null Pyhiinvaellus on ruumiin hengellisyyttä ja jalkojen rukousta – ”Kävelijä voi löytää asemansa yhtenä luomakunnan olentona”

Luontokokemus, rukoilu ja hiljentyminen ovat pyhiinvaelluksen tärkeitä osa-alueita. Pastori Marja Malvaranta ajattelee, että kristinusko on pyhiinvaellusta, Jeesuksen askelissa kulkemista.

Luontokokemus, rukoilu ja hiljentyminen ovat pyhiinvaelluksen tärkeitä osa-alueita. Pastori Marja Malvaranta ajattelee, että kristinusko on pyhiinvaellusta, Jeesuksen askelissa kulkemista.

Ajankohtaista

Pyhiinvaellus on ruumiin hengellisyyttä ja jalkojen rukousta – ”Kävelijä voi löytää asemansa yhtenä luomakunnan olentona”

Nuuksion pienellä luontopyhiinvaelluksessa matkaaja voi saada hengellisen kokemuksen kävelemällä ja rukoilemalla.

Suvelan kappelin seurakuntapastori Marja Malvaranta, kuinka pyhiinvaellus poikkeaa normaalista vaelluksesta?

– Pyhiinvaelluksissa rukous ja ihmisen pyrkimys asettua pyhän äärelle ovat tärkeässä roolissa. Ihminen on kokonaisvaltainen olento: pyhiinvaellus voi olla ruumiin hengellisyyttä ja kävely jalkojen rukousta. Fyysisyydessä, kävelyn rytmissä ja luontokokemuksessa on mukana hengellinen ulottuvuus. Varsinkin kaupunkiympäristöstä poistuessa elämä asettuu oikeisiin mittasuhteisiin, ja kävelijä voi löytää asemansa yhtenä luomakunnan olentona.  

Espoon Tuomiokirkkoseurakunta organisoi Nuuksiossa pieniä luontopyhiinvaelluksia. Mistä on kyse?

– Nuuksion pieni luontopyhiinvaellusreitti oli jo ennestään olemassa, ja tiesin reitin olemassaolosta. Korona-aikana mahdollisuudet kokoontua yhteen rukoilemaan vähenivät. Kesän tullessa pohdin, voisimmeko kokoontua ulkona. Nuuksion pyhiinvaellusreitti oli tähän tarkoitukseen hyvä. Se alkaa Haltian luontotalolta: reitit ja muut materiaalit voi joko lainata vihkona Haltiasta, ja niitä voi käyttää myös City Nomad -verkkosivulla tai -älypuhelinsovelluksella.

Oletko itse kova pyhiinvaeltaja?

– Elämä, kokemukset ja usko ovat johtaneet ajatukseen, että koko elämä on pyhiinvaellusta. Arjesta irrottautuminen vaikka vain pariksi tunniksi auttaa näkemään elämän pyhiinvaellusluonteen. Olen käynyt monissa tärkeissä paikoissa, esimerkiksi Israelissa ja Roomassa sekä kävellyt Lutherin jalanjäljissä Saksassa. Monia innoittavat matkan päämäärät, paikat, joissa on vahvaa kristillistä historiaa. Moni pyhiinvaeltaja kuitenkin kokee, että itse matkan tekeminen on se pyhiinvaellus. Olen itsekin tällainen ihminen.

Mitä Nuuksion pienellä pyhiinvaelluksella tehdään?

–  Nuuksion luontopyhiinvaelluksessa itse vaellusosuus on lyhyt. Ekoteologinakin tunnettu Panu Pihkala on laatinut tekstejä pysähtymispaikoille. Näissä teksteissä ohjataan luonnon havainnoimiseen, mutta niissä on myös Raamatusta nousevia pohdinnan aiheita.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.