null Rakkauden ja yhteyden teema läpäisee nuorten taiteilijoiden kirkko-oopperan

Leonardo da Vincin maalaus Jeesuksen viimeiseltä aterialta opetuslasten kanssa toimii Rakkauden ateria -kirkko-oopperan lavasteena.

Leonardo da Vincin maalaus Jeesuksen viimeiseltä aterialta opetuslasten kanssa toimii Rakkauden ateria -kirkko-oopperan lavasteena.

Ajankohtaista

Rakkauden ja yhteyden teema läpäisee nuorten taiteilijoiden kirkko-oopperan

Rakkauden ateria -kirkko-oopperan aiheena on Jeesuksen ja opetuslasten viimeisen aterian tapahtumat.

Tapiolan kirkossa esitetään keskiviikkona 12.4. uusi kirkko-ooppera Rakkauden ateria. Teoksen on tuottanut Luterilaisen Kulttuurin Säätiö yhdessä Suomalaisen Kamarioopperan kanssa.

Teos perustuu Johanneksen evankeliumin lukuihin 13–16, jotka käsittelevät yhteyden, luopumisen ja palvelevan rakkauden teemoja. Rakkauden ateria kertoo Jeesuksen ja opetuslasten viimeisen aterian tapahtumista, kuten jalkojen pesemisestä ja ehtoollisesta. Teksti on suoraan Raamatusta.

Raamatun tekstin lisäksi mukana on kaksi virttä. Opetuslapset ja yleisö laulavat yhdessä virret 484 Totuuden henki ja 227 Ylistys olkoon aina Isällemme.

Nuorten taiteilijoiden yhteistyötä

Rakkauden ateria on nuorten taiteilijoiden yhteistyön tulos. Teoksen on säveltänyt Sibelius-Akatemiasta vastavalmistunut säveltäjä Matti Heininen, mentorinaan professori Veli-Matti Puumala. Jeesuksen roolin esittää vuoden 2016 Lappeenrannan laulukilpailun voittaja, baritoni Kristian Lindroos. Opetuslasten kuoro koostuu Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Kuopion yksikön opiskelijoista valmentajanaan lehtori Heikki Liimola, joka myös johtaa esityksen. Urkurina on musiikin tohtori Jan Lehtola.

Rakkauden ateria on ooppera yhdentymisestä.

– Säveltäjä Matti Heininen

Kirkko-oopperan ohjaa ja dramatisoi Veera Airas, jonka käsialaa on myös libretto. Esityksen teologisena asiantuntijana on toiminut piispa Jari Jolkkonen.

Kertojana, Johanneksen roolissa nähdään produktion taiteellinen johtaja, professori Jorma Hynninen. Hynnisen mukaan Rakkauden ateria ei ole passiokertomus, vaan siinä julistetaan rakkauden ilosanomaa.

Rakkauden teema läpäisee teoksen

Kirkko-ooppera on säveltäjä Matti Heinisen ensimmäinen oopperatyylinen teos.

– Rakkauden ateria on ooppera yhdentymisestä. Rakkauden ja yhteyden teema läpäisee teoksen koko rakenteen ja luonteen, kuten myös teko- ja tuotantoprosessit. Tässä teoksessa rakkaus yhdistää opettajan ja oppilaat, kuvaa säveltäjä Matti Heininen teostaan.

– Tässä kunnianhimoisessa tuotannossa säveltäjä on pannut parastaan. Se ei ole perinteinen ooppera, enemmänkin se liikkuu kirkko-oratorion ja oopperan välimaastossa, kertoo teoksen tuottajana toimiva Suomalaisen Kamarioopperan puheenjohtaja Risto Hirvonen.

Kirkko-oopperan lavasteena on suurikokoinen kuva Leonardo da Vincin taulusta Viimeinen ehtoollinen. Kirkko-ooppera juhlistaa Uskonpuhdistuksen merkkivuotta ja Suomen itsenäisyyden juhlavuotta.

Rakkauden ateria -kirkko-oopperan kantaesitys on 10.4. Kuopion tuomiokirkossa. Seuraavat esitykset ovat Espoossa, Kouvolassa ja Mäntsälässä. Teos esitetään 7.7. uudelleen Kuopiossa Herättäjäjuhlien yhteydessä.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Hiljaisella viikolla pääkaupunkiseudun kirkot täyttyvät musiikista

Ajankohtaista

Pääsiäisen alla kirkoissa soivat sekä massiiviset Matteus-passiot suurine kuoroineen että pienieleiset musiikkiteokset. Hiljainen viikko on kirkkomusiikin sesonkiaikaa.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.