Mustasaareen pääsee vesiteitse viidessätoista minuutissa Taivallahden venelaiturilta. Kuva: Ruut Parikka
Nuoret keksivät, että Mustasaari voisi olla vain heidän – kesäisessä nuortenillassa paijataan lampaita ja syödään pipareita
Lapsiperheiden ja eläkeläisten suosima Mustasaari on tänä kesänä keskiviikkoiltaisin varattu vain nuorten käyttöön.
– Pyörää ei saa viedä saareen.
Pienen neuvottelun jälkeen pappi saa vakuuteltua laivan kapteenin siitä, että nuori voi poikkeuksellisesti ottaa pyörän mukaan, ja pursi pääsee irtoamaan laiturista.
Oikealla avartuu Hietaniemen uimaranta ja vasemmalla näkyy kaistale Seurasaaren valkoista puusiltaa, kun mahonginruskea yhteysalus kuljettaa kyytiläisiään kohti Lauttasaaren kupeessa sijaitsevaa Mustasaarta.
Viidentoista minuutin matkan aikana paatin kannella puhutaan kesän ripari- ja isoskokemuksista, lukion kursseista ja siitä, pitäisikö perille päästyä mennä saunaan vai ei. Laivan sisäkannen seinään nojaava pyörä kaatuu rymisten. Omistaja käy nostamassa menopelinsä hyväntahtoisen naurunremakan siivittämänä.
Mustasaaressa saapuvaa laivaa on vastassa nuorteniltojen projektipäällikkö, Lauttasaaren seurakunnan nuorisotyönohjaaja Varpu Koivunen. Nuorteniltoja järjestävät kesällä vuorotellen Lauttasaaren, Munkkiniemen, Töölön, Kallion ja Paavalin seurakunnat.
– Tervetuloa Mustasaareen. Meillä olisi makkaraa, vapaata hengailua ja saunomista. Haluatteko grillata heti vai myöhemmin? Koivunen tiedustelee.
Väljään piiriin kerääntyneet teini-ikäiset tiirailevat uteliaan välinpitämättömästi ympärilleen.
– Kyl varmaan vois nyt heti syödä, yksi toteaa ringin reunalta.
Mustasaari on ollut seurakuntien käytössä 1930-luvun alusta saakka. Sen historiallisessa päärakennuksessa palvelee kahvila, josta saa valtavia korvapuusteja. Kuva: Pinja Jalkanen
Kuutisentoista nuoren porukka lähtee kävelemään Koivusen perässä saaren päärakennusta kohti ja jatkaa sen ohi grillikatokselle. Tarjoilu herättää hilpeyttä näin keskikesällä, sillä grillikatoksen kattaukseen on haalittu makkaran ja pillimehun lisäksi pipareita.
Nuortenillassa ei ole virallista ohjelmarunkoa, joten grillihetken jälkeen nuoret hajaantuvat omiin kahden, kolmen tai viiden hengen ryppäisiinsä ja lähtevät tutkimaan paikkoja.
Yksi ryhmä suuntaa päärakennuksen kahvilaan kakulle ja korvapuustille, toiset jalkapalloa pelaamaan, leikkikentälle keinumaan tai sillan yli kierrokselle luonnontilaiseen Hevossaareen.
Tapahtuma lähti nuorten omasta aloitteesta
Projektipäällikkö Varpu Koivunen kertoo, että ajatus nuortenilloista Mustasaaressa nousi esiin Lauttasaaren seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmässä.
Idean alkumoottori Eino Lehtinen, 18, ei tällä kertaa päässyt saareen, sillä hän on rippileirillä. Lehtinen tavoitetaan puhelimitse kertomaan nuorteniltojen synnystä.
– Mulla on paljon kavereita ruotsinkielisissä seurakunnissa. Heillä on käytössä Lekholmenin saari, joka on tosi suosittu. Ajattelin, että miksi meillä suomenkielisillä ei ole vastaavaa ja siitä se idea oikeastaan lähti, Lehtinen kertoo.
– Väsäsin aiheesta PowerPointin, jossa vertasin Mustasaarta Lekholmeniin ja tein talousarvion, mitä nuorten toiminta maksaisi. Esittelin sen ensin vaikuttajaryhmän kokouksessa, ja sitten veimme idean kirkkoherran kautta eteenpäin.
