joitakin asioita, kuten rukousta ja armoa ja Jumalaa ja universumin voimia.
 

Vanhin rippikoululainen 70-vuotias

Tammikuussa rippikoulunsa aloittanut Lilleleht piti kiirettä siksi, että oli vielä helmikuussa lähtemässä tradenomiopintoihinsa kuuluviin vaihto-opintoihin Espanjaan. Hänet kastettiin 3.2.

– Pyysin kummeikseni Viron kirkkoon kuuluvan ystäväpariskunnan ja kastepappini.

Merilyn Lillelehtin kaste- ja rippipappi Satu Huttunen toimii nettirippikoululaisten pappina Tikkurilan seurakunnassa.

– Nettirippikoulu kasvattaa suosiotaan. Viime vuonna sen kävi Tikkurilassa reilut kymmenen aikuista. Lisäksi oli muutamia, jotka halusivat suorittaa rippikoulun yksityisesti kasvokkain papin kanssa. Yksityisrippikoulua pitävät Tikkurilassa eri papit, Satu Huttunen kertoo.
 

Nykyään on niitäkin, jotka ovat suutuspäissään eronneet kirkosta yhdellä klikkauksella. Takaisin tulo ei olekaan yhtä helppoa, jos rippikoulu on jäänyt käymättä."
– Pappi Satu Huttunen
 

Nettirippikoulussa rippikoululainen ja pappi tapaavat kasvotusten tavallisesti vain kaksi kertaa. Yksityisrippikoulussa tapaamisia on useampia.

Joissain Vantaan seurakunnissa aikuisrippikoululaiset kootaan ryhmiksi. Aikuisrippikoulun arvioitu kesto on oma työskentely mukaan lukien 20 tuntia. Huttunen arvioi, että monien on helpompi kirjoittaa pohdiskeluitaan näytölle kuin kertoa niitä kasvokkain.

– On mielenkiintoista, miten eri näkökulmista asioita voi katsoa. Nettirippikoulun sivuilla kysytään esimerkiksi, oletko koskaan saanut jotain, mitä et ole ansainnut. Suunnilleen puolet vastaajista alkaa miettiä sitä hyvää ja toinen puoli sitä pahaa, mitä he ovat kokeneet.

Merilyn Lilleleht kastettiin helmikuun alussa. Kaste- ja rippipappina toimi Satu Huttunen. Kuva: Sirpa Päivinen

Suurin osa pari–kolmekymppisiä

Aikuisrippikoululaisten alaikäraja on 18 vuotta.

– Jos rippikoulu kiinnostaa jotain 17-vuotiasta, neuvon hänet nuorten rippikouluun. Eivät kaikki nuoret käy rippikouluaan aivan saman ikäisinä. Joukossa on usein vuoden tai kaksi muita vanhempia nuoria, Satu Huttunen kertoo.

Useimmat aikuisrippikoululaiset ovat kaksi–kolmekymppisiä. Yläikärajaa ei ole. Huttusen rippikoululaisista vanhin on ollut yli 70-vuotias.

– Lapsena kastetuilta on rippikoulu voinut nuorena jäädä käymättä monesta, aivan käytännön syystä. Pyyntö kummiksi, oma naimisiinmeno tai oman lapsen kaste tuo monet rippikouluun.

Joitakin taas alkavat elämän mittaan kiinnostaa erilaiset elämän- ja uskonkysymykset, ja he haluavat selvyyttä niihin.

– Nykyään on niitäkin, jotka ovat suutuspäissään eronneet kirkosta yhdellä klikkauksella. Takaisin tulo ei olekaan yhtä helppoa, jos rippikoulu on jäänyt käymättä. Kirkkoon liittyvältä aikuiselta edellytetään rippikoulun käymistä.

Jos kirkkoon liittyvää ei ole aikaisemmin kastettu minkään kristillisen kirkon jäseneksi, edessä on aikuiskaste. Lyhyessä hetkessä tapahtuu paljon.

– Aikuiskastettua ei konfirmoida erikseen. Konfirmaatio sisältyy kasteen kysymykseen, tahdotko, että sinut kastetaan, ja siihen vastaamiseen. Toimitan kasteen yhteydessä myös ehtoollisen. Se on juuri kastetulle ensimmäinen kokemus itsenäisenä kristittynä, selittää Satu Huttunen.

Aikuisrippikouluun Vantaalla

Kaikissa Vantaan seurakunnissa voi suorittaa yksityisrippikoulun. Lisätietoja saa kunkin seurakunnan aikuisrippikoulupapilta. Papin kanssa sovitaan, millä tavoin, missä ja minkälaisella aikataululla aikuisrippikoulu toteutetaan.

Vantaan seurakuntien aikuisrippikoulupapit ovat: Hakunilassa Harri Nurminen, Hämeenkylässä Miika Koistinen, Korsossa Risto Auvinen, Rekolassa Arto Nuutinen, Tikkurilassa Satu Huttunen ja Terhi Viljanen, Vantaankoskella Margit Helin ja Vantaan ruotsinkielisessä seurakunnassa Kaj Andersson. Kaikkien sähköpostiosoitteet ovat muotoa etunimi.sukunimi@evl.fi.

Rippikouluun voi ilmoittautua myös verkossa osoitteessa vantaanseurakunnat.fi/aikuisrippikoulu. Nettirippikoulusta saa lisätietoja Satu Huttuselta ja Margit Heliniltä.

Keväällä 2016 pidetään Vantaalla yksi ryhmämuotoinen aikuisrippikoulu. Se alkaa Hakunilan kirkolla torstaina 10.3. klo 17. Lisätietoja antaa Harri Nurminen. Aikuisrippikoulun kesto on 20 tuntia. Osa siitä on aina rippikoululaisen omaa työskentelyä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Uskomatonta, että kirkko antaa minulle näin paljon aikaa pohtia elämää” – Useimmat käyvät aikuisrippikoulun kahdestaan papin kanssa keskustellen

Hengellisyys

Aikuisrippikoulun käy vuosittain lähes tuhat ihmistä. Nyt tueksi on ilmestynyt ensimmäinen tehtäväkirja. Se sopii myös niille, jotka haluavat muuten vain pohtia elämän isoja kysymyksiä.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.