null ”Matka omaan itseen on pyhiinvaelluksella tärkeämpi kuin kilometrit” – Uusi kaupunkireitti vie Tapiolasta Otaniemeen

Viiden kilometrin pyhiinvaellus kulkee Tapiolasta Otaniemeen. Diakonissa Merita Hietanen (oikealla) ja pappi Heidi Zitting reitillä Espoon Otsolahdessa.

Viiden kilometrin pyhiinvaellus kulkee Tapiolasta Otaniemeen. Diakonissa Merita Hietanen (oikealla) ja pappi Heidi Zitting reitillä Espoon Otsolahdessa.

Ajankohtaista

”Matka omaan itseen on pyhiinvaelluksella tärkeämpi kuin kilometrit” – Uusi kaupunkireitti vie Tapiolasta Otaniemeen

Pieni pyhiinvaellusreitti tarjoaa kävelyretken, hengellistä virkistystä ja vaihtelevia maisemia eteläisessä Espoossa.

Pyhiinvaelluksen ei tarvitse olla kymmenien tai satojen kilometrien pituinen raskas reppureissu. Jo lyhyt muutaman tunnin matka voi tarjota irtioton arjesta ja kiireestä.

Espoossa järjestetään ensimmäistä kertaa pieni pyhiinvaellus Espoo-päivänä 29. elokuuta. Viiden kilometrin pituinen reitti kulkee Tapiolan keskustasta Otaniemeen. Tapahtuma päättyy kappelin pihalla rukoushetkeen ja keittolounaaseen. Pyhiinvaelluksen järjestävät Tapiolan seurakunta, Espoon seurakuntien oppilaitostyö Aalto-yliopistossa ja Espoon hiippakunta.

Ajatus toiminnallisen ulkoilmatapahtuman järjestämisestä syntyi keväällä, jolloin koronarajoitusten takia lähes kaikki seurakunnan toiminta oli pysähdyksissä.

– Mietimme silloin, millä tavalla pystyisimme lieventämään ihmisten yksinäisyyttä. Voisiko rajoitusten puitteissa mennä kävelemään yhdessä? Useammalla ihmisellä oli mielessä seurakunnan alueella tehtävä pidempi pyhiinvaellus, mutta sitä ei voitu toteuttaa keväällä, Tapiolan seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori Merita Hietanen sanoo.

– Tapiolasta Otaniemen kappelille kulkeva lyhyt pyhiinvaellusreitti on jo aiemmin ollut monen mielessä, ja nyt tämä onnistuu. Tavoitteena on saada tämä reitti Citynomadi-mobiilisovellukseen. Matkan voisi siten kulkea milloin tahansa kännykän näyttöä seuraamalla, seurakuntapastori Heidi Zitting sanoo.

Esimerkiksi opiskelijat voivat kulkea labyrintin kapeaa, maahan merkittyä reittiä ennen tenttiä ja rauhoittaa mieltään.

– Tapiolan seurakunnan vapaaehtoistyön koordinaattori, Merita Hietanen

Kaikille Tapiolan seurakuntalaisille Otaniemen kappeli ei ole tuttu paikka. Yksi pyhiinvaelluksen tavoite onkin lisätä tietoisuutta kappelista, jossa Tapiolan kirkon peruskorjauksen ajan pidetään sunnuntain messuja.

Pieni pyhiinvaellus lähtee liikkeelle seurakunnan väistötilasta Virsusta Tapiontorilta. Heidi Zitting siunaa matkaan osallistujat kello 10. Vaeltajat kävelevät Tapiolan kirkon ohi kohti Otsolahtea ja siitä eteenpäin Otaniemen suuntaan.

Matkan varrella on muutama pysähdyspaikka. Yhdessä niistä on hiljaisuuden joogaharjoitus. Lisäksi Otaniemen kampuksen alueelle rakennetaan ennen tapahtumaa kivinen labyrintti, jonka sisällä vaeltajat voivat kulkea. Pienen pyhiinvaelluksen jälkeen labyrintti puretaan. Sen kivet sijoitetaan Velskolan kurssikeskukseen, jonne rakennetaan pysyvä labyrintti.

– Labyrinttejä on esimerkiksi vanhojen kivikirkkojen pihoilla Keski-Euroopassa ja skotlantilaisen yliopiston kampuksella. Labyrintissä kulkiessa tehdään matkaa omaan itseen, Jumalaan – mikä se matka kenellekin on, Merita Hietanen sanoo.

– Esimerkiksi opiskelijat voivat kulkea labyrintin kapeaa, maahan merkittyä reittiä ennen tenttiä ja rauhoittaa mieltään.

Espoon hiippakunnan jumalanpalveluselämän ja hengellisyyden asiantuntijana toimivan Kati Pirttimaan mukaan pyhiinvaellus antaa mahdollisuuden siirtyä hieman syrjään arkielämästä ja katsoa itseään ja omaa elämäänsä sisältäpäin. Se onnistuu lyhyelläkin reitillä. Hänen mielestään fyysistä matkaa tärkeämpi on matka ihmisen omaan itseen.

– Kävellessä hiljaisuudessa syntyy myös tilaa kuunnella, mitä Jumalalla olisi minulle sanottavana ja mihin hän kutsuu minua, Pirttimaa sanoo.

Kävelyreitti Tapiolasta Otaniemeen on melko tasaista maastoa. Lopussa noustaan pieni mäki kappelille. Järjestäjien mukaan osallistujilla on hyvä olla jonkin verran fyysistä kuntoa, että jaksaa kävellä viiden kilometrin matkan. Vaellus kestää noin kolme tuntia.

Pienen pyhiinvaelluksen alku- ja loppuohjelma esitetään suoratoistona verkossa ja Tapiolan seurakunnan Facebook-sivulla.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.