Nuorteniltoja varten on saatu Helsingin seurakuntayhtymältä projektirahaa, jota käytetään ylimääräisten laivavuorojen ja tilojen sekä eväiden ja pelivälineiden kustantamiseen. Rahoilla on myös palkattu kaksi saarisuntiota, joista ainakin jompikumpi on aina nuortenillassa paikalla.
Mustasaaressa on parhaina keskiviikkoina käynyt nuortenilloissa jopa 70 nuorta. Tavallinen kävijämäärä on noin 20–30.
– Nuorilla on nykyisin tosi epävarma paikka tässä yhteiskunnassa. Nuorille ei mielestäni ole tarpeeksi sellaista toimintaa, missä voi vapaasti oleskella ilman, että suorittaa jotain. Olen kuullut, että rentoa hengailua kaivataan, niin sillä motiivilla lähdin tätä järjestämään, Lehtinen kertoo.
Lehtisen mukaan Mustasaareen kannattaa lähteä kavereiden kanssa ja avoimin mielin viettämään rentoa iltaa. Mukaan ei tarvitse muuta kuin saunakamat ja ehkä jotain evästä seurakunnan grillattavien lisäksi.
”Nuoret äänestävät jaloillaan. Toiminta on onnistunutta, jos he tulevat uudestaan”, arvioi Mustasaaren nuorteniltojen projektipäällikkö Varpu Koivunen. Kuva: Ruut Parikka
Mustasaaren nuorteniltoihin tulee nuoria kaikista Helsingin seurakunnista. Tänään paikalla on ainakin Kallion, Lauttasaaren ja Herttoniemen nuoria. Kuva: Ruut Parikka
Lampaita ja liian puiset penkit
Anneli Vilen,17, on käynyt Mustasaareen nuortenillassa kerran aiemmin ja Enni Oksanen, 17, kaksi kertaa. Tänään he ovat ottaneet mukaan samaa lukiota käyvän Hilla Alatalon, 17.
– Minulle tämä on tuttu paikka, kun olin viime kesänä täällä apuohjaajana lastenleirillä, Oksanen kertoo.
– En ole ennen täällä ollut. Enni kertoi osoitteen, niin tulin paikalle, Alatalo toteaa.
Kolmikon lempiaktiviteetit saaressa ovat grillaaminen ja lampaiden paijaus. Saaren neljää lammasta pääsee rapsuttamaan aitauksen sisälle. Lisäksi saaressa on myös ankkoja, kanoja ja pupuja.
– On tämä kiva saari. Ei ihan joka paikasta lampaita löydy, kun kuitenkin ollaan Helsingissä, Alatalo pohtii.
Kolmikko pitää siitä, että illan viimeiset tunnit on varattu vain nuorille, sillä silloin voi oleskella rennosti. Mustasaaren kehityskohteiksi Oksanen, Vilen ja Alatalo ehdottavat oleskelualueiden parantamista.
– Tarvittaisiin ehkä vielä mukavampia hengausalueita. Onhan nämä penkit vähän puisia ja kovia. Olisi tosi kiva, jos olisi esimerkiksi riippukeinuja, piknikpöydän ääressä istuva Oksanen kertoo.
– Ja ehkä nuortenillassa voisi olla enemmän ohjattuja pelejä, täydentää Vilen.
Anneli Vilen (vas.), Enni Oksanen ja Hilla Alatalo istuskelevat nauttimassa pipareista Mustasaaren päärakennuksen edessä. Kuva: Ruut Parikka
Mustasaarten lampaat ovat kesävieraiden suosikkeja. Ylväs-lammas nautiskelee rantapensaikon antimista. Kuva: Pinja Jalkanen
Mustasaari suljetun Nuorten Talon korvikkeena
Sonja Hovi, 16, ja Selma Hurme, 17, ovat käymässä Mustasaaren nuortenillassa ensimmäistä kertaa. Hekin ovat syöneet vegenakkeja, käyneet katsomassa lampaita ja kierrelleet saarta.
– Ollaan Kallion seurakunnasta. Ennen meillä on ollut siellä omia grilli-iltoja, mutta tänä kesänä meidän nuorisotila ei ole toiminnassa, niin tultiin tänne, Hovi kertoo.
Hurme arvioi, että Kallion seurakunnan oma Nuorten Talo oli siitä Mustasaarta parempi, että se oli keskellä kaikkea ja sinne pääsi nopeasti. Toisella linjalla sijaitsevasta Nuorten Talosta jouduttiin luopumaan, koska se oli Kallion seurakunnalle liian kallis.
Hurme kertoo, että vanhoja riparikavereita ei juuri näe, kun yhteistä hengailutilaa ei enää ole. Mustasaari tuntuu Hovin ja Hurmeen mielestä Kalliosta katsottuna olevan kaukana, ehkä kaikki eivät jaksa tänne asti lähteä.
Positiivista on se, että nuorteniltaan pääsee ilmaiseksi ja evästä saa.
– Tämä Mustasaari on ihan hauska paikka. En oikein tiedä, mitä oletettiin, mutta ainakin nyt on kiva sää. Voisi olla vielä hauskempaa, jos olisi enemmän tuttuja mukana, Hurme pohtii.
– Seuraavalla kerralla voitaisiin pyytää isompi porukka riparituttuja mukaan saareen, Hovi innostuu.
Sonja Hovi ja Selma Hurme pohtivat, pitäisikö tulla uudestaan isommalla, rippileireiltä tutulla kaveriporukalla. Kuva: Ruut Parikka
Sonja Hovi kavereineen kävi katsomassa Mustasaaren lampaita Urheaa, Yönsilmää, Ruusua ja Ylvästä. Kuva: Pinja Jalkanen
Mustasaari on kaikille
Mustasaaren toiminnanjohtaja Sanna Parkkinen on innoissaan siitä, että nuortenillat ovat tänä kesänä ottaneet tuulta alleen.
– Yritettiin samaa jo viime kesänä Mustasaaren puolelta, mutta tänne ei tullut juuri ketään. Nyt kun nuoret ovat itse tehneet aloitteen, on tänne saatu paljon väkeä seurakuntarajojen yli.
Parkkinen kertoo, että Mustasaaren historia kietoutuu nuorisotoiminnan ympärille, sillä saaren seurakuntatoimintaan vuonna 1931 valjastanut Helmer Virkkunen oli Suomen ensimmäinen nuorisopappi. Parkkinen pitää tärkeänä sitä, että Mustasaaressa järjestetään mielekästä ja saavutettavaa toimintaa kaikenikäisille.
– Keskeisimpiä kävijäryhmiämme ovat eläkeläiset ja lapsiperheet. Nuortenilloilla, jazztapahtumalla ja kesän päättävällä yövy ulkona -tapahtumalla koitetaan houkutella nuorempia ja perheettömiä.
– Lisäksi oma sydämeni palaa marginaalissa olevien ja vähävaraisten, huonosti kohdeltujen ihmisten puolelle. Tulee onnistumiskokemus, kun joku kävijöistä huikkaa, että täällä on sen hintaiset jäätelöt, että niitä on varaa ostaa. Haluamme olla edullinen kohde, johon kaikki pääsevät ja ovat tervetulleita.
Verkkosivuilla Mustasaaren kerrotaan olevan päihteetön alue, miksi?
– Emme myy päihteitä ja toivomme, että niitä ei käytetä. Haluamme tarjota turvallisen ympäristön ja diakonisena ajatuksena on vahvasti se, että meillä voi käydä myös päihdekuntoutujia. Periaatetta kunnioitetaan hyvin, täällä ei piknikviinipulloja juurikaan näy.
Mustasaaren toiminnanjohtaja Sanna Parkkinen toivoo, että Helsingin seurakunnat säästöpaineista huolimatta pitäisivät Mustasaaren. “Tällaisen paikan ei tarvitse koskaan tuottaa voittoa, mutta haluan että tämä saataisiin toimimaan niin, että Mustasaari kannattaa pitää”, Parkkinen kertoo. Kuva: Ruut Parikka
Mustasaaren päärakennuksen rakennutti arkkitehti Gustaf Florentin Granholm perheensä kesähuvilaksi vuonna 1888. Vuosien varrella saaressa on pidetty niin salakapakkaa, rippileirejä, seurakuntien ensimmäistä diskoa ja huumevalistusta kuin työttömien päivätoimintaa, kesäteatteria ja kaiken ikäisten virkistystoimintaa. Kuva: Ruut Parikka
Lopuksi saari omistetaan nuorille
Puoli kahdeksan maissa illalla saaren päätalon kaijuttimista kuuluu hiljainen kuulutus, jossa saaren asiakkaita kehotetaan suuntaamaan lauttaan. Loppuilta on nuorten omaa aikaa.
Sauna ei tänään ole kovin suosittu, siellä käy nuorista vain pari. Merivesi Mustasaaren ja luonnontilaisen Hevossaaren väliin muodostuvassa laguunissa on yllättävän lämmintä kesän viileisiin säihin nähden.
Rannassa käyskentelee valkoposkihanhia ja meriharakoita, laguunin yllä kaartelee kalatiira.
Vartin yli yhdeksän ympäri saarta hajaantunut nuoriso kerääntyy yhteen kuuntelemaan hartautta. Tällä kertaa hartauden pitämisestä vastaakin Lauttasaaren seurakuntanuori Pinja Pöllänen, 20.
– Ei ole väliä ollaanko ulkona vai kappelissa. En ole vielä keksinyt minkä hartauden pidän, mutta kyllä se tästä, Pöllänen naurahtaa.
Kurkistus kappelin ovesta alttarille. Mustasaaren kappelissa pidetään muun muassa hartauksia, messuja ja kastejuhlia. Kuva: Ruut Parikka
Tältä näyttää Mustasaaren kappeli. Saari on esteetön, eli siellä pääsee liikkumaan esimerkiksi pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Kuva: Ruut Parikka
Mustasaaressa kaikki löytyy läheltä. Kuva: Pinja Jalkanen
Hartauden jälkeen on aika siirtyä pikkuhiljaa kohti laituria ja auringonlaskun kultaisessa valossa kylpevää yhteysalusta. Näin kauniina ja lämpöisenä iltana väki valitsee paikkansa yläkannen penkeiltä.
Paluumatkalla näkyy eri naamoja kuin tullessa. Saapumaan ja poistumaan on päässyt pitkin iltaa joko laivalla tai henkilökunnalle varattua Lauttasaaren puolen huoltosiltaa pitkin.
Laiva on lastattu paluumatkalle. Kuva: Pinja Jalkanen
Paluumatkalla kertailtiin jalkapallotuloksia ja arvottiin autopaikkoja. Kuva: Pinja Jalkanen
Mustasaari loistaa keskikesän vihreän sävyissä. Kuva: Pinja Jalkanen
Ilta oli auringon laskiessa edelleen lämmin. Kuva: Pinja Jalkanen
Paluumatkalla tunnelma on rento. Laiturin lähestyessä alkaa hilpeän naurun sävyttämä sopiminen siitä, voisivatko ajokortilliset nuoret ehkä heittää muita kotiin.
– Meitä ois kaks Pasilaan, kyllähän se on ihan matkan varrella.
– Herttoniemenrantaan pliis.
– Jakomäki huudettu.
Kun laiva saapuu Taivallahteen, kiittelevät nuoret kohteliaasti sen henkilökuntaa ja hajaantuvat valoisaan kesäiltaan.
Autoruletissa vaille paikkoja jäänyt parivaljakko pohtii, pitäisikö vielä mennä pulahtamaan Hietsuun, kun saunominen jäi välistä. Uikkarit olisivat kätevästi repussa mukana.
Mustasaaren nuorteniltoja vietetään keskiviikkoisin kello 18–22. Niitä pidetään tänä kesänä 6. elokuuta asti. Saareen liikutaan meriteitse Taivallahden venelaiturista, ja nuorteniltaan osallistujat taittavat laivamatkan ilmaiseksi.
Nuortenillat ovat avointa toimintaa, joka on suunnattu nuorille rippikouluikäisestä noin 30 ikävuoteen.
Mustasaari on kesällä auki vierailijoille tiistaista sunnuntaihin. Saaren aukioloajat ja tapahtumat löytyvät täältä. Laivamatka saareen maksaa 8 euroa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Vartissa mökkitunnelmaan keskustan sykkeestä – perinteikäs Mustasaari saa vierailijat palaamaan joka kesä uudelleen
Hyvä elämäHelsingin seurakuntien omistama Mustasaari on auki kesän loppuun saakka kaikille kesäpäivän aktiviteettia kaipaileville.